Την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου «το σχέδιο του κ. Μόσιαλου δεν είναι σχέδιο αναδιοργάνωσης, αλλά αποδιοργάνωσης».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση ανέφεραν ότι θα αντισταθούν «με κάθε μέσο στις προσπάθειες συρρίκνωσης της ΕΡΤ απ όπου και αν προέρχονται», ζήτησαν «πραγματικό διάλογο» με την πολιτική ηγεσία για όλα όσα έχουν εξαγγελθεί, ενώ κάλεσαν τη διοίκηση της ΕΡΤ να καταθέσει τις σκέψεις της για τα κυβερνητικά σχέδια. «Σε τι οφείλεται αυτή η εκκωφαντική σιωπή του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ» αναρωτήθηκε ο κ. Καλφαγιάννης. Επίσης τα μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ εξήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που προχωρήσουν οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος την περασμένη εβδομάδα.
Όπως τονίστηκε στην συνέντευξη «η ΕΡΤ ως δημόσιος οργανισμός, έχει στόχο την ενημέρωση του ελληνικού λαού, την ψυχαγωγία του και τη διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που είναι άστοχο να κρίνεται πάντα με όρους τηλεθέασης».
Πολλές από τις μέχρι τώρα διοικήσεις της ΕΡΤ, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, την χρησιμοποίησαν όχι για να επιτελεστεί το έργο που έπρεπε, «αλλά για να προωθήσουν συμφέροντα που ήταν τελείως άσχετα με τους στόχους της δημόσιας τηλεόρασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του έργου της, ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν τόσο οι πολιτικές ηγεσίες, όσο και οι διοικήσεις της».
Εξορθολογισμός της ΕΡΤ
Στην συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι η ΕΡΤ που για πολλά χρόνια εμφάνιζε μεγάλα ελλείμματα «κατάφερε μέσα σε 16 μήνες να μειώσει το προσωπικό της από 5.500 υπαλλήλους σε 3.470 (3.020 μόνιμους και 450 συμβασιούχους) και να παρουσιάζει πλεόνασμα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ο κ. Καλφαγιάννης υπενθύμισε ότι η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως τον επιχορηγεί και σήμερα καλείται ν’ αναλάβει τις μισθοδοσίες φορέων που έχει υποχρέωση το Κράτος να λειτουργεί (ΑΠΕ-ΜΠΕ), κατά παράβαση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
«Η λογική του τερματισμού μέρους του παραγόμενου έργου της ΕΡΤ χωρίς την απαιτούμενη αιτιολόγηση και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κανέναν και προκαλούν την εντύπωση ότι τελικά οι αποφάσεις δε λαμβάνονται από την κυβέρνηση που εξέλεξε ο ελληνικός λαός, αλλά από δηλώσεις και παρεμβάσεις άλλων εξωθεσμικών παραγόντων που εξυπηρετούν ιδιωτικά ή άλλα συμφέροντα» σημείωσε.
Το κλείσιμο της ΕΤ1
Βασική διαφωνία των εργαζόμενων στην ΕΡΤ με το σχέδιο του κ. Μόσιαλου αφορά στο κλείσιμο της ΕΤ1.
«Θέλουν να κλείσουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον πολίτη, ένα χώρο φιλοξενίας, ποιοτικών παραγωγών, κοινωφελούς χαρακτήρα οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό» επισήμανε ο κ Καλφαγιάννης και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν με κανέναν τρόπο το «λουκέτο» της ΕΤ1. Υπενθύμισε επίσης ότι το κλείσιμο του καναλιού θα σημαίνει και την απώλεια των διαφημιστικών εσόδων του καναλιού που το 2010 ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ.