Εκτός βαρέων 120.000 εργαζόμενοι – Η λίστα με τις προτάσεις

Πάνω από 120.000 εργαζόμενοι εξαιρούνται από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, ενώ σε αυτό δεν προσδιορίζονται οι ειδικότητες που θα ενταχθούν στον νέο κατάλογο. Ωστόσο παλαιότεροι υπολογισμοί προσδιορίζουν τους νεοεισερχόμενους σε 50.000 εργαζομένους.

Πάνω από 120.000 εργαζόμενοι εξαιρούνται από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, ενώ σε αυτό δεν προσδιορίζονται οι ειδικότητες που θα ενταχθούν στον νέο κατάλογο. Ωστόσο παλαιότεροι υπολογισμοί προσδιορίζουν τους νεοεισερχόμενους σε 50.000 εργαζομένους.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα επαγγέλματα, που καταρτίζουν τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και τις προτάσεις της επιτροπής, οι οποίες ωστόσο δεν είναι δεσμευτικές για τις τελικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη «η λίστα είναι ενδεικτική» και «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την διαβούλευση» με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα ξεκινήσεις άμεσα. «Εως το τέλος Αυγούστου η λίστα θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 80% και η ισχύ της θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
Την διαφωνία της με το πόρισμα εκφράζει η ΓΣΕΕ η οποία επισημαίνει οτι περιέχει «σημαντικές αδικίες και αυθαιρεσίες», δηλώνει αντίθετη σε κάθε περικοπή και ανατροπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που δε βασίζεται σε ιατρικά επιστημονικά δεδομένα και ζητά από την κυβέρνηση «να σταματήσει να αυθαιρετεί».
Σήμερα, στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εντάσσονται περίπου 530.000 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με τη λίστα της επιστημονικής επιτροπής θα παραμείνουν 400.000 – 420.000 εργαζόμενοι. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και όσοι εργάζονται σε ειδικότητες που θα ενταχθούν στη νέα λίστα.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα ισχύσει μεταβατική περίοδος και οι εργαζόμενοι που έχουν συγκεντρώσει 3.600 ένσημα σε βαρέα επαγγέλματα, θα παραμείνουν στο καθεστώς αυτό (δηλαδή δεν θα θιγούν), ανεξαρτήτως από τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Επίσης, όσοι ενταχθούν στη νέα λίστα ή θα αποχωρήσουν από αυτή χωρίς να συγκεντρώνουν τα παραπάνω ένσημα (3.600), θα λάβουν στην σύνταξή τους κάποια προσαύξηση, αναλόγως με το χρόνο που έχουν διανύσει στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό καθεστώς. «Κανείς δεν θα χάσει το όφελος που προκύπτει από την μέχρι τώρα ασφάλισή του», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
Το νέο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα είναι ενιαίο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ θα καθιερωθεί ανάλογο καθεστώς και για ορισμένες ειδικότητες ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν (πχ. αγρεργάτες).
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής τα κριτήρια ένταξης στο νέο κατάλογο των ΒΑΕ είναι:
Η εργασία σε βάρδιες (με νυκτερινό ωράριο τουλάχιστο δύο φορές την εβδομάδα που περιλαμβάνει εργασία τουλάχιστο 5 ωρών μεταξύ 10 το βράδυ έως 6 το πρωί). Η εργασία σε ύψος, σε βάθος (και η υποθαλάσσια εργασία), καθώς και η εργασία σε περιορισμένο χώρο και η εργασία εκτός στεγασμένου χώρου. Η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε εύρος διακύμανσης θερμοκρασίας.

Η τεκμηριωμένη έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες στο χώρο εργασίας, με έμφαση σε καρκινογόνα και βιολογικούς παράγοντες. Το εργασιακό άγχος, ως απότοκο της εντατικοποίησης της εργασίας. Και η διεθνής βιβλιογραφία για τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα επαγγελματικά νοσήματα, τα εργατικά ατυχήματα, το προσδόκιμο επιβίωσης και τη νοσηρότητα, αλλά και τις μελέτες ανά κλάδο και επάγγελμα.

Διαβάστε την αναλυτική λίστα των επαγγελμάτων με τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.