Ενοχες για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της χειραγώγησης αγώνων κρίθηκαν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας και τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική δια της τοποθετήσεώς τους στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011 και πρόστιμο 300.000 ευρώ. Με πρόστιμο 90.000 ευρώ και απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ όρου ζωής, με παράλληλη απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους τιμωρήθηκαν αντίστοιχα οι ιδιοκτήτες τους Αχιλλέας Μπέος και Μάκης Ψωμιάδης. Οι δύο ομάδες έχουν δικαίωμα προσφυγής στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Αν δεν ανατραπεί η πρωτόδικη απόφαση θα επιστρέψουν στη Β΄ Εθνική, στο πρωτάθλημα δηλαδή που διέπραξαν τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν από την UEFA και τιμωρήθηκαν από την αθλητική δικαιοσύνη.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ το σκεπτικό της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας για τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Αχιλλέα Μπέο και εδώ για την Καβάλα και τον Μάκη Ψωμιάδη.
Παραμένουν στη Σούπερ Λίγκα Λάρισα και Πανσερραϊκός
Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα δεν υποβιβάζονται απευθείας στη Β΄ Εθνική αλλά σύμφωνα με την απόφαση «τιμωρούνται με ποινή υποβιβασμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της Σούπερ Λίγκας της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011». Αυτό σημαίνει ότι η αντικατάστασή τους στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας δεν θα γίνει από ομάδες της Β΄ Εθνικής αλλά από τη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό που βάσει της βαθμολογίας είχαν υποβιβασθεί.
Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας απέρριψε ως αβάσιμες τις ενστάσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας για ακυρότητα της πειθαρχικής διαδικασίας επειδή ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ που άσκησε τη δίωξη μεταξύ των άλλων έκανε χρήση απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλιών, και της παραγραφής των αδικημάτων επειδή είχε παρέλθει πάνω από ένας μήνας από την καταγγελία τους.
Ως προς την ένσταση της ακυρότητας οι αθλητικοί δικαστές έκριναν ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διατάχθηκε σύμφωνα με τον νόμο 2225/1994 προκειμένου να διακριβωθεί η τέλεση των κακουργημάτων της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ως προς την ένσταση της παραγραφής οι αθλητικοί δικαστές έκριναν ότι εντός μηνός παραγράφονται τα πειθαρχικά παραπτώματα που διαπράττουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ενώ τα αδικήματα της δωροδοκίας και της χειραγώγησης αγώνων σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ παραγράφονται με την παρέλευση τριών ετών.
Κατ’ εξακολούθηση χειραγώγηση αγώνων
Ο αθλητικός δικαστής στηρίχθηκε κυρίως στις εκθέσεις της UEFA και τις καταθέσεις των στελεχών της για τα στημένα παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν οι δύο ομάδες, αλλά και στις τηλεφωνικές συνομιλίες των Αχιλλέα Μπέου και Μάκη Ψωμιάδη από τις οποίες κατά την απόφαση προκύπτει ότι ασχολούνταν κατ΄ εξακολούθηση με την χειραγώγηση αγώνων.
Κατά την απόφαση της πειθαρχικής Επιτροπής ο Αχιλλέας Μπέος «υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, πρόσφερε και υπόσχονταν σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές, διοικητικούς παράγοντες ή αξιωματούχους ομάδων, αλλά και σε άλλα άτομα που συνδέονταν με αυτά τα πρόσωπα, δώρα, ωφελήματα ή άλλες παροχές, με σκοπό να αλλοιωθεί υπέρ ή κατά του Ολυμπιακού Βόλου το αποτέλεσμα των αγώνων: Παναργειακός – Ολυμπιακός Βόλου 0-4 (30/8/2009), Ολυμπιακός Βόλου – Καλαμαριά 2-0 (27/10/2008), Ολυμπιακός Βόλου – Ατρόμητος 1-1 (2/2/2009), Ολυμπιακός Βόλου – Ηλυσιακός 0-1 (4/5/2009), Ολυμπιακός Βόλου – Εθνικός 2-0 (15/1/2010) και Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Βόλου 1-3 (6/2/2010).
Ως προς την Καβάλα η Πειθαρχική Επιτροπή έκρινε ότι ο Μάκης Ψωμιάδης ήταν ο πραγματικός πρόεδρος, διοικητής και εκπρόσωπός της, όπως προκύπτει από το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε ο γιος του και κατά το νόμο πρόεδρος της ΠΑΕ Σταύρος Ψωμιάδης και σύμφωνα με το οποίο «στην ΠΑΕ Καβάλα μετέχω τυπικά ως πρόεδρος, καθώς ο πατέρας μου Μάκης Ψωμιάδης βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από τη διοίκηση της ΠΑΕ».
Κατά την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής ο Μάκης Ψωμιάδης πρόσφερε και υπόσχονταν σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές, διοικητικούς παράγοντες ή αξιωματούχους ομάδων, αλλά και σε άλλα άτομα που συνδέονταν με αυτά τα πρόσωπα, δώρα, ωφελήματα ή άλλες παροχές, με σκοπό να αλλοιωθεί υπέρ ή κατά του Ολυμπιακού Βόλου το αποτέλεσμα των αγώνων: Αγροτικός Αστέρας – Καβάλα 0-3 (28/10/2009), Καβάλα – Αγροτικός Αστέρας 4-1 (14/3/2009), Καβάλα – Ηλυσιακός 2-0 (29/3/2009), Καβάλα – ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 (13/4/2009) και Αναγέννηση Καρδίτσας – Καβάλα 3-0 (4/5/2009).
Απαλλάχθηκε ο Γιάννης Παπακώστας
Η Πειθαρχική Επιτροπή απάλλαξε τον πρώην προπονητή της Καβάλας Γιάννη Παπακώστα κρίνοντας ότι «δεν αποδείχτηκε ανάμειξη ή συμμετοχή του στον προκαθορισμό αποτελεσμάτων».
Για τον καταζητούμενο από την ποινική δικαιοσύνη Μάκη Ψωμιάδη η απαγόρευση ενασχόλησης του με το ποδόσφαιρο δεν λέει απολύτως τίποτα, καθώς με ανάλογη ποινή έχει τιμωρηθεί για αδικήματα που διέπραξε όταν ήταν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ. Προφανώς θα συνεχίσει να διοικεί την Καβάλα μέσω του γιου του Σταύρου.
Ο Αχιλλέας Μπέος που είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Ναυπλίου, ενδεχομένως να συνεχίσει μέσω τρίτων να διοικεί την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου. Ο αθλητικός νόμος δεν προβλέπει ότι εκείνοι που στερούνται το δικαίωμα ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο οφείλουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους.