Μπορούν τα BRICs να σώσουν τα PIIGs;

Ενώ η χώρα μας βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο», καθώς σύμφωνα με την Goldman Sachs η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί μέγιστη απειλή για το ευρώ, ενώ είναι αναπόφευκτη μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναλυτές αναρωτούνται αν οι χώρες BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), αλλά και άλλες με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα, θα μπορούσαν με όχημα το ΔΝΤ να δανείσουν, «σώζοντας» τις χώρες PIIGs (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα).

Ενώ η χώρα μας βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο», καθώς σύμφωνα με την Goldman Sachs η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί μέγιστη απειλή για το ευρώ, ενώ είναι αναπόφευκτη μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναλυτές αναρωτούνται αν οι χώρες BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), αλλά και άλλες με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα, θα μπορούσαν με όχημα το ΔΝΤ να δανείσουν, «σώζοντας» τις χώρες PIIGs (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα).
Το παραπάνω σενάριο λέγεται ότι θα μπορούσε να λάβει χώρα, εάν η βοήθεια της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν επαρκέσει για την διαχείριση της κρίσης. Υπάρχουν προτάσεις πάντως να ανταλλάξει το EFSF ελληνικά ομόλογα με άλλα ομόλογα που θα εκδώσει και θα εγγυάται το ίδιο το ταμείο με μείωση της αξίας τους κατά 50 %.
Η μικρή προσφορά 10 δις ευρώ πάντως της Βραζιλίας για την διάσωση της ευρωζώνης αποτελεί όπως εκτιμούν οι αναλυτές καθαρή προσποίηση της χώρας με στόχο να ενισχύσει την θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Ωστόσο, έχει αξία η ιδέα της να χορηγήσει το ποσό αυτό μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι προσπάθειες της Βραζιλίας να δελεάσει και τις υπόλοιπες χώρες των BRICs να συνεισφέρουν στη στήριξη της ευρωζώνης δεν φαίνονται ακόμη αξιόπιστες. Ούτε η Ινδία, ούτε η Ρωσία δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ η Κίνα ενδεχομένως να επιλέξει μια πιο μονομερή προσέγγιση. Από την άλλη, οι χώρες PIIGs (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους. Εάν αυτό αποτύχει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα ηγηθούν των προσπαθειών για την διαχείριση της κρίσης.
Καθώς όμως τα BRICs ανήκουν στις δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, εάν οι προσπάθειες της Ευρώπης δεν ευοδωθούν, το πιθανότερο είναι η στήριξη να προέλθει από τις χώρες που διαθέτουν μεγάλα πλεονάσματα. Η παροχή βοήθειας με όχημα το ΔΝΤ θα είχε το πλεονέκτημα ότι θα μείωνε το ρίσκο για τους δανειστές, καθώς το Ταμείο έχει προτεραιότητα αποζημίωσης έναντι όλων των άλλων σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας. Παράλληλα το ΔΝΤ θα διασφάλιζε και δημοσιονομική πειθαρχία.
Σε εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, στελέχη του ΔΝΤ είπαν ότι το Ταμείο μπορεί άνετα να διαθέσει περίπου 390 δις δολάρια για το δανεισμό χωρών, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική του θέση. Ωστόσο τα στελέχη προειδοποιούν ότι το ΔΝΤ ίσως χρειαστεί να δανείσει κεφάλαια ύψους 840 δις δολαρίων, οπότε θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους έκτακτη διευθέτηση για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής του ικανότητας.
Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή μπορεί να διαθέσει κεφάλαια ύψους 590 δις δολαρίων, αλλά οι επονομαζόμενες Νέες Συμφωνίες για Δανεισμό του Ταμείου θα εξεταστούν το Νοέμβριο, σημειώνει ο αρθρογράφος του Reuters Breakingviews, Jeff Glekin.
Μια λογική λύση θα ήταν να ενισχυθούν αυτές οι διευθετήσεις, βάζοντας τις χώρες BRICs να συνεισφέρουν δυσανάλογα στο Ταμείο, υποστηρίζει. Φυσικά δεν συμφέρει αυτές τις χώρες να δράσουν μόνες τους. Οι προσπάθειές τους, λένε οι αναλυτές, θα είναι πιο αποτελεσματικές και θα έμοιαζαν λιγότερο με προσποίηση, εάν έπειθαν και άλλες χώρες με πλεονάσματα όπως η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία και ακόμα και η Νότια Κορέα να συμμετάσχουν στην στήριξη της ευρωζώνης.
Για ορισμένους οικονομολόγους πάντως, μετά την βαθιά ύφεση του 2009, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Την ώρα που ως μοχλοί ανάπτυξης, η αγορά κατοικίας, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η δημιουργία πίστωσης, βρίσκονται στο καναβάτσο, αυτό που έχει απομείνει σε πολλές δυτικές κοινωνίες είναι τα υπερβολικά επίπεδα προσωπικού και κρατικού χρέους.
Αν μάλιστα η παγκόσμια οικονομία συρρικνωθεί ραγδαία, ή υποπέσει σε νέα ύφεση η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να εκληφθεί ως συνέχεια της ύφεσης που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.