«Η σχολική χρονιά που έρχεται πρόκειται να είναι η πιο δύσκολη χρονιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης», εκτιμά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Κουλαϊδής και κατά τη διάρκειά της θα προκύψουν μεγάλα κενά.
Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Κουλαϊδής το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις που αναμένεται να παρουσιαστούν στις θέσεις των εκπαιδευτικών. «Εφέτος οι νέοι διορισμοί θα είναι περίπου 600» αναφέρει, ενώ δεν έχει ακόμα καθοριστεί πόσοι είναι αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν και θα αποχωρήσουν.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι αποχωρήσαντες ήσαν 11.000, ενώ εφέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 12.000, καθώς οι εκπαιδευτικοί σπεύδουν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν από το δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί βιάζονται να βγουν στη σύνταξη καθώς, σύμφωνα με τη μελάτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών και Τηεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ), οι απώλειες εισοδήματός τους στα επόμενα χρόνια, ισοδυναμεί με ενάμισι εφάπαξ.
«Πρέπει να κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουμε τα κενά και να διαχειριστούμε τις μετακινήσεις του προσωπικού με χειρουργική ακρίβεια», τονίζει ο κ. Κουλαϊδής, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα αυτά θα προλάβουν να γίνουν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες του εγχειρήματος.
Ο ιδιαίτερα μικρός αριθμός των νέων διορισμών κάνει τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να κάνουν λόγο για πρωτοφανή συρρίκνωση της Παιδείας και εκτιμούν ότι πολλά σχολεία θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό δασκάλων και καθηγητών.
Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσυφάκης συμφωνεί με τις προβλέψεις του κ. Κουλαϊδή ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και εκτιμά ότι τα προβλήματα θα φανούν από την πρώτη στιγμή και το έργο των εκπαιδευτικών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Βιβλία με δόσεις
Κενά όμως θα υπάρξουν και στη διάθεση των σχολικών βιβλίων, καθώς έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Ο κ. Κουλαϊδής διαβεβαιώνει ότι οι μαθητές θα εφοδιαστούν με τα απαραίτητα βιβλία, αλλά όπως εξηγεί στην αρχή της χρονιάς θα τους παραδοθούν τα βιβλία με ύλη που διδάσκεται στην αρχή και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Έναρξη με κινητοποιήσεις;
Προβλήματα όμως τη νέα σχολική χρονιά ίσως προκύψουν και από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Στις 3 Αυγούστου η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ συντονίζει τις κινήσεις της με την Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινό «μέτωπο» κινητοποιήσεων. Οι μορφές και η διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των δασκάλων θα οριστικοποιηθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σε συντονισμό με την ΟΛΜΕ, αλλά και την ΑΔΕΔΥ.
Μάλιστα σε ανοιχτή επιστολή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου τονίζεται ότι «οι δάσκαλοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές στους μισθούς και ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «αιτία πολέμου».