Πρόταση για εξαίρεση της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει την Παρασκευή πρόταση σύμφωνα με την οποία θα αναστέλλεται η συμμετοχή χωρών στη ζώνη Σένγκεν, κίνηση που φαίνεται να αφορά την Ελλάδα η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ένωση.


Αναστάτωση προκάλεσε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημερινό δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο την επόμενη Παρασκευή η Ελλάδα -ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα τεθεί προσωρινά εκτός συνθήκης Σένγκεν λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει τη ροή λαθρομεταναστών προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε μία τέτοια περίπτωση θα σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ανθρώπων αλλά και υπηρεσιών από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ θεωρείται μία ενέργεια που είναι «προπομπός» της «αποπομπής» της χώρας από την Ε.Ε.

Επισήμως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του διέψευσε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη δήλωναν ότι δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση. Ωστόσο επιτελείς του υπουργείου ανέφεραν προς «Το Βήμα» ότι στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, με την συμμετοχή του κ, Παπουτσή, όπου πιθανόν να ασκηθούν τέτοιου είδους πιέσεις ενώ πιθανολογείται ότι μπορεί να κατατεθεί και σχετική πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Financial Times» ο λόγος της «προσωρινής» εκδίωξης της χώρας μας από την συνθήκη Σένγκεν είναι ότι οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπίστωσαν πως από τους 104.000 μετανάστες που εισήλθαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διάρκεια του 2010, οι 88.000 έφθασαν μέσω της Ελλάδος. Επιπλέον αναφέρεται ότι από τις αρχές του 2011, 26.000 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι προβληματισμό για την συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές εκφράζουν και οι επιτελείς της ευρωπαϊκής δύναμης επιτήρησης των ελληνικών συνόρων, Frontex.
Από την άλλη πλευρά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επεσήμαιναν ότι και τον προηγούμενο Μάιο είχε πάλι αναπτυχθεί φημολογία για έξοδο της χώρας μας από την συνθήκη Σένγκεν, η οποία δεν είχε επιβεβαιωθεί. Μάλιστα τότε είχε υπάρξει έκτακτη σύσκεψη ανώτατων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, της ΕΥΠ και του Λιμενικού για την πληρέστερη επιτήρηση των συνόρων και τον έλεγχο ροής λαθρομεταναστών. Επιπλέον μόνιμη επωδός των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να περιορίσουμε το πρόβλημα, κάτω από αντίξοες συνθήκες αφού η μεταναστευτική πίεση που δέχεται η χώρα μας είναι τεράστια».

Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι «αντίθετα με ό,τι μνημονεύει το δημοσίευμα δεν έχει εκφρασθεί κανένα παράπονο από τους αξιωματικούς της δύναμης Frontex για προβληματική συνεργασία με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Το αντίθετο μάλιστα», τονίζουν.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

«Δημοσιεύματα αυτή της μορφής δημιουργούν σύγχυση και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δεδομένου ότι η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο κάνει ένα τιτάνιο έργο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Frontex για τη φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας. Εφαρμόζεται το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων». Επιπλέον, έχει υποβληθεί έγκαιρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται εντός των επομένων ημερών η έγκρισή του, το αναθεωρημένο πρόγραμμα με δράσεις, του 2011 για τη θωράκιση των εξωτερικών μας συνόρων. Αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία για την υλοποίηση των έργων.

Ηδη, στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου εγκατάστασης ενός συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών επί ιστών σε σταθερά σημεία και αξιοποίηση ειδικού λογισμικού ανίχνευσης. Τέλος, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 9 Σεπτεμβρίου 2011, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φράχτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων μας στον Έβρο, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 4η Οκτωβρίου του 2011. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 12 Μαΐου 2011, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής είχε δηλώσει πως «η Ελλάδα θεωρεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ενιαίου χώρου Schengen, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Και ότι «θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα ενισχύουν τις προσπάθειες των Κρατών-Μελών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατατείνουν στην καλύτερη αστυνόμευσή τους με σκοπό την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών». Επίσης, ο Υπουργός κ. Παπουτσής είχε υπογραμμίσει ότι «θα πρέπει να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα Κράτη – Μέλη στα εξωτερικά σύνορα λόγω των αυξημένων πιέσεων των παράνομων μεταναστευτικών ροών με εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε Κράτη-Μέλη, ανάλογα με πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια». Βασική αρχή της χώρας μας, όπως έχει εκφρασθεί άλλωστε επανειλημμένα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, είναι ότι «σε μία δυσχερή συγκυρία, όπως η παρούσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να αναζητά διέξοδο με επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν και στην προ-ευρωπαϊκής ένωσης εποχή, θα πρέπει να εργασθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης, να ενισχύει τα κράτη-μέλη που στα εξωτερικά τους σύνορα διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος της πίεσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών»».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.