Χάθηκαν 50 δις. ευρώ καταθέσεων από τις αρχές του 2010

Ανεκόπη τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες η ραγδαία αποκλιμάκωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς με τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους επανήλθε η ηρεμία στα γκισέ

Ανεκόπη τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες η ραγδαία αποκλιμάκωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς με τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους επανήλθε η ηρεμία στα γκισέ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος Ιουλίου οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκαν στα 187,2 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 960 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Πρόκειται για τη μικρότερη μηνιαία πτώση από τις αρχές του 2011, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους η μέση υποχώρηση είχε διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζικών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος, συμπεριλαμβανομένου και του Αυγούστου η άνοδος των καταθέσεων μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου έφτασε τα 1,5 δισ. ευρώ.

Βέβαια, παρά τη βελτίωση της κατάστασης, η μείωση που καταγράφεται από το Δεκέμβριο του 2010 ξεπερνά τα 22 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το τέλος του 2009 έχει φτάσει πλέον τα 50 δισ. ευρώ.

Ανησυχία για τα σενάρια χρεοκοπίας
Στα διοικητικά επιτελεία των ελληνικών τραπεζών υπάρχει ανησυχία για το κλίμα αβεβαιότητας που τείνει εκ νέου να διαμορφωθεί, μετά τις δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων περί συντεταγμένης πτώχευσης της χώρας μας.

Ήδη οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις έχουν αποστείλει οδηγίες στο δίκτυο των υποκαταστημάτων για να ανακόψουν ένα νέο κύμα διαρροών από καταθέτες που μπορεί να σπεύσουν για τη σωτηρία των χρημάτων τους από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η άνοδος των καταθέσεων από τα τέλη Ιουλίου είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επιστροφής αποταμιεύσεων που φυλάσσονταν …στα σεντούκια και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την επανάληψη κινήσεων πανικού από τον κόσμο.

Στα 96 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση της ΕΚΤ
Πτώση 7 δισ. ευρώ στα 96 δις. ευρώ κατέγραψε τον Ιούλιο η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωτράπεζα, η υποχώρηση αυτή συνδέεται με την αύξηση του haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ στους τίτλους που έχουν κατατεθεί ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των τελευταίων υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου, λόγω της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Στο τέλος του επταμήνου η αξία των εγγυήσεων είχε διαμορφωθεί στα 148 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να παρουσιαστεί μειωμένο στα στοιχεία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος είναι ότι έχουν αποκλειστεί έκτοτε αρκετοί τίτλοι από τη λίστα των εγγυήσεων που δέχεται η ΕΚΤ, ενώ έχουν τεθεί περιορισμοί και στο ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που μπορούν να κατατεθούν για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς έκανε χρήση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και άλλες τράπεζες το επόμενο διάστημα, εφόσον παρατηρηθεί ανεπάρκεια στη ρευστότητά τους λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στις αγορές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.