Βολές και από την ΠΑΣΠ κατά του νόμου για τα ΑΕΙ

Πρωτοφανή επίθεση σε κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, με αφορμή το νέο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια κάνει η ΠΑΣΠ, η φοιτητική παράταξη του ΠαΣοΚ, ενώ τα μέλη της αναφέρονται σε «επίπλαστη συναίνεση και διαδικασίες εξπρές κατά την ψήφιση του νέου Νόμου». Αναφέρει δε ότι ο νόμος ψηφίστηκε από «νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις».

Πρωτοφανή επίθεση σε κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, με αφορμή το νέο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια εξαπέλυσε η ΠΑΣΠ, η φοιτητική παράταξη του ΠαΣοΚ, ενώ τα μέλη της αναφέρονται σε «επίπλαστη συναίνεση και διαδικασίες εξπρές κατά την ψήφιση του νέου Νόμου». Αναφέρει δε ότι ο νόμος ψηφίστηκε από «νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις».

Η ΠΑΣΠ κάνει λόγο για «μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου» και αναφέρει ότι «τριάντα χρόνια μετά την ψήφιση του πρωτοπόρου και ριζοσπαστικού νόμου 1268/82 για τον εκδημοκρατισμό των Πανεπιστημίων, μια άλλη κυβέρνηση ΠαΣοΚ έρχεται να πλήξει με τον πιο χυδαίο τρόπο την ίδια τη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση που καλλιεργήθηκε και εμπεδώθηκε χάρις σε αυτόν».

«Αυτοί που μαζί τα έφαγαν, συνασπίστηκαν τώρα χωρίς αιδώ ώστε να αποδομήσουν ό,τι είχε μείνει όρθιο από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ενέσκηψε με την πιο ακραία μορφή της» αναφέρει η παράταξη.
Και συνεχίζει η τονίζοντας ότι «η αντιπροσωπευτική συμμετοχή του συνόλου των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στη διοίκηση των Πανεπιστημίων προβάλλεται σήμερα ως η ρίζα του κακού, που γέννησε τη διαπλοκή και τη διαφθορά και για το λόγο αυτό «επιβάλλεται να καταργηθεί»».

Η παράταξη κάνει ακόμη λόγο για «ακραία νεοφιλελεύθερη λογική που επιδιώκει τη «συμμόρφωση» των Πανεπιστημίων στις απαιτήσεις της οικονομίας της αγοράς, λειτουργώντας στα πρότυπα μιας Ανώνυμης Εταιρείας».

Αναφέρει δε, ότι «η ίδια η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμευόταν τόσο για την απόσυρση του νόμου Γιαννάκου, όσο και για την αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, πάγια αιτήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας».

«Είναι αναντίρρητο πως στο εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει ποικιλία φαινομένων διαπλοκής, μία παθογένεια την οποία πρώτοι είχαμε εντοπίσει, προτείνοντας την ίδια στιγμή την εξυγίανσή της» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η διαπλοκή όμως, που αναμφισβήτητα υπάρχει στους κόλπους των πανεπιστημίων, προέρχεται πρωτίστως από εκείνη τη μερίδα πρωτοβάθμιων μελών ΔΕΠ, οι οποίοι αποτελούσαν πάντα τους υπηρέτες του συστήματος απορροφούμενοι από τον εκάστοτε κομματικό μηχανισμό. Ο νέος μάλιστα νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τη διατήρηση και ενίσχυση τέτοιων «φέουδων» εντός των ιδρυμάτων, επαναφέροντας ουσιαστικά τον αναχρονιστικό θεσμό της έδρας και ευνοώντας ένα χαοτικό σύστημα ολιγαρχίας» τονίζουν τα μέλη της οργάνωσης.
Κάνει τέλος λόγο για πληθώρα αντισυνταγματικών διατάξεων και φίμωση του φοιτητικού κινήματος. Και τονίζει ότι «οι αλλαγές που επιδιώκουν να επιβληθούν δια της πυγμής και να αλλάξουν τη φυσιογνωμία και το ρόλο του πανεπιστημίου, θα πέσουν στο κενό».

«Επιδιώκουμε την ανασύσταση της ΕΦΕΕ, προκειμένου το φοιτητικό κίνημα να συγκροτήσει μία ευρύτερη πανεπιστημιακή ενότητα με σκοπό την υπεράσπιση του Δημόσιου Δημοκρατικού Πανεπιστημίου, δίνοντας τη μάχη μέχρις εσχάτων. Όσο το Υπουργείο Παιδείας πανηγυρικά απολαμβάνει τις δάφνες και τα διθυραμβικά σχόλια που του απονέμουν τα μέσα ενημέρωσης και οι συντηρητικές δυνάμεις της χώρας, εμείς θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας ως υγιείς πολιτικές δυνάμεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.