IFITT: Το διαδίκτυο διέξοδος για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις

«Η χρήση της τεχνολογίας στον τουρισμό δεν είναι πλέον προαιρετική αλλά απολύτως απαραίτητη για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικές», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth κ. Δ. Μπούχαλης και πρόεδρος του παγκόσμιου οργανισμού International Federation of IT and Travel and Tourism (IFITT).

«Η χρήση της τεχνολογίας στον τουρισμό δεν είναι πλέον προαιρετική αλλά απολύτως απαραίτητη για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικές», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth κ. Δ. Μπούχαλης και πρόεδρος του παγκόσμιου οργανισμού International Federation of IT and Travel and Tourism (IFITT).

Με αφορμή την πρώτη ημερίδα του ελληνικού παραρτήματος του IFITT ο κ. Μπούχαλης επισήμανε ότι υπάρχουν «επιτυχημένα παραδείγματα ξενοδοχείων στην Ελλάδα τα οποία έχουν το 70% των εσόδων τους μέσω online κρατήσεων» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση και να είναι ανταγωνιστική εφόσον αξιοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία».

Εστιάζοντας στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να αξιοποιηθούν «για να προωθήσουν, να προβάλλουν και να πουλήσουν ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν». Μιλώντας στο «Βήμα» για τις διεθνείς τάσεις που διαμορφώνονται στον τουρισμό ο κ. Μπούχαλης σημείωσε την αλλαγή στα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα, που έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και την αύξηση της ζήτησης από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει «συμπτωματική» την αύξηση που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός τη φετινή χρονιά, αποδίδοντάς τη στις χαμηλές τιμές που δόθηκαν από τους επιχειρηματίες και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Παράλληλα τονίζει ότι η ανάπτυξη του τουρισμού συνδέεται άμεσα με τη «σταθεροποίηση», τις «υποδομές» και την «προβλεψιμότητα», στοιχείο το οποίο υπονομεύουν οι απεργίες και η γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί, λέγοντας ότι «η Ελλάδα κάνει ολοένα και πιο δύσκολο για τον τουρίστα να την επισκεφθεί».

Στην πρώτη ημερίδα του ελληνικού παραρτήματος του IFITT που πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες οι οποίες παρουσίασαν τις παγκόσμιες τάσεις του e-tourism και εξέφρασαν την ανάγκη για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Τη ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος στο ΤripΑdvisor, κατά 49% εφέτος για την Ελλάδα, επισήμανε ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας ταξιδιωτικής ιστοσελίδας κ. Mark Leach, τονίζοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης μιας κοινότητας ταξιδιωτών που μετρά 50 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα.

Στην Ελλάδα «υπάρχει κενό στη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τουριστική βιομηχανία», υπογράμμισε ο κ. Δ. Σερίφης πρόεδρος του IFITT Greece, λέγοντας ότι το ελληνικό παράρτημα καλείται να καλύψει αυτό το κενό και να δημιουργήσει έδαφος για συνεργασία και ανάπτυξη. Ο IFITT αποτελεί έναν κόμβο παραγωγής και διάδοσης γνώσης σχετικά με την επίδραση του e-tourism στην τουριστική βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι ένας από τους παλαιότερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο κόσμο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1997 και ως επί το πλείστον είναι βασισμένος στο Ιντερνετ (https://www.ifitt.org), αλλά έχει και καταχωρημένη έδρα στο Ινσμπουργκ της Αυστρίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.