Με τρία «ταξίδια» σε ισάριθμα αρχαία θέατρα της χώρας εγκαινιάζει την νέα καλλιτεχνική του περίοδο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ετσι, μετά το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, στον νομό Ροδόπης, η οποία ήταν ο πρώτος σταθμός στις 4 Σεπτεμβρίου και όπου ήχησε ο ομηρικός λόγός με την συμμετοχή του κορυφαίου φιλολόγου Δημήτρη Μαρωνίτη, ακολουθεί το Ωδείο της Μεσσήνης (23/9) και το Ωδείο της Κω (28/9).
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα», πρόεδρος του οποίου είναι ο Σταύρος Μπένος. Η φιλοσοφία και οι άξονες της εν λόγω συνεργασίας παρουσιάστηκαν νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του ΟΜΜΑ κ. Ιωάννη Μάνο και τον κ. Μπένο, ενώ για το κομμάτι των εκδηλώσεων μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου κ. Νίκος Τσούχλος.
Τη σημασία της συνεργασίας με το «Διάζωμα» υπογράμμισε ο κ. Μάνος, στο πλαίσιο της πολιτικής του Μεγάρου για «άνοιγμα στην πόλη, άνοιγμα στην Ελλάδα». Με την πρωτοβουλία αυτή, το Μέγαρο φιλοδοξεί να φέρει κοντά στο κοινό την τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της: τη μουσική, τον λόγο, τη διανόηση, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πολιτισμό.
Από την πλευρά του ο κ. Μπένος υποστήριξε πως η διάσωση, η ανάδειξη και εν τέλει η προστασία των μνημείων μας συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα και το ήθος των εκδηλώσεων τις οποίες υποδέχονται. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία του «Διαζώματος» με το Μέγαρο είναι μια απόπειρα συνάντησης της σύγχρονης δημιουργίας με την «ιερότητα» των χώρων αυτών.
Σε ο, τι αφορά το κομμάτι των εκδηλώσεων, στον ιερό χώρο του εκκλησιαστηρίου (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης, μιας από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, εμφανίζεται η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μίλτο Λογιάδη στις 23/9. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει έργα ελλήνων συνθετών του 20ου και 21ου αιώνα καθώς και τις δημοφιλείς Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι.
Η Καμεράτα, εξάλλου, θα εμφανιστεί και στις 28/9 στο Αρχαίο Ωδείο της Κω. Αυτή την φορά, υπό την διεύθυνση του νεαρού αρχιμουσικού Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, θα παρουσιαστούν έργα Βιβάλντι, αλλά και Φίλιππου Τσαλαχούρη, Μάριου Βάρβογλη και Γιάννη Κωνσταντινίδη.