Παραμένει το αδιέξοδο με την απεργία των ταξί

Παραμένει το αδιέξοδο στη σύγκρουση κυβέρνησης και απεργών ιδιοκτητών ταξί με επακόλουθο την ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών που υπόκεινται σε έναν ιδιότυπο «Γολγοθά των Διακοπών» και των Ελλήνων οδηγών που κινούνται στις αποκλεισμένες εθνικές οδούς, λιμάνια και κόμβους. Στο προσκήνιο μάλιστα μετά την «εξάντληση» του πολιτικού διαλόγου έρχονται πλέον οι αστυνομικές δυνάμεις και οι εισαγγελικοί λειτουργοί οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσουν την τάξη

Παραμένει το αδιέξοδο στη σύγκρουση κυβέρνησης και απεργών ιδιοκτητών ταξί με επακόλουθο την ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών που υπόκεινται σε έναν ιδιότυπο «Γολγοθά των Διακοπών» και των Ελλήνων οδηγών που κινούνται στις αποκλεισμένες εθνικές οδούς, λιμάνια και κόμβους. Στο προσκήνιο μάλιστα μετά την «εξάντληση» του πολιτικού διαλόγου έρχονται πλέον οι αστυνομικές δυνάμεις και οι εισαγγελικοί λειτουργοί οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Η νέα συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών κ. Ι. Ραγκούσης με τους εκπροσώπους των απεργών ιδιοκτητών ταξί, απέβη ουσιαστικά άκαρπη, αν και υπήρξε μια χαραμάδα στο βάθος του τούνελ, όταν ο υπουργός δεν απέκλεισε να ισχύσουν ακόμη και πληθυσμιακά κριτήρια στη χορήγηση των νέων αδειών, κάτι το οποίο ζητούν μετ΄ επιτάσεως οι ιδιοκτήτες των ταξί. Ξεκαθάρισε ωστόσο στους απεργούς ότι θα φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις στα τέλη Αυγούστου και τους κάλεσε να μετέχουν στον διάλογο. Ως τότε, όπως είπε, περιμένει τις προτάσεις του ΣΕΤΕ, των βουλευτών και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο διάλογο. «Η απεργία είναι αναιτιολόγητη», τους επανέλαβε ο κ. Ραγκούσης.
Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση εκτιμώντας ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια συνεννόησης στη παρούσα φάση. Ο κ. Ραγκούσης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους απεργούς ιδιοκτήτες των ταξί, εξέφρασε την άποψη ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη νομιμότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί, λίγο νωρίτερα, και ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μιλώντας στον Βήμα 99,5, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον». Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε τον Λυμπερόπουλο «εν δυνάμει υφυπουργό του Σαμαρά». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό με τις κινητοποιήσεις τους και είπε ότι η κυβέρνηση είναι ακόμη ανοιχτή σε διάλογο «Έχουν υπερβεί τα όρια» είπε ο κ.Μόσιαλος.
Ο υπουργός Υποδομών κ. Ι. Ραγκούσης, σε μία προσπάθεια να επανέλθει η νομιμότητα, απέστειλε τη Δευτέρα και κατεπείγουσα εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες, με την οποία τους καλεί να κινούν άμεσα τις διαδικασίες για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων στους ιδιοκτήτες των ταξί για την κατάληψη εθνικών και επαρχιακών οδών.
Οι περιφερειάρχες, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του κ. Ραγκούση, με βάση τις αναφορές των αρμόδιων αστυνομικών αρχών σχετικά με τις παραβιάσεις από ιδιοκτήτες των ταξί, θα πρέπει να κινούν κατεπειγόντως τις διαδικασίες για την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης καθώς και της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του.

Μετά την άκαρπη συνάντηση με τον κ. Ραγκούση και κυρίως την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τη νομιμότητα με την παρέμβαση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, στην περίπτωση που υπάρξουν ακραίες εκδηλώσεις από την πλευρά των απεργών ιδιοκτητών ταξί, διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο.

Οι αυτοκινητιστές που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Υποδομών, προγραμματίζουν να επανέλθουν εκ νέου και την Τρίτη. Ταυτόχρονα, προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που τους αφαιρεθούν οι πινακίδες κυκλοφορίας, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.

«Έχει ξεπεραστεί η υπομονή όλου του κλάδου. Η κατάσταση δεν ελέγχεται. Θα γίνουν ζημιές και δεν θα φταίμε εμείς. Ζητάμε άμεσα δημόσιο διάλογο με τον υπουργό μπροστά στις κάμερες» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, Θ. Λυμπερόπουλος.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών της ΝΔ κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί «να αποτρέψουν όσους επιμένουν σε αποκλεισμούς αεροδρομίων, λιμανιών, αρχαιολογικών χώρων και οδικών αξόνων». «Πάνω απ΄όλα», υπογράμμισε, «καλούμε- για μία ακόμη φορά- τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα προς την πλευρά του υπουργού του και να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε η βεντέτα Ραγκούση-Ρέππα»

Στο μεταξύ, την Τρίτη ο υπουργός Μεταφορών, Γ. Ραγκούσης θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το θέμα των ταξί. Σχετικό αίτημα κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή, που συνεχίζει να επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Καράογλου και του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Οι αυτοκινητιστές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έκλεισαν τη Δευτέρα από τις 9 το πρωί τα διόδια στο Ρίο. Κλειστή παρέμεινε για αρκετή ώρα και η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο ύψος των διοδίων του Αντιρρίου.

Η νέα εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών και στα δύο ρεύματα έκλεισε. Η κίνηση των οχημάτων από Πάτρα προς Κόρινθο γινόταν από την παλαιά εθνική οδό, μέσω των κόμβων Ρίου και Σελιανίτικων, ενώ οχήματα και επιβάτες περνούσαν το Ρίο – Αντίρριο με τα φέρι – μποτ.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν και τις δύο εισόδους προς το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια, όταν παρενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Κατάληψη πραγματοποίησαν και στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης..

Στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτες ταξί με τις οικογένειές τους πραγματοποίησαν πορεία (πεζή) στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αρχικά κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο, όπου παρέδωσαν ψήφισμα στον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΠαΣοΚ στην Αριστοτέλους και κατέληξαν στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Στην πορεία συμμετείχαν περί τα 500 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η οποία και προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Σε αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του λιμανιού στην Κέρκυρα προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι ιδιοκτήτες ταξί. Σκοπός της κινητοποίησης τους – όπως λένε – ήταν να μην επιτρέψουν την είσοδο των τουριστικών λεωφορείων στο χώρο, ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των ημερήσιων εκδρομών.

Οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν κατάληψη στην ΔΟΥ Καλαμάτας. Την Τρίτη ιδιοκτήτες ταξί της Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν πανπελοποννησιακή συγκέντρωση στην Τρίπολη και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.