«Εκτέλεση, εκτέλεση, εκτέλεση» ζητεί από την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία, αναφορικά με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, και υποστηρίζει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012 και ο έλεγχος του χρέουςανήκουν πια στη σφαίρα του εφικτού. Ο μεξικανός πολιτικός διαπιστώνει «απόκλιση από το πρόγραμμα ήδη από το 2010 και κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011», η οποία οδήγησε στο Μεσοπρόθεσμο,αλλά υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα μπορεί», αρκεί να μην εξαντλείται σε… ανακοινώσεις. Ο κ. Γκουρία βρέθηκε στην Αθήνα την Τρίτη για να ανακοινώσει την πρώτη ελπιδοφόρα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό.Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθ΄ οδόν για το αεροδρόμιο, μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από τις συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης.
– Βρίσκεστε στην Αθήνα στο μέσο της χειρότερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης και φέρνετε μήνυμα ελπίδας. Το ερώτημά μου είναι γιατί να σας πιστέψουμε. Γιατί και πέρυσι τον Αύγουστο καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ανάκαμψης και εξόδου στις αγορές, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύστηκαν οικτρά…
«Να με πιστέψετε γιατί φτιάξαμε μια ολόκληρη έκθεση στην οποία βασίζονται οι προσδοκίες και ο “οδικός χάρτης” για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων της Ελλάδας. Για να μπορέσει η χώρα σας μέσω της μείωσης των ελλειμμάτων να μειώσει το χρέος. Οι προβολές που κάνουμε στην έκθεση φθάνουν ως το 2035. Μια ολόκληρη γενιά θα πρέπει να ταχθεί στον αγώνα κατά του χρέους, αλλά η επιτυχία είναι εφικτή. Για να συμβεί όμως αυτό, η εκτέλεση και η εφαρμογή του προγράμματος πρέπει να είναι άψογη».
– Το 2035 είναι πολύ μακριά και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία που άρχισε για την αντιμετώπιση του χρέους δεν επαρκεί. Λένε ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων… Η άποψή σας;
«Πρώτα απ΄ όλα, αυτό που συζητάμε εκτυλίσσεται πάντοτε σε φάσεις. Χρειαζόμασταν χρόνο. Η Ελλάδα χρειαζόταν χρόνο. Και εξασφάλισε χρόνο. Εξασφάλισε επίσης χαμηλότερα επιτόκια. Επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχεί τόσο πολύ για την πρόσβαση στις αγορές και την έκδοση ομολόγων. Θα έχει μια νέα πηγή χρηματοδότησης και παράλληλα την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων. Η συσσώρευση των υποχρεώσεων δεν σας απασχολεί πλέον και μπορείτε να επικεντρωθείτε στην υλοποίηση του προγράμματος. Μου αρέσει να λέω ότι υπάρχει ζωή μετά το χρέος».
– Κορυφαίοι οικονομολόγοι, από τον Κρούγκμαν ως τον Στίγκλιτζ, ακόμη και αναλυτές του ΟΗΕ, υποστήριξαν ότι το «Μνημόνιο 1» ήταν λάθος συνταγή υπερβολικής λιτότητας. Η δική σας εντύπωση;
«Η εντύπωσή μου είναι ότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κατέγραψε εντυπωσιακή πρόοδο. Και ότι αυτό που συνέβη, η μείωση του ελλείμματος, ήταν απολύτως απαραίτητο. Γιατί αν δεν ελέγξεις το έλλειμμα είναι αδύνατον να διαχειριστές το χρέος. Στην έκθεση που παρουσιάσαμε για την Ελλάδα περιλαμβάνονται προτάσεις σχεδόν για κάθε τομέα. Ακόμη και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
– Αυτό είναι βασικό πρόβλημα που εξοργίζει την κοινωνία. Τι προτείνετε;
«Προτείνουμε σειρά μέτρων όπως η κατάργηση της φορολογικής αμνηστίας και η ενοποίηση των συστημάτων συλλογής φόρων και πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών. Προτείνουμε επίσης τη μείωση από τις 170.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ του ορίου για τη δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων. Η παραδειγματική δημοσιοποίηση ονομάτων πρέπει να γίνεται συστηματικά και να συνδυάζεται με διώξεις κατά των παρανομούντων και επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων. Επίσης για οποιαδήποτε δουλειά με το Δημόσιο πρέπει να απαιτείται φορολογική ενημερότητα. Ολα αυτά είναι τεχνικές. Ομως η πιο σημαντική πολιτική και το κυριότερο πολιτικό μήνυμα είμαι ο επιμερισμός των βαρών της προσπάθειας. Αν οι πολίτες πεισθούν ότι η προσπάθεια επιμερίζεται δίκαια, τότε θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα».
– Σε μεγάλες κρίσεις, όπως αυτή που ζούμε στην Ελλάδα, τι μπορεί να… αναποδογυρίσει τα πράγματα. Τι πρέπει να συμβεί για να περάσουμε από την οργή, το φόβο και την κατάθλιψη, στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο; – Μιλάτε συνεχώς με ευρωπαίους
«Κατ΄ αρχάς συνεχίζετε να δουλεύετε και αντιμετωπίζετε τα καθημερινά σας θέματα. Μειώνετε το έλλειμμα. Αλλά την ίδια στιγμή εμβαθύνετε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Για παράδειγμα σήμερα μίλησα με την κυρία Διαμαντοπούλου (σ.σ.: την Τρίτη 2/8), η οποία προωθεί με πολύ θάρρος, και έχοντας στη διάθεσή της ελάχιστους πόρους, πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας. Η Παιδεία είναι το κλειδί για το μέλλον. Είχα επίσης σημαντικές συνομιλίες με τον κ. Ρέππα για τη δημόσια διοίκηση και τον κ. Χρυσοχοΐδη για το ζήτημα του ανταγωνισμού. Η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομική επιτυχία της Ελλάδας».
«Ολο και περισσότεροι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνετε… αλλά. Θα χρειαστείτε εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή. Εκτέλεση, εκτέλεση, εκτέλεση. Που σημαίνει ότι ναι, αλλάξατε τους νόμους και τους κανονισμούς σε μεγάλο βαθμό, δημιουργείτε νέους θεσμούς, όπως το ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις, όλα αυτά είναι θαυμάσια. Αλλά το ερώτημα είναι: ποια θα είναι η ποιότητα και ποια τα αποτελέσματα της εφαρμογής; Οι Ευρωπαίοι και όλος ο κόσμος παρακολουθούν πολύ στενά τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Θα κριθείτε από το αποτέλεσμα και την εκτέλεση του προγράμματος και όχι μόνο από τον σχεδιασμό και τις ανακοινώσεις».
Με εντυπωσίασε ο κ. Βενιζέλος
«Με εντυπωσίασε πολύ ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα. Παρ΄ ότι βρίσκεται μόλις λίγες εβδομάδες σε αυτή τη θέση είναι πολύ εξοικειωμένος με όλα τα περίπλοκα ζητήματα. Ακόμη και για πολύ εξειδικευμένα οικονομικά ζητήματα που αφορούν το πακέτο για το χρέος, για τα διαρθρωτικά ζητήματα, για τις ανησυχίες που υπάρχουν για τον προϋπολογισμό. Πιστεύω επίσης ότι έχει άριστη γνώση στρατηγικής και τακτικής διαχείρισης. Μου έκανε εντύπωση. Πρέπει να σας πω επίσης ότι είχα μια ωφέλιμη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Τον ενημέρωσα για την έκθεση και τη δουλειά που κάνουμε. Ο κ. Παπανδρέου ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ομιλητές κατά τον εορτασμό των 50 χρόνων του ΟΟΣΑ πέρυσι τον Μάιο».
– Πιστεύετε ότι υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα αυτή τη στιγμή;
«Κοιτάξτε, μόλις πριν από λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και το περιεχόμενό του. Αλλά γιατί ήταν αναγκαίο το Μεσοπρόθεσμο; Γιατί υπήρξε απόκλιση από το πρόγραμμα ήδη από το 2010 και κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011. Μείνατε πίσω από τους στόχους του προγράμματος. Το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Αλλά και μήνυμα προς τις αγορές. Λέτε λοιπόν “έχουμε πλέον ένα ειδικό πρόγραμμα για να καλύψουμε τις αποκλίσεις”. Οπως με κάθε πρόγραμμα, αν δεν τα καταφέρεις ακριβώς όπως το έχεις σχεδιάσει την πρώτη φορά, χρειάζεται να κάνεις προσαρμογές. Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση είχε τη βούληση να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο».
ΟΙ 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
1. Δημοσιοποίηση και διαπόμπευση φοροφυγάδων τακτικά
2. Πλήρης απελευθέρωση για δικηγόρους και φαρμακοποιούς
3. Συγχωνεύσεις τραπεζών, συνεργασία με ξένες τράπεζες
4. Ακόμη πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, επιχειρησιακές συμβάσεις
5. Λουκέτο ή πώληση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ
6. Νέα μείωση του αφορολογήτου, κατάργηση φοροαπαλλαγών (απορρίφθηκε εμμέσως πλην σαφώς από τον κ. Βενιζέλο)
7. Μπόνους στους εφοριακούς που «πιάνουν» τους στόχους
8. Αρση μονιμότητας για νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, τέλος στις αυτόματες προαγωγές
9. Κυρώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους για παραβατική ή άσχημη συμπεριφορά
10. Οχι άλλες περαιώσεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ