Η Κίμωλος ή Αρτζεντιέρα, όπως τη «βάφτισαν» οι Φράγκοι τον 13ο αιώνα, από τους ασημί βράχους της, μια ανάσα από το νησί της Αφροδίτης, τη Μήλο, θυμίζει λευκή πινελιά στον αιγαιοπελαγίτικο χάρτη.
Ηφαιστειογενές νησί με πλούσιους γεωλογικούς «θησαυρούς», μαγεύει με το άγονο, βραχώδες κυκλαδίτικο τοπίο του και τη σεμνή, άγνωστη ομορφιά του.
Το λιμανάκι Ψάθη, γραφικός, βοτσαλωτός όρμος, υποδέχεται γαλήνια τον επισκέπτη στην αγκάλη του, ενώ παραπάνω το μοναδικό Χωριό προσφέρεται για ατμοσφαιρικούς περιπάτους στα δαιδαλώδη, κατάλευκα στενάκια του, που μέσα από φούξιες μπουκαμβίλιες και παραδοσιακά ξωκλήσια αποκαλύπτουν το μεσαιωνικό κάστρο.
Αγναντέψτε τη θέα από τους ανεμόμυλους στο Ξαπλοβούνι και ακολουθήστε το μονοπάτι στο όρος Σκλάβος, που οδηγεί στο Σκιάδι, ένα πέτρινο φυσικό γλυπτό, σμιλεμένο από τα κυκλαδίτικα μελτέμια.
Οι όρμοι Ρέμα και Γούπα, πλάι στο Χωριό, «φιλοξενούν» τα σύρματα, σπηλιές σκαμμένες στα μαλακά βράχια, με χρωματιστές πορτούλες, όπου «ξεχειμωνιάζουν» οι βάρκες των ψαράδων.
Ενα μόλις ναυτικό μίλι απέχει η ακατοίκητη νησίδα της Πολυαίγου, που κρύβει μερικούς από τους ομορφότερους κόλπους που θα συναντήσετε στο Αιγαίο, με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά.
Τι να δείτε
Το Χωριό, ο βασικός οικισμός του νησιού, ξεδιπλώνεται μέσα από στενά, πλακόστρωτα δρομάκια με λουλουδιασμένες αυλές, όμορφες πλατείες και αυθεντικούς ανεμόμυλους.
Στη μέση δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο, ένας «ασφυκτικός» κλοιός από αιωνόβια, διώροφα διατηρητέα σπίτια, χτισμένα από ντόπια σιδερόπετρα, με λαμπρά οικόσημα και ιστορικές ημερομηνίες να στολίζουν τις εξώθυρές τους. Εκεί βρίσκεται και ο βυζαντινός ναός της Γεννήσεως του Χριστού.
Η αρχαία πόλη της Κιμώλου κείτεται βυθισμένη στη θάλασσα, στην τοποθεσία Ελληνικά. Στην ακτή ανακαλύψτε λαξευμένους στα βράχια τάφους, από τη μυκηναϊκή μέχρι την ελληνιστική περίοδο.
Οι αμμουδιές με τα δροσερά, σμαραγδένια νερά είναι ο άσος στο μανίκι του νησιού. Επιλέξτε να κολυμπήσετε στην Αλυκή, στην Μπονάτσα, στο Καλαμίτσι ή στην πιο απομακρυσμένη, Μοναστήρια. Τα Πράσα με τη λευκή, διάφανη άμμο τους θυμίζουν εξωτικό προορισμό και στις ακτές τους βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους. Εδώ γίνεται μέχρι και σήμερα η εξόρυξη της κιμωλίας.
Πού να μείνετε
Μοναδικά τοποθετημένος πάνω από το λιμάνι, ο Μύλος (www.kimoloshotel.com, τηλ. 22870 51554) χαρίζει άπλετη θέα από τα σκιερά μπαλκόνια του. Ο παραδοσιακός ανεμόμυλος, ανακαινισμένος με σεβασμό στην κυκλαδίτικη αισθητική, διαθέτει πέντε δωμάτια διακοσμημένα με λευκά, χτιστά στοιχεία και χρωματιστές πινελιές που προσδίδουν μια παιχνιδιάρικη νότα.
Στην κατάλευκη παραλία των Πράσων, τέσσερα ανεξάρτητα στούντιο συνδυάζουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο στυλ. Το Κιμωλία Γη (www.kimoliagi.gr, τηλ. 22870 51192), ένα αγρόκτημα-καταφύγιο, με ντόπια κιμωλιάτικα προϊόντα, παραδίδει μαθήματα νησιώτικης φιλοξενίας.
Πού να φάτε
Μην παραλείψετε να τιμήσετε κάποια από τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα: λαδένια (τύπος πίτσας με ντομάτα, κρεμμύδι και λάδι), ξινό (φρέσκια μυζήθρα που συνήθως σερβίρεται με τη χωριάτικη σαλάτα), μανούρα (σκληρό τυρί), μέλι και κάππαρη.
Στην Ψάθη, στην ταβέρνα το Κύμα (τηλ. 22870 51001), κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, ο Αποστόλης ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Δοκιμάστε από ψαρόσουπα και φρέσκο ψάρι μέχρι ντόπια κρέατα και νόστιμους μεζέδες.
Το εστιατόριο Σάρδης (τηλ. 22870 51458) στην Αλυκή είναι αυστηρώς οικογενειακή υπόθεση. Με φόντο μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, γευτείτε την παραδοσιακή κουζίνα της Μπέμπας με σπεσιαλιτέ την αστακομακαρονάδα.
Το Stavento (τηλ. 22870 51800), all day στέκι στο Χωριό, σερβίρει καφέ, δροσερά ποτά και νόστιμα σπιτικά γλυκά. Ο χτιστός εξωτερικός καναπές με τις πολύχρωμες μαξιλάρες προσφέρεται για χάζι στην περατζάδα της Παλιάς Αγοράς, με ευχάριστη μουσική υπόκρουση.
Για Εν Πλω (www.kimolosenplo.gr, τηλ. 22870 51062) καταστάσεις, «γραμμή πλεύσης» για το λιμάνι της Ψάθης. Δροσεροί φρέσκοι χυμοί, νόστιμα σάντουιτς, σαλάτες και παγωτά σερβίρονται σε ένα ιδιαίτερης αισθητικής περιβάλλον με παρεΐστικη διάθεση.
– Πάνω από 80 εκκλησάκια κοσμούν με τους τρούλους τους τον καταγάλανο ουρανό της Κιμώλου. Θρησκευτικά «ενθυμήματα» άλλων εποχών, αρκετά από τα οποία συντηρούνται εδώ και δεκαετίες από οικογένειες ντόπιων, χάρη στην πίστη και στην παράδοση. Ξεχωρίζει ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας. Φημολογείται ότι το λιθαράκι τους έβαλαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 1874.
– Σε ένα από τα παλαιότερα, δίπατα κτίσματα του Χωριού στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου (τηλ. 22870 51291). Περπατήστε στο γυάλινο πάτωμα για να δείτε την αναπαράσταση αρχαίας ταφής και θαυμάστε τα εκθέματα που μαρτυρούν τα πάμπολλα κύματα Ιστορίας που «ακούμπησαν» το νησί.
– Στην Κίμωλο μπορείτε να μεταβείτε με ταχύπλοα ή συμβατικά πλοία από το λιμάνι του Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από τεσσερισήμισι ως επτάμισι ώρες. Το νησί συνδέεται επίσης καθημερινά και με την κοντινή Μήλο.