Citigroup: Στα 16 δισ. ευρώ οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών

Υστερα και από τις διαγραφές ύψους 5 δισ. ευρώ, απόρροια του ομολογιακού τους χαρτοφυλακίου , οι ανάγκες των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών για νέα κεφάλαια, ανέρχονται σύμφωνα με την Citigroup σε 16 δισ. ευρώ

Υστερα και από τις διαγραφές ύψους 5 δισ. ευρώ, απόρροια του ομολογιακού τους χαρτοφυλακίου , οι ανάγκες των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών για νέα κεφάλαια, ανέρχονται σύμφωνα με την Citigroup σε 16 δισ. ευρώ.

Οι θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα αποτιμώνται σήμερα στο 83%, κατά μέσο όρο, ενώ θα πρέπει να αποτιμηθούν κανονικά στο 50%, κάτι που ωστόσο θα δημιουργήσει ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση 14 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες και 2 δισ. ευρώ για τις κυπριακές, προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1 ) του συστήματος στο 8%.

Την ίδια στιγμή, με το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτός στόχων για φέτος και το αρνητικό κλίμα να επιτείνει τη βαθύτερη ύφεση και τις εκτιμήσεις πως στις 14 Σεπτεμβρίου στις συζητήσεις με τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μέτρα σοκ από την πλευρά των δαπανών, ενισχύεται το αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο το οποίο σημειώνει απώλειες 4% περίπου.
Οι πιέσεις των μετοχών των τραπεζών εντάθηκαν μάλιστα, συμπαρασύροντας και το σύνολο του ΧΑ, το οποίο με πτώση 40%, σημειώνει εφέτος την χειρότερη απόδοση παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, η Moody΄s αναφέρει ότι το αρνητικό της outlook (προοπτική) αντανακλά τις προσδοκίες της για τις θεμελιώδεις πιστωτικές συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου κατά τους επόμενους 12 – 18 μήνες με βάση τους εξής βασικούς παράγοντες:

(α) το δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον στις βασικές αγορές των τραπεζών,

(β) τη συνεχιζόμενη επιδείνωση στην ποιότητα του ενεργητικού, με οδηγό κυρίως την αποδυνάμωση της ικανότητας αποπληρωμής του ελληνικού ιδιωτικού τομέα,
(γ) την υψηλή έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (GGBs), τα οποία θα υποχρεώσουν τις τράπεζες σε οικονομικές ζημιές και μείωση των επιπέδων κεφαλαιοποίησης, και
(δ) τους κινδύνους οι τράπεζες να βρεθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διατήρηση του, επί του παρόντος, σταθερού προφίλ χρηματοδότησής τους, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας στην περιοχή.
Ο οίκος σημειώνει ότι κατά τους επόμενους 12 – 18 μήνες το λειτουργικό περιβάλλον θα παραμείνει δύσκολο για τις τράπεζες στις βασικές τους αγορές λόγω της αργής οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο (εκτίμηση για 0% και 1% το 2011-12) και τις προσδοκίες ότι οι λειτουργικές συνθήκες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται στο επόμενο
διάστημα.

Η Moody΄s προσθέτει ότι αναμένει επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, αντανακλώντας τη μειωμένη ικανότητα πληρωμής των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και κάποια βραχυπρόθεσμη αποδυνάμωση στην εκτέλεση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου.

Όπως εκτιμά, η συνολική προβληματική έκθεση των τραπεζών κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί στο 15% των χορηγήσεων έως τα τέλη του 2011, από 12,1% στα τέλη του 2010 και 5,9% στα τέλη του 2008.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι ο υψηλός βαθμός της έκθεσης των τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα θα υποχρεώσει τις τράπεζες σε οικονομικές ζημιές και σε μείωση των επιπέδων κεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους.

Όπως σημειώνει οι τρεις κυπριακές τράπεζες που αξιολογεί, δηλαδή η Τράπεζα Κύπρου (Ba1/NP/D-), η Marfin Popular Bank (Ba2/NP/E+) και η Ελληνική Τράπεζα (Ba1/NP/D-), διατηρούν αρκετά μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος που φτάνει περίπου τα 5 δισ. ευρώ.

Εκτιμά, επίσης, ότι η Ελλάδα θα βρεθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις φερεγγυότητας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω απωλειών από την έκθεση στο ελληνικό χρέος

Για την Fitch, τέλος, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, με την ποιότητα κεφαλαίων να σημειώνει περαιτέρω επιδείνωση και τις σοβαρές πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα να επιμένουν.

Νέα άνοδο σημειώνουν τα spreads των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, εν μέσω ενδείξεων ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα φέτος αλλά και των πιέσεων που δέχονται Ιταλία και Ισπανία για εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στις 1.634 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 18,25%, του 2ετούς στις 4.635 μ.β. με απόδοση υψηλότερη του 48% και του 5ετούς στις 2.848 μ.β. με απόδοση 22,03%.

Την ίδια ώρα, το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 294 μονάδες βάσης (απόδοση 4,87%), του ισπανικού στις 300 μ.β. (απόδοση 5,09%), του πορτογαλικού στις 841 μ.β. (10,51%) και του ιρλανδικού στις 671 μ.β. (8,64%).

Το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου «πιάνει» και πάλι τις 2.300 μ.β., του ιταλικού ενισχύεται στις 398 μ.β., του ισπανικού στις 378 μ.β., του πορτογαλικού στις 980 μ.β. και του ιρλανδικού στις 795 μονάδες βάσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.