Έκπληκτος δήλωσε στον δικηγόρο του ο υπεύθυνος της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νορβηγία, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, για το γεγονός ότι η αστυνομία δεν τον σταμάτησε μετά την έκρηξη της βόμβας που είχε τοποθετήσει σε κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο του Όσλο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο 32χρονος Νορβηγός, περίμενε ότι η αστυνομία θα τον είχε σκοτώσει πριν καταφέρει να φθάσει στο νησί Ουτόγια, όπου πυροβόλησε και σκότωσε 68 ανθρώπους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δικηγόρος του Γκέιρ Λίπσταντ, είπε ότι ο Μπρέιβικ ήταν «πολύ ψυχρός», ενώ είχε πάρει φάρμακα προκειμένου να καταφέρει να μείνει ξύπνιος για την επίθεση στο νησί.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος ομολόγησε ότι ευθύνεται για το μακελειό στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, είπε στον Λίπσταντ ότι βρισκόταν σε πόλεμο με τον κόσμο και ότι ο πόλεμος νομιμοποιεί τις δολοφονίες.

«Του προκάλεσε έκπληξη που τα κατάφερε – στο μυαλό του τα κατάφερε», δήλωσε ο δικηγόρος. «Νόμιζε ότι θα τον σταματούσε η αστυνομία ή κάποιος άλλος την ίδια ημέρα. Του προκάλεσε έκπληξη που κατάφερε να φθάσει στο νησί», προσέθεσε. Ο Μπρέιβικ επίσης υποστήριξε ότι συμμετέχει σε ένα αντι – ισλαμικό δίκτυο, το οποίο έχει δύο πυρήνες στη Νορβηγία και «αρκετούς» στο εξωτερικό.

Όταν του ζητήθηκε να δώσει μία εξήγηση για τον ψυχισμό του Μπρέιβικ, ο Λίπσταντ είπε: «Λέει ότι λυπάται που έπρεπε να το κάνει αυτό αλλά ήταν απαραίτητο. Πιστεύει ότι είναι πολεμιστής. Και ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο και είναι υπερήφανος για αυτό. Πιστεύει ότι αυτή είναι η αρχή του πολέμου, ο οποίος θα διαρκέσει 60 χρόνια. Πιστεύει ότι οι υπόλοιποι πυρήνες θα συνεχίσουν τον πόλεμο».

Ο Λίπσταντ δήλωσε επίσης ότι μετά από αρκετές συναντήσεις με τον πελάτη του, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχικά ασθενής, καθώς δείχνει να μην κατανοεί την αποστροφή που έχουν προκαλέσει οι πράξεις του.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο Μπρέιβικ ήταν υπό την επήρεια ουσιών όταν πυροβολούσε αδιακρίτως στο νορβηγικό νησί. Ο Λίπσταντ σημείωσε ότι ο πελάτης του είχε πάρει «αδιευκρίνιστες» ουσίες προκειμένου «να είναι δυνατός, αποτελεσματικός και να παραμείνει ξύπνιος» στη διάρκεια της επίθεσης.