«Οταν ο Γιόζεφ Ακερμαν καλούσε τους πιστωτικούς οργανισμούς να βοηθήσουν την Ελλάδα η τράπεζα της οποίας είναι επικεφαλής, η Deutsche Bank, είχε ήδη διασφαλίσει ότι δεν θα υποστεί σοβαρές ζημιές από τυχόν εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και την Ισπανία» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο γερμανός τραπεζίτης, ο οποίος έχει εποπτικό και συμβουλευτικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, απάλλαξε τη γερμανική τράπεζα από το 70% των ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας που κατείχε στις αρχές του χρόνου. Το μεμπτό στοιχείο είναι ότι οι πράξεις πώλησης των «ριψοκίνδυνων» ευρωπαϊκών ομολόγων είχαν ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν απο τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Ενδεικτικό είναι ότι η έκθεση της τράπεζας σε ιταλικά ομόλογα περιορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους από τα 8 δισ. ευρώ στα 996 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όταν τον περασμένο μήνα ο Ακερμαν ζητούσε από τους «συναδέλφους» του τραπεζίτες να δείξουν αλληλεγγύη στην Ευρώπη στηρίζοντας τα ελληνικά και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, είχε διασφαλίσει ότι η Deutsche Bank (όσο και ο ίδιος καθώς οι αμοιβές του συνδέονται με την κερδοφορία του ομίλου) θα έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Φρόντισε μάλιστα να «καλυφθεί» έναντι του κινδύνου από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να απαλλαχτεί από χρεόγραφα μεγαλύτερων οικονομιών προεξοφλώντας (αν όχι επιταχύνοντας) την επέκταση της κρίσης στην καρδιά της ευρωζώνης.
«Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Deutsche Bank θεωρούσε ότι τα ιταλικά ομόλογα θα καταρρεύσουν» εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Kepler Capital Markets Ντιρκ Μπέκερ. Και όπως φαίνεται οι επενδυτικές προβλέψεις του Ακερμαν επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (EFFA) τα ιταλικά ομόλογα έχουν απολέσει από τον τελευταίο ενάμιση μήνα το 5,8% της ονομαστικής αξίας τους ακολουθούμενα από τα ισπανικά που επιβάρυναν τους κατόχους τους με ζημιές 2,5%.
Ασφαλώς για τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές οι αποφάσεις του Ακερμαν δείχνουν απλώς «σύνεση».
«Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου είναι μέρος της δουλειάς ενός τραπεζίτη»
λέει ο ίδιος αναλυτής της Kepler.Αλλωστε όταν ο 63χρονος τραπεζίτης κλήθηκε πριν από ένα χρόνο να σχολιάσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται κατά καιρούς για τον διττό ρόλο του ως τραπεζίτη και συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης έδωσε μια αποστομωτική απάντηση. «Ολοι με κατηγορούν για τις ιδιαίτερες σχέσεις που δημιουργεί ο ρόλος του συμβούλου. Αυτό που λέω πάντοτε είναι ότι παραμένω κατ’αρχάς ένας εργαζόμενος της Deutsche Bank και δεν μπορώ να δώσω συμβουλές που θα βλάψουν την τράπεζα».