«Το να θέλουμε να μείνουμε στη μιζέρια που επικρατεί σήμερα και το να αντιδρούμε απλώς για να μη χάσουμε την εξουσία μας είναι απαράδεκτο.Είναι δείγμα αυθαιρεσίας. Οι πανεπιστημιακοί κατηγορούν την κυβέρνηση για “πραξικοπηματική απόφαση” και δεν καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι βλάπτουν την κοινωνία με τις απειλές τους» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Γ.Μπουτάρης. Αναφερόμενος στο σημείο που αποτελεί «casus belli» για τους πρυτάνεις, δηλαδή στην πρόβλεψη ενός νέου τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ από συμβούλια στα οποία θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι πρόκειται για μια θετική αλλαγή που θα φέρει για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο σε επαφή με την κοινωνία. «Εφόσον μια ομάδα καθηγητών θα επιλέγει τις εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες, υπό ποια έννοια καταργείται το αυτοδιοίκητο;Επιπλέον,με ποια λογική ένας οργανισμός 50.000 φοιτητών μπορεί να διοικείται απόεξαιρετικούς κατά τα άλλα- καθηγητές οι οποίοι όμως δεν έχουν διοικητικές ικανότητες;» διερωτάται.
«Δεν καταλαβαίνω την αντίδρασή του»
Το όραμα του δημάρχου και των ογδόντα πολιτών που συντάσσονται μαζί του είναι να μετατραπεί το ΑΠΘ σε κέντρο καινοτομίας και έρευνας, σε πόλο έλξης για χιλιάδες φοιτητές από τα Βαλκάνια. Κατά την άποψή τους, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αξιολόγηση και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην έρευνα. «Αυτή η δαιμονοποίηση του επιχειρηματία πρέπει να σταματήσει. Ενας επιχειρηματίας έχει πιο ανοιχτό ορίζοντα από αυτόν που του καταλογίζουν.Δοκιμάζει,ρισκάρει, χρηματοδοτεί τις πρωτοποριακές ιδέες και την έρευνα» αναφέρει ο κ. Μπουτάρης. «Ας ρίξουμε μια ματιά στα τουρκικά πανεπιστήμια,των οποίων η ανταγωνιστικότητα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Εχουν ανοιχτεί στο εξωτερικό,προσφέρουν προγράμματα στα αγγλικά, προσλαμβάνουν καθηγητές διεθνούς φήμης, οι οποίοι ασχολούνται με την παιδεία και όχι με την… πολιτική. Και φυσικά δέχονται να αξιολογηθούν» προσθέτει ο κ. Ζ.Απικιάν, πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου. «Υπό τις τωρινές συνθήκες,ο καθηγητής κοιτά να είναι αρεστός στο περιβάλλον του για να γίνει αύριο κοσμήτορας ή βουλευτής, αντί να παράγει προϊόντα έρευνας και καινοτομίας υψηλής ανταποδοτικότητας. Και όμως, οι ακαδημαϊκοί πληρώνονται από τον έλληνα φορολογούμενο και έχουν καθήκον να υπηρετήσουν την εθνική οικονομία» τονίζει ο κ. Ν. Ευθυμιάδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ένας εκ των ογδόντα υποστηρικτών του νομοσχεδίου.
«Και ο τελευταίος ταβερνιάρης»
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστορικό κ. Β. Χεκίμογλου, ο οποίος συνυπέγραψε την πρωτοβουλία του δημάρχου, η συμμετοχή της κοινωνίας στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. «Ηδη από τον 19ο αιώνα,τα σχολεία της χριστιανικής και της εβραϊκής κοινότητας, χάρη στα οποία διατηρήθηκε η εθνική συνείδηση και αναπτύχθηκε η Θεσσαλονίκη,διοικούνταν από τους ψηφισμένους εκπροσώπους της κοινότητας,όχι από τους ίδιους τους διδάσκοντες. Ας σημειωθεί άλλωστε ότι ήταν επιτυχημένα μοντέλα διοίκησης που δεν αποτελούσαν πυρήνες δημιουργίας δημοσίου χρέους, όπως τα σημερινά ΑΕΙ» αναφέρει.
«O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ»
Απαντώντας στις προτροπές των ογδόντα για σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, ο κ.Μυλόπουλος τονίζει ότι «ήδη γίνονται πολύ σημα ντικές προσπάθειες να ανοίξει το Πανεπιστήμιο προς την πόλη και μάλιστα,έχω δεκάδες ομιλίες του κ. Μπουτάρη που το επιβεβαιώνουν! Δεν αντιλαμβάνομαι, όμως,πώς μέσα από τα Συμβούλια θα επέλθει το υποτιθέμεν ο άνοιγμα. Αντιθέτως, αυτό που θα γίνει θα είναι μια υπόγεια διαδρομή ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στο Πανεπιστήμιο.Θα δημιουργηθεί δηλαδή άλλη μία εξάρτηση,που θα προστεθεί στην κομματικοποίηση» τονίζει.
Σε ό,τι αφορά,άλλωστε,την ανάμειξη του δημάρχ ου- τον οποίο ας σημειωθεί ότι επιμένει να αποκαλεί «φίλο του»- ο κ.Μυλόπουλος τονίζει με νόημα ότι «εγώ στη θέση του θα ήμουν πιο συνεπής με το τι γίνεται στον Δήμο.Η πρόσφατη κρίση στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι εύγλωττη.Εκτός αν θέλει ο κ.Μπουτάρης να ασχοληθεί ο ίδιος με το Πανεπιστήμιο και να αναλάβουμε εμείς να…μαζεύουμε τα σκουπίδια» καταλήγει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ