Επιδιαιτησία θέλει ο επίτροπος Φούλε για το φυσικό αέριο στην Κύπρο

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίτροπος Στέφαν Φούλε ήγειρε για πρώτη φορά θέμα «επιδιαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης)» εάν απαιτηθεί για την ειρηνική, όπως την χαρακτήρισε, επίλυση της διαφοράς Άγκυρας Λευκωσίας με επίκεντρο της γεωτρήσεις που διεξάγονται στην ΑΟΖ Κύπρου

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίτροπος Στέφαν Φούλε ήγειρε για πρώτη φορά θέμα «επιδιαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης)» εάν απαιτηθεί για την ειρηνική, όπως την χαρακτήρισε, επίλυση της διαφοράς Άγκυρας Λευκωσίας με επίκεντρο της γεωτρήσεις που διεξάγονται στην ΑΟΖ Κύπρου.
Βεβαίως ο κ. Φούλε αναγνώρισε το δικαίωμα (το οποίο πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο και από το Δίκαιο της Θάλασσας) της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της, πλην όμως θέτει σαφώς και θέμα επιδιαιτησίας, ανάβοντας φωτιές στη Λευκωσία: «Ολα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα, εάν χρειασθεί μέσω επιδιαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και κάθε απειλή χρήσης βίας απαιτείται να απορριφθεί».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να απορρίψει τις τουρκικές απειλές σημειώνοντας ότι «πήραμε κάποια μέτρα για κατευνασμό της κατάστασης» εξαιτίας των οποίων «δεν έχουμε δει τις απειλές που προέρχονται από την Τουρκία να υλοποιούνται στην πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα και τα Ηνωμένα Έθνη φάνηκαν και αυτά πρόθυμα να μεσολαβήσουν. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ έσπευσε ξαφνικά να δηλώσει ότι «εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν από τα Ηνωμένα έθνη να διαδραματίσουν κάποιο μεσολαβητικό ρόλο στο θέμα αυτό, τότε θα μπορούσαν να το πράξουν».

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ανέφεραν ότι οι δηλώσεις αυτές επιχειρούν να καταστήσουν το ψευδοκράτος παίκτη ισότιμο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το «Πίρι Ρέις», στο μεταξύ, συνεχίζει τις προκλήσεις του και ήδη πέρασε μέσα από τρία θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στο Οικόπεδο 12. Ουσιαστικά πλέει σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια της Λεμεσού και η πλησιέστερη απόσταση που έφτασε την Τρίτη από την πλατφόρμα γεώτρησης ήταν 45 χιλιόμετρα. Το ηλικίας 40 και πλέον τουρκικό ερευνητικό σκάφος, μαζί με το στίγμα που εκπέμπει για να είναι ορατό σε άλλα πλοία που πλέουν στην περιοχή, εκπέμπει και την προειδοποίηση «μείνε δύο μίλια μακριά», την οποία εκπέμπουν όσα σκάφη διεξάγουν έρευνες. Σαρώνει, με ταχύτητα 4,4 κόμβους μία απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, χωρίς όμως να το παρενοχλήσει κανένα σκάφος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.