Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Εγκαταλείπει το αγαπημένο της γυμναστήριο Ηolmes,το κόκκινο τζιπάκι της,τις φίλες της από τις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοποθετείται πρέσβης στον ΟΟΣΑ. Η κυρία Μπιρμπίλη και ο κ. Δ. Δρούτσας, οι οποίοι έπαιξαν από το 2004 πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλευρό του κ. Γ. Παπανδρέου, αντικαταστάθηκαν ήδη στους σημαντικούς υπουργικούς θώκους που κατείχαν. «Εκ των πραγμάτων η δράση τους δεν ταίριαζε στις περιστάσεις εκτάκτου ανάγκης που περνάει η χώρα» ήταν η κοινή διαπίστωση, με αρκετή δόση ανακούφισης, που επικρατούσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Και οι δύο όμως δεν βρέθηκαν με τον ανασχηματισμόεκτός πολιτικής σκηνής, παρ΄ ότι ήταν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.Βρέθηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη σε νέες ζηλευτές θέσεις και βεβαίως εκτός της Ελλάδας των «Αγανακτισμένων»,των προπηλακισμών των πολιτικών και του μνημονίου. Και οι δύο φαίνεται ότι έκαναν ένα είδος προνομιακού… swap στην πολιτική, καταφέρνοντας να παραμείνουν στο κάδρο των εξελίξεων.
Το πρώτο swap έγινε από τους κκ. Δ. Δρούτσα και Σπ. Λαμπρινίδη (swap επειδή αντάλλαξαν θέσεις). Ο κ. Δρούτσας φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών πήγε στην Ευρωβουλή και ο κ. Λαμπρινίδης φεύγοντας από την Ευρωβουλή πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών. Και οι δύο βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη σειρά των πολιτικών εξελίξεων και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Με μία όμως διαφορά: ο μισθός του κ. Δρούτσα αυξήθηκε αρκετά (6.200 ευρώ μηνιαίως), αφού ως γνωστόν οι ευρωβουλευτές αμείβονται περισσότερο από τους υπουργούς, και μάλιστα τους εξωκοινοβουλευτικούς (ο μισθός τους είναι περίπου 4.500 ευρώ). Το δεύτερο swap έγινε από την κυρία Μπιρμπίλη, η οποία έπειτα από σωρεία προβλημάτων που δημιούργησε στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το εγκατέλειψε και τοποθετείται πρέσβης εκ προσωπικοτήτων στον ΟΟΣΑ, με μισθό περίπου 7.000 μηνιαίως. «Ο ίδιος μισθός δηλαδή που λαμβάνει και ένας πρέσβης» όπως η ίδια αποκαλύπτει. Η κυρία Μπιρμπίλη άλλαξε το υπουργείο της με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών. Στον ΟΟΣΑ όπου η κυρία Μπιρμπίλη τοποθετείται δεν ξεχνά βεβαίως ότι θήτευσε πριν από μερικά χρόνια και ο διάδοχός της στο υπουργείο, υπηρετώντας ως σύμβουλος. Αυτή η θέση του συμβούλου στον ΟΟΣΑ ήταν ίσως και η μοναδική εμπειρία που είχε στα οικονομικά ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος για να επιλεγεί το 2009 από τον κ. Παπανδρέου ως «τσάρος» της Οικονομίας, να διαπραγματευθεί το μνημόνιο, να μετέχει στο Εco/Fin και στο Εurogroup, να αντιμετωπίζει τους ευρωπαίους ομολόγους του και να επιβάλει εν συνεχεία τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν ποτέ στη χώρα μας. Τα swaps για ορισμένα στελέχη, φίλους και συνεργάτες του Πρωθυπουργού μάλλον δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ, αφού έμεινε εκτός ο κ. Γ. Πανάρετος, ο οποίος φεύγοντας από το υπουργείο Παιδείας δεν κατέλαβε καμία θέση. Οπως και να ΄χει το πράγμα, κανένας δεν φαίνεται να μένει παραπονεμένος και κυρίως χωρίς δουλειά, αφού για όλα φροντίζει ένα είδος συστήματος που προστατεύει τα νέα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Βεβαίως, για την τοποθέτηση της κυρίας Μπιρμπίλη στον ΟΟΣΑ δεν υπήρξε ούτε opengov ούτε κάποιος διαγωνισμός και το μόνο για το οποίο παραπονείται η ίδια είναι ότι «εγράφησαν τερατώδεις υπερβολές σε διάφορα μπλογκ» για αυτήν, ότι δήθεν λαμβάνει 25.000 ευρώ τον μήνα. «Η θέση μου στον ΟΟΣΑ είναι θέση πρέσβεως εκ προσωπικοτήτων, με μισθό που λαμβάνουν όλοι οι πρέσβεις που υπηρετούν στο εξωτερικό. Τίποτε από όσα εγράφησαν δεν ισχύει.Δεν τοποθετήθηκα ακόμη πρέσβης.Δεν μου αρέσει να μιλώ γι΄ αυτό το θέμα» είπε η κυρία Μπιρμπίλη σε σύντομη συνομιλία που είχε με «Το Βήμα».
Ποτέ άλλωστε η κυρία Μπιρμπίλη (αν εξαιρέσει κανείς τις ανακοινώσεις που έκανε αναγκαστικά ως υπουργός Περιβάλλοντος) δεν έκανε δηλώσεις. Ούτε και ο κ. Δρούτσας προτού γίνει υπουργός Εξωτερικών. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ εξαρχής δεν τους είδαν με καλό μάτι. Αντέδρασαν όταν η κυρία Μπιρμπίλη, ο κ. Δρούτσας, ή ακόμη και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άρχισαν να μετέχουν στις συσκέψεις των συντονιστών και να αντιμετωπίζονται από τον κ. Παπανδρέου ως ισότιμοι με τους κορυφαίους του κόμματος. Ποτέ δεν καλοείδαν, για παράδειγμα, την απόφαση του Πρωθυπουργού να επισκεφθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Κύπρο παίρνοντας μαζί του τον κ. Δρούτσα και όχι τον τότε τομεάρχη επί των εξωτερικών θεμάτων. Ούτε άρεσε στον συγκεκριμένο τομεάρχη, όταν επρόκειτο να κάνει κάποια δήλωση για το Αιγαίο, την Τουρκία κτλ., ότι έπρεπε να έχει συνεννοηθεί προηγουμένως με τον κ. Δρούτσα. Ούτε βεβαίως άρεσε σε κανέναν από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ με δύο ή τρεις θητείες στη Βουλή, όταν είδαν στον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του 2009 να παραγκωνίζονται αυτοί και να τοποθετούνται σε νευραλγικές κυβερνητικές θέσεις, όπως στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Περιβάλλοντος ή στο Οικονομικών, πρόσωπα χωρίς πολιτική εμπειρία ή κομματικές περγαμηνές. Κυρίως έδειξαν έκπληξη με την αναβάθμιση του κ. Δρούτσα, και δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που έλεγαν ότι από νεαρός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας βρέθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με υπουργό Εξωτερικών τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου και εν συνεχεία, στον πρώτο ανασχηματισμό, υπουργός Εξωτερικών.
Με το swap που έκανε με τον κ. Λαμπρινίδη στην Ευρωβουλή και μένοντας μακριά από την Ελλάδα και από τα ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ ο κ. Δρούτσας άλλαξε. «Η συμπεριφορά του δεν είναι αυτή που παρουσίαζαν στην Ελλάδα, ότι δήθεν είναι αλαζονικός. Ο κ. Δρούτσας είναι εξαιρετικά συνεργάσιμος, πολύτιμο στέλεχος,αρνήθηκε την πρόταση να γίνει επικεφαλής της Ευρωομάδας, θέση που κατείχε ο κ. Λαμπρινίδης. Εγινε μέλος στην Επιτροπή Ελευθεριών» επισήμανε μιλώντας στο «Βήμα» ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, η οποία και αυτή ίσως να περίμενε έναν διαφορετικό Δρούτσα, αφού ως πριν από λίγες εβδομάδες ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Πάντως, ο πρώην υπουργός κ. Γ. Φλωρίδης θέλοντας να ασκήσει κριτική στις επιλογές του κ. Παπανδρέου για τη συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου θυμήθηκε την ιστορική φράση του Παναγιώτη Πιπινέλη ότι «δικαίωμα του βασιλέως είναι να διορίζει πρωθυπουργό ακόμη και τον κηπουρό του» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Σύνταγμα δίνει το απόλυτο δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να διορίζει υπουργούς πρόσωπα της εμπιστοσύνης του, αλλά δεν του επιτρέπει να διορίζει υπουργό τον κηπουρό του».
Η κυρία Μπιρμπίλη,φυσικός με διδακτορικό στο Ιmperial College,γνώρισε,όπως έχει δηλώσει,τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ σε ένα γυμναστήριο και έγινε γρήγορα «άνθρωπος του προέδρου».Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως συνεργάτις του κ. Δ.
Αβραμόπουλου στον Δήμο Αθηναίων,αλλά η γνωριμία της με τον Πρωθυπουργό τής άλλαξε τη ζωή.Εγραφε στην αρχή τους λόγους του, συμμετείχε (ντυμένη με τζιν και πάντοτε κρατώντας στον ώμο ένα σακίδιο) σε διάφορες κομματικές επιτροπές και είχε ρόλο για θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης.Η κομματική της ανέλιξη υπήρξε ταχεία,ενώ (τότε) στη Χαρ.Τρικούπη τη χαρακτήριζαν εργασιομανή,«με καλά στοιχεία».Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης στα γραφεία του ΠαΣοΚ στην Ιπποκράτους, προσπαθώντας να πείσει τα έκπληκτα στελέχη του ΠαΣοΚ να διαχωρίζουν τα υλικά,επιμένοντας πιεστικά στις βιοκλιματικές προδιαγραφές των νέων γραφείων.Ισως να της το «φύλαγαν» οι βουλευτές, αφού στα πρώτα της βήματα στο υπουργείο Περιβάλλοντος στα διάφορα ΚΤΕ αντιμετώπισε την καχυποψία και σχόλια αποδοκιμασίας,ενώ κάποιες φορές αναγκάστηκε είτε να πάρει πίσω νομοσχέδια είτε να τα «παγώσει».
Προτού κάνει το swap με τον κ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν στα μαχαίρια. «Δεν αυθαιρετώ» είπε και δεν δίστασε εμμέσως πλην σαφώς να «αδειάσει» τον κ. Παπακωνσταντίνου (που ήταν υπουργός Οικονομικών) τόσο για την περαίωση των αυθαιρέτων όσο και για το ζήτημα της ΔΕΗ. Δεν δίστασε μάλιστα να τα «βάλει» και με τον κ. Ι.
Ραγκούση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κερατέας και τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ