Πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010 η «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της θέσεις για την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, έχοντας την ακράδαντη πεποίθηση ότι αυτό αποτελεί μια αυτονόητη πράξη πολιτισμού.
Λίγους μήνες μετά η πρωτοφανής αποδοχή της είδησης ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά επιτέλους στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών δικαιώνει την πίστη μας στην αναγκαιότητα αλλά και στην ωριμότητα αυτής της πράξης. Και μάλιστα αποδοχή από ανθρώπους ενός ευρέως φάσματος διαφορετικής ιδεολογικής και δογματικής προέλευσης.
Το θέμα πήρε άμεσα πανελλαδικές αλλά και διεθνείς διαστάσεις: το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκριση του δημοσίευσε εκτενές άρθρο, ενώ σχετικές ανταποκρίσεις έγιναν στο Βέλγιο, τη Ρουμανία κ.α.
Η σημασία της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου νεκρών είναι πολλαπλή:
Συνιστά σεβασμό προς αυτούς που επιθυμούν εναλλακτικό τρόπο ταφής: χριστιανούς, οπαδούς άλλων θρησκειών ή άθεους, Έλληνες ή μετανάστες.
Αποτελεί ένα είδος ταφής με σημαντικά μειωμένο κόστος (μέχρι και 50%, από όσο κοστίζει η ταφή σήμερα). Μια απάντηση στο πρόβλημα κορεσμού των κοιμητηρίων των περισσότερων μεγάλων δήμων της χώρας μας.
Απαλλάσσει από την ταλαιπωρία της εκταφής, που 3, 4, ή 5 χρόνια μετά την ταφή υποβάλλει υποχρεωτικά τους συγγενείς στην οδύνη της «δεύτερης κηδείας».
Και σαφέστατα θέτει τέλος στο παράδοξο (και αποκλειστικά ελληνικό) φαινόμενο της προσωρινής «μετανάστευσης» νεκρών, καθώς οι συγγενείς καταφεύγουν στο εξωτερικό για να κάψουν τους νεκρούς τους.
Το 2006 όλες οι πλευρές του ελληνικού κοινοβουλίου υπερψήφισαν το νόμο για τη δημιουργία των αποτεφρωτηρίων. Πέντε χρόνια μετά όμως είτε λόγω ατολμίας είτε λόγω τυπικών προβλημάτων βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Πιστεύω ότι στην πράξη αυτή έπρεπε να προχωρήσει και να πρωτοπορήσει ένας κεντρικός δήμος. Και χαίρομαι που αυτός είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που διαθέτει ιδιόκτητο, χαρακτηρισμένο χώρο κοιμητηρίων που πληρεί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου σε καιρούς κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας δεν θα αποτελέσει βάρος για το δημότη αλλά θα γίνει είτε μέσω χρηματοδότησης ευρωπαϊκού προγράμματος, είτε με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.
Σήμερα η αποδοχή έρχεται ραγδαία από παντού. Γι αυτό δεν πρέπει να διστάζουμε στις τομές σε θέματα που ακόμη και εν έτει 2011 αποτελούν είδηση για τον τόπο μας.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Δήμου Θεσσαλονίκης