Οικονομία: Νέα πανικού αλλά και νέα ελπίδας

Υπάρχουν νέα δυσάρεστα και προκαλούν πανικό, υπάρχουν και καλά νέα που δίνουν ελπίδα, να βγούμε από τα αδιέξοδα, να βρούμε την ηρεμία μας, την χρειαζόμαστε, είμαστε λαός της Μεσογείου, δεν μπορούμε να ζήσομε διαφορετικά.

Υπάρχουν νέα δυσάρεστα και προκαλούν πανικό, υπάρχουν και καλά νέα που δίνουν ελπίδα, να βγούμε από τα αδιέξοδα, να βρούμε την ηρεμία μας, την χρειαζόμαστε, είμαστε λαός της Μεσογείου, δεν μπορούμε να ζήσομε διαφορετικά.

Διαβάζω στο ένθετο «Ανάπτυξη» του Βήματος της Κυριακής 28 Αυγούστου 2011, τίτλους «κακών» ειδήσεων, κυβερνητικών αποφάσεων: Νάρκη στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδος. Μετά την Φινλανδία και άλλες χώρες συζητούν για εγγυήσεις. Επανέρχεται το χαρτόσημο στα ενοίκια των κατοικιών. Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία αν έχεις απέναντι τις αγορές. Δεν νοείται ευρωομόλογο χωρίς πλαφόν στο έλλειμμα. Οι πέντε απειλές. 60 ημέρες αγωνιάς για το πακέτο διάσωσης. Σπάει ρεκόρ η φόρο-διαφυγή στα νησιά. Όχι επιταγές, μόνο μετρητά, τα φέσια που αυξάνονται καθιστούν επιφυλακτικούς τους επιχειρηματίες στις συναλλαγές. Η αγορά κάθεται σε βόμβα. Ανησυχεί η τρόικα για φόρους-έλλειμμα. Λιγνιτικές μονάδες στο σφυρί κ.λπ.

Μπορεί ο άνθρωπος να αντέξει, διαβάζοντας και ακούγοντας, κάθε ημέρα, τέτοιες ειδήσεις, μέσα σε καιρούς οικονομικής κρίσης; Σαφώς και όχι. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση, αντί να ανακοινώνει τι θα κάνει να περιοριστεί στο τι έκανε και είχε θετικό πρόσημο;

Να δούμε και τα καλά, μέσα στην οικονομική κρίση. Χαμηλός ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα. Μείωση φόρων μεταβίβασης ακινήτων. Σε ύψη ρεκόρ οι αφίξεις των τουριστών, περίπου 16,5 εκατομμύρια οι αφίξεις(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 31/08). Αλλάζουν τους εργάτες με ρομπότ, η κινέζικη Foxconn, αντικαθιστά τα φθηνότερα εργατικά χέρια με ρομπότ!

Είναι κάτι λίγο, δεν προκαλεί, έστω και αν αφήνει κάποιους αδιάφορους η άφιξη πολλών τουριστών ή η μείωση του φόρου, σε μια κατηγορία εμπορικών συναλλαγών. Εγώ θα μείνω στο κομμάτι του τουρισμού, στο ρεπορτάζ της Κυρίας Χριστίνας Πουτέτση, στο ίδιο τεύχος «Ανάπτυξη», η οποία εύστοχα απομονώνει εκείνο που οικονομικά είναι το ζητούμενο, η δαπάνη των επισκεπτών στη χώρας μας: Γέμισαν εφέτος τα «πεντάστερα»! Όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα, προτιμούν ακριβά ξενοδοχεία και resorts. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η αναφορά του κ. Α. Φιορεντίνου, στο ίδιο φύλο Ανάπτυξη, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου. Αναδεικνύει την εφικτή δαπάνη (…) που μπορεί να επιτευχθεί προφανώς αν λειτουργήσομε σωστά). Επιτυγχάνεται στην Μύκονο δαπάνη 1500 ευρώ την ημέρα για μια σουίτα, την πληρώνουν Αμερικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί και Βρετανοί, έχουν προστεθεί και Ρώσοι, ενώ πολλοί έρχονται με ιδιωτικές πτήσεις.

Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, σε παγκόσμια κλίμακα, φυσικών συνθηκών, υποδομών και ποιότητα φιλοξενίας/υποδοχής του τουρίστα ο οποίος θέλει διακοπές με τον δικό του πλούτο και τις δικές του ανέσεις, εμείς μπορούμε να του τις δώσομε, με τη φιλόξενη συμπεριφορά, με την ποιότητα υπηρεσιών.

Δεν με εντυπωσιάζει και στη πράξη δεν με πολύ ενδιαφέρει ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό, με ενδιαφέρει η δαπάνη και η ποιότητα της δαπάνης, στις διαφορετικές διαβαθμίσεις των ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Και εκεί πρέπει να στραφεί το τουριστικό επιχειρηματικό κεφάλαιο της χώρας, κλώθοντας τη γη, ψάχνοντας επισκέπτες, για όλο το χρόνο και το μπορούν, μας βοηθά ο καιρός, η ηλιοφάνεια, ο πολυάστερος ουρανός-σε διάρκεια χρόνου, η θάλασσα, οι καταπληκτικές ακτές και η όμορφη ενδοχώρα. Σε αυτή τη ποιότητα τουρισμού μπορεί η Κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες, να χρηματοδοτήσουν δαπάνες για την ανέγερση φροντισμένων κατασκευών, πολυτελών προδιαγραφών, σε επιλεγμένες περιοχές και νησιά που έχουν υποδομές.

Από την έρευνα της Κυρίας Πουτέτση, παίρνω ενδιαφέρουσες αναλύσεις επιπέδου δαπάνης. Μέση ημερήσια τιμή ακριβού επισκέπτη 500 ευρώ/ημέρα(Ξενοδοχείο, μεταφορά, ξεναγήσεις). Χώρα καταγωγής επισκεπτών, Αμερική, Ρωσία, κάτοικοι πρώην ανατολικών χωρών. Η ημερήσια δαπάνη τουριστών νεαρής ηλικίας είναι 58-67 ευρώ/ημέρα, με 11,2 διανυκτερεύσεις μ. ο. Νησιά που έλκουν τους τουρίστες μεγάλης δαπάνης είναι, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Η Ελλάδα έχει άλλα τρείς χιλιάδες νησιά επισκέψιμα, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, πρόκληση για τον ικανό επιχειρηματία των άλλων νησιών, να προσελκύσει τουρίστες δαπάνης που θα αφήνει το διάφορο για το ταμείο την τουριστικής μονάδος. Οι χώρες καταγωγής τουριστών οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους και δαπανούν είναι γνωστές, φαντάζομαι για τους επαγγελματίες του καλού κερδοφόρου τουρισμού, η προσέγγιση και υπογραφή συμφωνιών είναι πρόβλημα επιχειρηματικής ικανότητας και πρωτοβουλίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.