Στα τρία οι πανεπιστημιακοί

Πώς θα είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια σε έναν χρόνο από σήμερα; Εκσυγχρονισμένα; Με διεθνές προφίλ; Με αξιοκρατικές διαδικασίες και αδέκαστους «ηγέτες»; Το σίγουρο είναι ότι, όπως κι αν είναι τότε, από σήμερα μπαίνουν σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που ξεκινάει με ένταση, καταλήψεις, απειλές για χάσιμο του εξαμήνου και ανησυχία. Τα τμήματα που έχουν κλείσει έφτασαν τα 300 σε όλη τη χώρα και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τον αστάθμητο παράγοντα... φοιτητές. Εγγραφές πρωτοετών ...

Πώς θα είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια σε έναν χρόνο από σήμερα; Εκσυγχρονισμένα; Με διεθνές προφίλ; Με αξιοκρατικές διαδικασίες και αδέκαστους «ηγέτες»; Το σίγουρο είναι ότι, όπως κι αν είναι τότε, από σήμερα μπαίνουν σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που ξεκινάει με ένταση, καταλήψεις, απειλές για χάσιμο του εξαμήνου και ανησυχία. Τα τμήματα που έχουν κλείσει έφτασαν τα 300 σε όλη τη χώρα και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τον αστάθμητο παράγοντα… φοιτητές. Εγγραφές πρωτοετών με τις σχολές κλειστές δεν είναι εύκολο να γίνουν, η σχετική προθεσμία λήγει οριστικά στις 30 του μηνός, το υπουργείο Παιδείας πιέζει όπως μπορεί για την εφαρμογή του νόμου, η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιμετωπίζει το θέμα διχασμένη. Οπως λένε χαρακτηριστικά πανεπιστημιακοί οι οποίοι μίλησαν στο «Βήμα», η συναίνεση μπορεί να επιτεύχθηκε στη Βουλή, αλλά έμεινε εκεί… Και τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι η «ζυγαριά» έγειρε περισσότερο προς την πλευρά εκείνων οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν τον νέο νόμο. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρη ς και ο αντιπρύτανής του κ. Γ. Σπαθής δήλωσαν ήδη ότι δεν θα συμμετάσχουν στις πενταμελείς επιτροπές που θα συγκροτηθούν σε κάθε ΑΕΙ από τις παλαιές διοικήσεις τους για να ξεκινήσουν τη διαδικασία συγκρότησης των νέων Συμβουλίων Διοίκησης…

Η επόμενη μέρα στα πανεπιστήμια ξεκινά…αύριο, όπου οι πρωτοετείς φοιτητές θα επισκεφθούν τις Γραμματείες για να εγγραφούν στα Ιδρύματα. Το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι εάν χαθούν οι προθεσμίες «χάνονται» και οι εγγραφές. Ως τις 22 Σεπτεμβρίου εξάλλου πρέπει να έχουν γίνει και οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις των πρυτάνεων που θα ξεκινήσουν τις εκλογικές διαδικασίες, αφού από την 6η Σεπτεμβρίου οπότε δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- τυπικά και ουσιαστικά ο νέος νόμος-πλαίσιο πρέπει να εφαρμόζεται.

Οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων από την πλευρά τους απαντούν στην υπουργό Παιδείας με το «ίδιο νόμισμα». Μάλιστα, οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου εφαρμόζουν στην πράξη το μότο της κυβέρνησης περί «ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων». Ετσι ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ.Μυλόπουλος καλεί τα μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ (περίπου 2.500) να εκφράσουν τη γνώμη τους σε ηλεκτρονική διαβούλευση για το θέμα. Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα οι πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα: « Θέλετε ή όχι να προχωρήσουμε την πρώτη “διαπιστωτική πράξη” για τις νέες διοικήσεις; ». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ.Παναγιωτάκης λέει ότι « πρόκειται για νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί. Απλώς η υπουργός Παιδείας μάς απέκλεισε τελείως από την αναζήτηση τρόπων για να λυθούν οι αδυναμίες του και να εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο ».

Οι καθηγητές με τη σειρά τους χωρίζονται ήδη σε ομάδες. Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Πανεπιστημιακών (αριστερή παράταξη) έχει ζητήσει χαρακτηριστικά: «Να πάρουμε αποφάσεις για απεργιακό αγώνα διαρκείας, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου, σε συντονισμό από τα κάτω με τους φοιτητές, που ήδη ξεκινούν καταλήψεις». Αντιθέτως οι εκπρόσωποι της κίνησης Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία (στην οποία συμμετέχουν πανεπιστημιακοί από τον χώρο του ΠαΣοΚ και της Ανανεωτικής Αριστεράς), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του νέου νόμου. Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων τάσσεται και ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ) κ. Ν.Σταυρακάκης , ενώ τα μέλη της παράταξής του έχουν δηλώσει χαρακτηριστικά ότι « στηρίζουμε την εφαρμογή του νόμου στρέφοντας με τη δράση μας τις εξελίξεις προς θετική κατεύθυνση ».

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Οι πανεπιστημιακοί μπορεί να είναι έτοιμοι για τον νέο νόμο, αλλά το ερώτημα είναι ένα: Το υπουργείο Παιδείας είναι; Περίπου 100 προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις πρέπει να εκδοθούν τους επόμενους μήνες σε εφαρμογή των διατάξεών του. Και οι υπηρεσίες του δεν είναι καθόλου προετοιμασμένες για μια τέτοιας τάξεως…αποστολή.

Ερώτημα επίσης παραμένει το ποιος θα ηγηθεί τελικά της πανίσχυρης Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ),που,όπως είχε γράψει το «Βήμα» πριν από την ανακοίνωση του νέου νόμου,αποκτάει δικαιώματα «ζωής και θανάτου» στα πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία θα αξιολογεί, θα πιστοποιεί και θα κρίνει εάν και τι ύψους χρηματοδότηση δικαιούνται.Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι έχει επιλεγεί ήδη πανεπιστημιακός περιφερειακού ανώτατου ιδρύματος με «βαρύ» βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση των ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, σε κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας καθηγητές ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγές στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου, αλλά πολλοί είναι και εκείνοι οι οποίοι σκέφτονται να διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη με το νέο σύστημα. Μεταξύ αυτών,οι πρώην αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών κκ. Δημ. Ασημακόπουλος και Γ. Κρεατσάς. Πληροφορίες θέλουν να συζητούν την υποψηφιότητά τους για θέσεις διοίκησης ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χρ.Στεφανάδης και ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκης. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι έχουν ξεκινήσει ήδη αντίστοιχες προεκλογικές διαδικασίες και από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας που θεωρούν ότι διαθέτουν τα προσόντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.