Να περιορίσουν το πλήγμα στις διμερείς τους σχέσεις προσπαθούν Αίγυπτος και Ισραήλ μετά την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή ρήγματος στις σχέσεις των δύο χωρών από την ειρηνευτική συμφωνία του 1979.

Η Αίγυπτος δηλώνει ότι θα κάνει το παν για να οδηγήσει τους υπεύθυνους για τα αιματηρά περιστατικά στη Δικαιοσύνη, ενώ το Ισραήλ – υποδεχόμενο θετικά τη δέσμευση του Καΐρου – φοβάται ότι κλιμακώνεται η απομόνωσή του από τις γύρω χώρες μετά την «Αραβική Άνοιξη», και πως ειδικά η Αίγυπτος στρέφεται εναντίον του μετά την πτώση του Μουμπάρακ.

Στα μάτια των Ισραηλινών, οι σκηνές φλεγόμενων αυτοκινήτων μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας στο Κάιρο, και τα όσα διηγούνται οι έξι φύλακες που παγιδεύτηκαν εντός της πρεσβείας, εντείνουν την άποψή τους πως τα αισθήματα των Αιγυπτίων κατά του Ισραήλ έχουν γίνει πια, μετά την πτώση του Μουμπάρακ, καθοριστικός παράγοντας στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του ανατραπέντος Μουμπάρακ δεν θα είχαν επιτρέψει ποτέ σε διαδηλωτές να φτάσουν στην πρεσβεία. Αντιθέτως, πιστεύουν οι Ισραηλινοί, οι δυνάμεις που ήταν παρούσες στο σημείο το Σάββατο έκαναν ελάχιστα για να αποτρέψουν την αιματηρή έκβαση της διαμαρτυρίας -στον απόηχο και της διπλωματικής κρίσης μετά το θάνατο των πέντε Αιγύπτιων στα σύνορα από ισραηλινά πυρά.

Το Ισραήλ κρατά έτσι χαμηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποφεύγει το βράδυ του Σαββάτου τα σκληρά λόγια κατά του Καΐρου, τονίζοντας πως «θα συνεχίσει να διατηρεί το ειρηνικό κλίμα με την Αίγυπτο, κάτι που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Παράλληλα όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβ.Λίμπερμαν, υπαινίχθηκαν πως ήταν η επέμβαση των ΗΠΑ που πίεσε τις αιγυπτιακές Αρχές να αναλάβουν δράση. Ο Νετανιάχου υπογράμμισε στο διάγγελμά του πως ζήτησε την βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «σε μία αποφασιστική στιγμή, θα έλεγε ακόμη και μοιραία, και αυτός χρησιμοποιήσει κάθε επιρροή του».