H εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγησή τους, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουλγαρία. Ανέφερε ακόμη πως δεν βλέπει κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη.
Αναλυτική ενημέρωση για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης παρέσχε την Τετάρτη στον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου – Ολι Ρεν
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Φινλανδό επίτροπο για το σύνολο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η κυβέρνηση και για τις μεταρρυθμίσεις που θα τρέξουν στο επόμενο διάστημα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Ακόμη, εξετάσθηκαν επιμέρους θέματα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και το ζήτημα των εγγυήσεων που αξιώνουν κάποια κράτη μέλη από την Ελλάδα ως προϋπόθεση χορήγησης της στήριξης.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται για τα θέματα αυτά σε διαρκή επαφή μέχρι και το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα γίνει στην Βαρσοβία στις 16 Απριλίου.
Μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Βενιζέλο ο κ. Ρεν έλαβε μέρος σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προσερχόμενος εξέφρασε την εμπισοσύνη του στην Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα λάβει τις σωστές αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσει την 6η δόση.
Πρόσθεσε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Ρέγκλινγκ: Το πρόγραμμα δεν αποδίδει στην Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν αποδίδει ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως η Αθήνα ίσως δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και οι Έλληνες μπορεί να χρειαστεί να δεχθούν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.
H στρατηγική της τρόικας, προσέθεσε ο Ρέγκλινγκ, φαίνεται πάντως να λειτουργεί στην Ιρλανδία -τα χειρότερα για την οποία «πέρασαν»- και την Πορτογαλία.
Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ειδική περίπτωση».
«Ο στόχος των προγραμμάτων (ΕΕ και ΔΝΤ) είναι σαφής, να αγοραστεί χρόνος» είπε ο επικεφαλής του EFSF. «Αυτό λειτουργεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά δεν λειτουργεί ακόμη στην Ελλάδα» υπογράμμισε.
Ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και πως οι πολίτες της μπορεί να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται. Όσον αφορά δε ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης στην Αθήνα, σημείωσε πως «εξαρτάται από τις κινήσεις στην Ελλάδα».