Αρωμα ιταλικής μαφίας πίσω από τον κλεμμένο Ρούμπενς

Μέλη της ιταλικής μαφίας, που έχουν δώσει το «παρών» στη Δυτική Ελλάδα, κρύβονται πίσω από την κλοπή του πίνακα «Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου»

Μέλη της ιταλικής μαφίας, που έχουν δώσει το «παρών» στη Δυτική Ελλάδα, κρύβονται πίσω από την κλοπή του πίνακα «Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου».

Ο συγκεκριμένος πίνακας εντοπίστηκε πριν από τρεις ημέρες στην κατοχή μιας 40χρονης τηλεπαρουσιάστριας και ενός 65χρονου παλαιοπώλη από την Πλάκα. Στην αρχή ο πίνακας θεωρήθηκε ότι ήταν έργο του κορυφαίου φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, αλλά σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Μουσείου Καλών Τεχνών της Γάνδης κυρία Μαρί Ζιλί Ντελεάρ «είναι αντίγραφο πιθανότατα φτιαγμένο από έναν μαθητή του Ρούμπενς. Το πρωτότυπο βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή».



Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το ίδιο κύκλωμα κρύβεται πίσω από την κλοπή ακόμη ενός πίνακα μεγάλης αξίας (περίπου 50 εκατ. ευρώ) ξένου ζωγράφου, που είχε κλαπεί προ μερικών μηνών από άλλο μουσείο στο εξωτερικό. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια εξαιρετικής σημασίας υπόθεση αφού, όπως φαίνεται, πίνακες ανεκτίμητης αξίας που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια από ξένα μουσεία έχουν καταλήξει στην Ελλάδα. Οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στον ρόλο της τηλεπαρουσιάστριας και εκφράζεται η πιθανότητα ότι ήταν συνιδιοκτήτρια του πίνακα μαζί με ιδιώτες από την Ιταλία, τον ρόλο των οποίων ερευνούν οι Αρχές.

Η κλοπή του πίνακα σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2001 από το Μουσείο Καλών Τεχνών, στη Γάνδη. Τρεις μασκοφόροι ληστές εισέβαλαν νύχτα στο μουσείο για να κλέψουν το συγκεκριμένο έργο, αλλά και ακόμη ένα, τη «Μαστίγωση του Χριστού». Ωστόσο στην προσπάθειά τους να κατευθυνθούν στο όχημα διαφυγής τους ο δεύτερος πίνακας τους έπεσε, χωρίς ευτυχώς να υποστεί ζημιές.

«Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου» είχε παραμείνει… άφαντο για περίπου δέκα χρόνια. Πριν από λίγες εβδομάδες ο ιδιωτικός αστυνομικός κ. Γιώργος Τσούκαλης, που ασχολείται με θέματα αρχαιοκαπηλίας, πληροφορήθηκε ότι ιδιώτες από την Αθήνα και την Κρήτη επιχειρούν να πουλήσουν διάφορα έργα τέχνης, μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους και ο συγκεκριμένος πίνακας.

Αμέσως την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αττικής που άρχισε να δημιουργεί κλοιό γύρω από τους υπόπτους για τη διακίνηση των πινάκων. Ετσι λοιπόν, άνθρωπος που συνεργαζόταν με την Αστυνομία εμφανίστηκε ως επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται για την αγορά του πίνακα, ενώ ένας πρώην αξιωματούχος της ΕΥΠ εμφανίστηκε ως ο καπετάνιος του γιοτ του επιχειρηματία προκειμένου να φανεί πειστικό το «κόλπο» για τη σύλληψη των διακινητών των έργων τέχνης.

Από την επιχείρηση διαπιστώθηκε ότι τελευταίος κάτοχος του πίνακα ήταν η 40χρονη τηλεπαρουσιάστρια, η οποία παρουσιάζει σε ιδιωτικό σταθμό εκπομπές για την οικολογία και την υγιεινή ζωή. Μαζί της συνελήφθη, στην Πλάκα, ο 65χρονος παλαιοπώλης ο οποίος είχε απασχολήσει και άλλες δύο φορές τις διωκτικές αρχές για παράτυπη κατοχή αρχαίων αντικειμένων, μικρής όμως αξίας.

Η παρουσιάστρια ανέφερε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι «δεν έχω καμία σχέση με την κλοπή του πίνακα και την περίοδο 2000-2002 βρισκόμουν στην Αμερική όπου σπούδαζα Οικονομικές Επιστήμες αλλά και Τουριστικές Επιχειρήσεις.Ο πατέρας μου έχει τουριστική επιχείρηση στη Ρόδο,απ΄ όπου και κατάγεται.Το καλοκαίρι του 2003 πήγα στο οικογενειακό μας σπίτι, στη Ρόδο, όπως και άλλες χρονιές.Εκεί γνώρισα έναν 28χρονο Ιταλό (σ.σ.: η 40χρονη έδωσε τα στοιχεία του στην Ασφάλεια, όμως εκτιμάται ότι ίσως είναι πλαστά) με τον οποίο είχα προσωπικές σχέσεις και ο οποίος έμεινε στο νησί περίπου τέσσερις μήνες.Τότε λοιπόν μου έδωσε ως δώρο τον συγκεκριμένο πίνακα λέγοντάς μου ότι έχει μεγάλη αξία, χωρίς όμως να μου πει ότι είναι αυθεντικός. Μετά το καλοκαίρι του 2003 δεν είχα καμία επαφή με τον ιταλό φίλο μου.Τον πίνακα τον κρέμασα στον τοίχο του σπιτιού μου στην Πλάκα μαζί με άλλους ευτελούς αξίας. Προσφάτως όμως λόγω οικονομικών αναγκών επεχείρησα να τον πουλήσω μη υπολογίζοντας την αξία του περισσότερο από 10.000- 15.000 ευρώ…». Επιπλέον, όπως ανέφερε στο «Βήμα» ο δικηγόρος κ. Κώστας Καραμανλής που εκπροσωπεί νομικά τη 40χρονη, «η πελάτισσά μου έπεσε θύμα μιας σκόπιμης ενέργειας,το 2003 στη Ρόδο, του ιταλού φίλου της, ο οποίος είχε πιθανόν διαγνώσει τον κίνδυνο να συλληφθεί και έδωσε τον πίνακα ως δώρο για να απαλλαγεί ουσιαστικά από αυτόν».

Από την άλλη πλευρά, ο 65χρονος παλαιοπώλης ανέφερε στους αστυνομικούς ότι «είχα προσωπική φιλία με τον πατέρα της 40χρονης παρουσιάστριας η οποία διέμενε σε διαμέρισμα πάνω από το κατάστημά μου. Οταν μου ζήτησε να πουλήσει τον πίνακα προσφέρθηκα να τη βοηθήσω χωρίς να γνωρίζω ότι ήταν κλεμμένος».



ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΚΛΟΠΗ-ΒΟΜΒΑ

Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και στην κλοπή ενός άλλου πίνακα, κορυφαίου ευρωπαίου ζωγράφου, από ξένο μουσείο, ο οποίος παραμένει επίσης άφαντος. Η κλοπή του συγκεκριμένου πίνακα θεωρείται από την Ιντερπόλ μία από τις πιο σημαντικές την τελευταία 20ετία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιντερπόλ, από διάφορα μουσεία σε όλον τον κόσμο έχουν κλαπεί συνολικά 87 έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.