Beach volley, beach handball, τώρα και beach wrestling. Κάποτε η πάλη ήταν γνωστή ως το άθλημα των Ολυμπιονικών. Όμως, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως και άλλα σπορ που έχουν ιστορία αλλά απαιτούν ιδιαίτερη τεχνική και έχουν πολύπλοκους κανονισμούς, δυσκολεύεται να βρει καινούργιους αθλητές, φίλους και κυρίως τηλεθεατές.
Έτσι, η διεθνής ομοσπονδία, ακολουθώντας τα βήματα του μάρκετινγκ και της εποχής, προωθεί όλο και περισσότερο, το beach wresting, την πάλη σε παραλία. «Μοιάζει αρκετά με το άθλημα της ελευθέρας πάλης, μόνο που εδώ οι αθλητές αγωνίζονται ξυπόλυτοι και στην άμμο» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης (ΕΟΦΠ) και Ολυμπιονίκης κ. Κώστας Θάνος.
Στη χώρα μας το beach wrestling μετρά ήδη ιστορία έξι ετών με τους πανελλήνιους αγώνες να γίνονται κάθε χρόνο στην παραλία της Κατερίνης. Φέτος, διοργανώνεται για πρώτη φορά από την ΕΟΦΠ, με την δεύτερη φάση των αγώνων να διεξάγεται το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Καράβι του Σχοινιά. Έτσι δίπλα σε αγώνες beach volley, με τους οποίους οι λουόμενοι ήταν σαφώς πιο εξοικειωμένοι, διεξήχθησαν οι αγώνες πάλης. Αθλητές όλων των κατηγοριών, αγωνίστηκαν φορώντας απλά το μαγιό τους, αντί για το καθιερωμένο μπλε ή κόκκινο κορμάκι.
«Στην Κατερίνη οι αγώνες είναι δημοφιλέστατοι, την ώρα που στο γήπεδο του beach volley υπάρχουν μόνο οι αθλητές, γύρω από την παλαίστρα, που στο beach wrestling έχει διάμετρο 6 μέτρων, μαζεύονται εκατοντάδες» λέει ο κ. Βασίλης Μπατάλας, εκ των διοργανωτών των αγώνων. Πάντως στο Σχοινιά, η παρουσία των θεατών ήταν υποτονική, ίσως λόγω έλλειψης διαφήμισης ή απλά γιατί οι μεγαλόσωμοι άντρες που παλεύουν δεν είναι το θέαμα που μπορεί να προσελκύσει όσους Αθηναίους παρέμειναν τον Αύγουστο στην Αθήνα. «Η μεγάλη διαφορά με τα ολυμπιακά είδη πάλης, ελληνορωμαϊκής και ελευθέρας, είναι ότι εδώ οι κανονισμοί είναι απλούστατοι. Ο μη ειδικός θεατής μπορεί να παρακολουθήσει με άνεση έναν αγώνα» λέει ο κ. Μπατάλας.
Οι νικητές των αγώνων του Σχοινιά, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται γνωστά ονόματα του σπορ θα συνεχίσουν στην τρίτη φάση του πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί και πάλι στην παραλία της Κατερίνης. Στόχος των ανθρώπων του αθλήματος στη χώρα μας, είναι κάποια στιγμή η πάλη στην παραλία να αποκτήσει και ολυμπιακό στάτους. «Ίσως είναι και ένας τρόπος να μπουν στο αγώνισμα αθλητές από περισσότερες χώρες» καταλήγει ο κ. Θάνος. «Π.χ», συμπληρώνει, «στην Αφρική οι ολυμπιακές εκδοχές της πάλης, η ελληνορωμαϊκή και η ελευθέρα, είναι περίπου ανύπαρκτες, η πάλη στην άμμο όμως είναι γνωστή ήδη από πολύ παλιά».