Ανεστάλησαν τα έργα κατασκευής του έργου μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το έργο είχε εγκριθεί με πρόσχημα την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων. Ωστόσο, τα μεγάλης κλίμακας έργα _ 200 χιλιόμετρα αγωγών μεταφοράς και διανομής νερού εκ των οποίων τα 190 μεγάλης διαμέτρου, περί τις 30 δεξαμενές, 22 αντλιοστάσια κ.ά. _ καταδεικνύουν ότι επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα πλήρες αρδευτικό έργο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μάλιστα, οι οποίες είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης) το χαρακτηρίζουν ως ένα «αδιέξοδο σχέδιο εκτροπής», αλλά σε τοπική κλίμακα.

Το θέμα είχε αναδείξει το «Βήμα» στις 29/03/2009 όταν η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προωθούσε το έργο ως «σωτήριο» για τον υδροφορέα της περιοχής.

«Αντί να προωθούνται παρεμβάσεις για την πραγματική ενίσχυση του υδροφορέα ή τη μείωση της σπατάλης του νερού στις καλλιέργειες της περιοχής, το έργο παρουσιάζεται ως αναγκαίο έτσι ώστε να συνεχιστεί και να αυξηθεί η σπατάλη του νερού στις υδροβόρες και αδιέξοδες καλλιέργειες», λέει η υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος στην Ορνιθολογική κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη.

Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε στις επιπτώσεις που θα δημιουργούσε το έργο στην προστατευόμενη περιοχή του Νέστου, αλλά και στο γεγονός ότι εκκρεμούν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της διαχείρισης των νερών στη χώρα μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

«Η λύση δεν είναι να φέρνουμε όλο και περισσότερο νερό όλο και από πιο μακριά. Το μοντέλο αυτό έχει αποδειχθεί καταστροφικό και αδιέξοδο για τη γεωργία και για το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν οι καλλιέργειες δε γίνουν συμβατές με τις δυνατότητες της περιοχής και δεν περιοριστεί η σπατάλη νερού, το έργο θα καταστρέψει μια διεθνούς σημασίας προστατευόμενη περιοχή δίνοντας μια ψεύτικη ανάσα για λίγα χρόνια, σε ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να διογκώνεται», αναφέρει ο νομικός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Πολίτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης.

Η απόφαση αναστολής ισχύει μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ακυρώσεως, την οποία έχουν καταθέσει οι τρεις οργανώσεις για τους περιβαλλοντικούς όρους το έργου.