Η προσφυγή του Μαχμούντ Αμπάς στον ΟΗΕ για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θεωρείται προορισμένη να αποτύχει, αλλά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, κέρδισε τον θαυμασμό των Παλαιστινίων και έδωσε νέα πνοή στις διεθνείς προσπάθειες για επανέναρξη συνομιλιών.

Εκτός από το ότι κατάφερε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα, ο Μαχμούντ Αμπάς απολαμβάνει τώρα και αύξηση της δημοτικότητάς του.

Το ιστορικό αίτημα του Μαχμούντ Αμπάς έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μαζικά στη Ραμάλα και τη Ναμπλούς επευφημώντας, χορεύοντας και χειροκροτώντας τον Αμπάς.

Ωστόσο, δεν έλειψε και η βία. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη από πυρά του ισραηλινού στρατού, λίγο αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους χωρικούς και σε Ισραηλινούς εποίκους.

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη η ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου διακόπηκε αρκετές φορές από δυνατά χειροκροτήματα.

«Είναι μια στιγμή αλήθειας και ο λαός μου περιμένει να ακούσει την απάντηση του κόσμου» δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

«Σε μία εποχή που οι αραβικοί λαοί επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους για δημοκρατία -η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη-, είναι τώρα ώρα για την Παλαιστινιακή Άνοιξη, είναι ώρα για ανεξαρτησία» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή πρότεινε να επανέλθουν μέσα σε ένα μήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι επιδιώκοντας και την κατάθεση σε σύντομο διάστημα προτάσεων για επιμέρους θέματα όπως το εδαφικό.

Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε ικανοποίηση για την «συγκεκριμένη και λεπτομερή» πρόταση του Κουαρτέτου. Ωστόσο, το Κουαρτέτο προέβη περισσότερο στην ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος και όχι σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Από την πλευρά του, εξοργισμένος εμφανίστηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μπορεί από το βήμα του ΟΗΕ να κάλεσε τους Παλαιστινίους σε διάλογο, σε αξιωματούχους, όμως, είπε ότι οι παραχωρήσεις προηγούμενων κυβερνήσεων δεν κατάφεραν τίποτε άλλο από το να φέρουν την απειλή ενός ένοπλου Ισλάμ «στο κατώφλι» του.

Η επίδοση του αιτήματος για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους έγινε κατά τη συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-Μουν. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που πρακτικά ακυρώνει το αίτημα. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι θα προωθήσουν το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση.

Μετά την κατάθεση του αιτήματος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αυτός θα το επιδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα συστήσει μία επιτροπή για να το εξετάσει. Η συζήτηση προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.

Η έγκριση του αιτήματος από το Συμβούλιο χρειάζεται τις ψήφους 9 από τα 15 μέλη του αλλά κανένα βέτο, οπότε με δεδομένο το βέτο των ΗΠΑ (και την πιθανή αποχή της Βρετανίας και της Γαλλίας) και παρά το ‘ναι’ που θα δώσει η Ρωσία δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το μέτωπο.

Οι Παλαιστίνιοι θα καταθέσουν, όπως έχουν πει, το αίτημα και στη Γενική Συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει το σχετικό ψήφισμα. Θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί σε 48 ώρες αλλά μάλλον θα καθυστερήσει για το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, εκτιμά το BBC.

Στη Γενική Συνέλευση το αίτημα για να εγκριθεί χρειάζεται την απλή πλειοψηφία των παρόντων. Οι Παλαιστίνιοι υπολογίζουν σε περισσότερους από 120 ψήφους που αρκούν για την έγκριση του αιτήματος.

Μέχρι σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή έχει το καθεστώς του παρατηρητή. Αυτό την κρατά μακριά από τους οργανισμούς αρωγής των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, μετά την αναγνώριση η Αρχή θα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου θα μπορούσε να παραπέμψει το Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.