Προς Καθηγητή κ.Χάινς Ρίχτερ
Κύριε καθηγητά
Την 8η Ιουνίου 2011 παραβρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου σας Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, προσκεκλημένος από σας,μέσω του κ. Μ. Μιχελάκη, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο.
Ένας εκ των εισηγητών, ο καθηγητής κ.Στεργίου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η Μάχη της Κρήτης δεν ήταν κάτι σημαντικό στο πλαίσιο των συνολικών επιχειρήσεων του Β΄Π.Π.,ότι η καθυστέρηση για έξι εβδομάδες της επιχείρησης ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΣΑ ήταν μύθος, ότι το αντάρτικο στην Κρήτη ήταν ασήμαντο και άλλα -απαξιωτικά -για τη Μάχη . Όπως θα θυμάστε, επεχείρησα να αντικρούσω τις απόψεις του, στο λίγο χρόνο που μου δόθηκε. . Εσείς δεν πήρατε θέση , γι αυτό αποχώρησα με τους φίλους από το Ρέθυμνο ,κ.κ.Ε. Μιχελάκη και Α.Σπυρόπουλο.
Έχοντας ολοκληρώσει την ανάγνωση του από 543 σελίδες βιβλίου Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, παραθέτω επιγραμματικά ορισμένες από τις απόψεις σας:
-»Οι συνέπειες της Μάχης της Κρήτης…..οι ισχυρισμοί αυτοί ανήκουν στη σφαίρα του μύθου»..
-»Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις ΜΑΡΙΤΑ και ΕΡΜΗΣ καθυστέρησαν κατά έξι εβδομάδες τη γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης…..ζει ως μύθος τον οποίο τείνουν να πιστεύουν οι Έλληνες».
-»Με το να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση, .οτι η ελληνική συμβολή στον πόλεμο ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των Συμμάχων,τονώνεται το ελληνικό εθνικό φρόνημα».
-… »νίκη των αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη».( ο ίδιος αναφέρετε, όπως και πολλοί άλλοι συγγραφείς, ότι το ύψ.107 -και το αεροδρόμιο Μάλεμε, που έκριναν τη Μάχη της Κρήτης- εγκατελείφθη από τους αμυνομένους Νεοζηλανδούς και οι αλεξιπτωτιστές το κατέλαβαν αμαχητί).
-»Η Μάχη της Κρήτης έγινε ένας στρατιωτικός μύθος».
-»Οι Έλληνες και οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές θαυμάζουν τις στρατιωτικές επιδόσεις των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι αποτελούν πρότυπο».(!!)
-»Η Μάχη περιγράφεται ως ιπποτική και δίκαιη».
-»Η γερμανική πλευρά δυσκολεύεται να καταλήξει σε αντικειμενική αξιολόγηση της επιχείρησης….»
-»Έχει φτάσει ο καιρός να προσπαθήσει και η γερμανική πλευρά να καταλήξει σε μια πιο αντικειμενική εικόνα».
-»….Όταν αναπτύχθηκε ο ανταρτοπόλεμος…..ο αγώνας αυτός δεν ήταν πια καθαρός και έντιμος, αλλά βρώμικος και κτηνώδης ».
»μη ευθύνη » του Αντιπτεράρχου Κούρτ Στούντεντ, σχεδιαστού και εκτελεστού της αεραποβατικής επιχειρήσεως.Εκθέτω παρακάτω τμήμα
από τη διαταγή που εξέδωσε την 31 Μαΐου 1941(σ.412):
»…-.1.Όλες τις κτηνωδίες(κυρίως στον τομέα Μάλεμε-Καστέλλι), που γνωρίζω προσωπικά θα τις τιμωρήσω εγώ ο ίδιος.
2….. επιβολή της τιμωρίας….από εκείνο το στρατιωτικό τμήμα που υπήρξε θύμα των κτηνωδιών……Πιθανά αντίποινα:
1.Εκτελέσεις,.
.3 πυρπόληση χωριών,
4.εξανδραποδισμός περιοχών
..να επιληφθεί της υποθέσεως ο στρατός και όχι τα τακτικά δικαστήρια, τα οποία δεν είναι αρμόδια για κτήνη και δολοφόνους».
Ακολούθησαν, το Κοντομάρι,( λέτε για τον εκτελεστή ,υπολοχαγό Τρέμπερ, »ήταν μόλις εικοσιτεσσάρων ετών»!), η Κάντανος, ο Αλικιανός , τα Περβόλια,το Άδελε Ρεθύμνου, το Σκαλάνι Ηρακλείου και αμέτρητα άλλα.
Τα παραπάνω αναφερόμενα και πολλά άλλα στο βιβλίο σας , ανατρέπουν τη μέχρι σήμερα ιστορική αλήθεια, που έχει θεμελιωθεί από εξέχοντες ιστορικούς, από τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης(Τσώρτσιλ. Χίτλερ, Στάλιν, Ρούσβελτ,πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωμάτες),αλλά και από αφηγήσεις ανθρώπων (εσείς τις απαξιώνετε), που είχαν συμμετάσχει στη Μάχη και στην Αντίσταση στην Κρήτη, από συγγενείς εκτελεσθέντων, από βετεράνους (Άγγλους, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Έλληνες), από σύγχρονους αναλυτές και από πλήθος ντοκουμέντων,δικαστικών αποφάσεων(που μέχρι σήμερα εκδίδονται για τα εγκλήματα των Ναζί) κ.ά.
Η εντύπωση ,γενικά, που αποκομίζει ο αναγνώστης, είναι ότι η απρόκλητη εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη το Μάη του 1941,ήταν »Ιπποτική και δίκαιη » ενώ ο αγώνας του λαού της Κρήτης και των ανταρτών, που μάχονταν για την ελευθερία , ήταν » βρώμικος και κτηνώδης»
Λυπούμαι να πω , ότι δίνετε την εντύπωση του ιστορικού – συνηγόρου των Γερμανών εισβολέων-κατακτητών,που ο τίτλος του πρωτότυπου έργου»Operation Merkur:Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941» και το περιεχόμενό του δικαιολογεί., όχι όμως ο τίτλος στα Ελληνικά »Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»,ενώ ύστερα από 70 χρόνια,λέτε ότι »έχει φτάσει ο καιρός να προσπαθήσει και η γερμανική πλευρά να καταλήξει σε μια πιο αντικειμενική εικόνα».
Επιφυλάσσομαι να ασχοληθώ εκτενέστερα , αφού αναδιφήσω τις πηγές μου, με σκοπό να αντικρούσω τις ανατρεπτικές και άδικες κατ εμέ απόψεις σας ,για την πραγματικά μυθική Μάχη της Κρήτης, τον ηρωικό λαό της και την αντίστασή του.
Ο Στρατηγός ε.α Μανούσος Παραγιουδάκης είναι επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ