Η Ευρώπη το χρέος, εμείς τα ελλείμματα

ΜΕΤΑ την περιπέτεια των τελευταίων μηνών που έφερε τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού και προκάλεσε «νευρική κρίση» σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση πέτυχε το mega-deal στις Βρυξέλλες το οποίο συμπυκνώνεται στο εξής: « Οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν το χρέος μας και εμείς το έλλειμμα». Η συμφωνία των Βρυξελλών για το πακέτο των 109 δισ. ευρώ προκάλεσε ανακούφιση στους πολίτες καθώς απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος του «ξαφνικού θανάτου»,...

ΜΕΤΑ την περιπέτεια των τελευταίων μηνών που έφερε τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού και προκάλεσε «νευρική κρίση» σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση πέτυχε το mega-deal στις Βρυξέλλες το οποίο συμπυκνώνεται στο εξής: « Οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν το χρέος μας και εμείς το έλλειμμα». Η συμφωνία των Βρυξελλών για το πακέτο των 109 δισ. ευρώ προκάλεσε ανακούφιση στους πολίτες καθώς απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος του «ξαφνικού θανάτου», δηλαδή της στάσης πληρωμών και έδωσε ανάσα στους επενδυτές μετά την ήπια αντίδραση των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι ανήγγειλαν ταυτόχρονα την «περιορισμένη χρεοκοπία» όσο και την αναβάθμιση της οικονομίας μετά την επιμήκυνση για 30 χρόνια των νέων τίτλων.

«Δεν θριαμβολογούμε. Είναι μια νέα ευκαιρία να αξιοποιήσουμε γρήγορα και εντατικά το τεράστιο περιθώριο που μας δόθηκε για να αλλάξουμε τον δημόσιο τομέααλλά και να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα για να επιστρέψει η οικονομία το συντομότερο στην ανάπτυξη ». Αυτό είναι το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου ο οποίος με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» απευθύνει έκκληση στους επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και εφοπλιστές να « φέρουν πίσω τις καταθέσεις και να κινητοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις και ανάπτυξη ».

«Σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον Ολι Ρεν

Μάλιστα, τους καλεί να συμμετάσχουν στο νέο «σχέδιο Μάρσαλ» στο οποίο θα συγκεντρωθούν πόροι άνω των 14 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το σχέδιο θα το «τρέχει» με ευθύνη της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον συντονισμό του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, γνωστού σε όλους από τη ρήση του « κουράγιο, Ελληνες » λίγο προτού υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση μάλιστα απευθύνεται στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα ξεκινώντας από το Βερολίνο όπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Τον κάλεσε να στηρίξει δυναμικά στο μεγάλο αυτό επενδυτικό πρόγραμμα και το ίδιο αναμένεται να πράξει ο κ. Βενιζέλος στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Βενιζέλος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες καθώς όπως υπογραμμίζει « η συμφωνία των Βρυξελλών εξασφαλίζει απόλυτα τις ελληνικές τράπεζες, που σήμερα είναι ασφαλέστερες, και τους καταθέτες. Τα χρήματα που φύγανε στο εξωτερικόείναι μια ευκαιρία να επανέλθουν στις ελληνικές τράπεζες.

Και αυτοί που τα πήραν και τα έχουν στο σπίτι γιατί οι αποταμιεύσεις είναι λίγες, για λόγους ασφάλειας αλλά και για λόγους συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια, ας τα επιστρέψουν στις τράπεζες».

Η συμφωνία των Βρυξελλών, πράγματι, καλύπτει κατά 100% το «χρηματοδοτικό κενό» της χώρας ως το 2020 ενώ ταυτόχρονα μειώνει σε απόλυτα μεγέθη το χρέος κατά 37 δισ. ευρώ. Το κυριότερο όμως είναι ότι ελαφρύνει τον προϋπολογισμό από τους τόκους που θα εκτοξεύονταν το 2014 στα 19 δισ. ευρώ (από 14 δισ. ευρώ εφέτος) και το 2015 θα ξεπερνούσαν τα 20 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις προβλέψεις το χρέος κρίθηκε «μη βιώσιμο». Η πραγματική χρεοκοπία ήταν θέμα χρόνου…

Το βάρος στην επόμενη γενιά

Βέβαια το αρνητικό είναι ότι το βάρος εξόφλησης των χρεών, κατά ένα μεγάλο μέρος μεταφέρεται στην επόμενη γενιά αφού με την αναδιάρθρωση θα εκδοθούν ομόλογα που θα λήγουν ως το 2040!

Για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας που προβλέπε ται να μείνει εκτός αγορών τα επόμενα χρόνια, στο πακέτο των 109 δισ. ευρώ μεταφέρονται 45 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα δάνεια του πρώτου μνημονίου. Οπως εξηγεί ο κ. Βενιζέλος ως τώρα από το πρώτο πακέτο η Ελλάδα έχει αντλήσει 65 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ). Μένουν αδιάθετα 45 δισ. ευρώ. Πλέον η έκτη δόση του πρώτου μνημονίου, που έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει την πρώτη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.

Το πακέτο συμπληρώνεται από τα νέα δάνεια που θα απαιτηθεί να καταβληθούν για την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού σταθερότητας ΕFSF, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Το ΕFSF θα ενισχυθεί με όλα τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα που θα μειώνουν το ελληνικό χρέος τουλάχιστον κατά 12,6 δισ. ευρώ. Ακόμη τριπλασιάζονται οι πόροι (στα 30 δισ. ευρώ) του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο οποίο θα υποχρεωθούν να προσφύγουν όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, όπως απαιτούν οι νέες συνθήκες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι δεσμεύσεις είναι σαφείς: 1 Η μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ εφέτος και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (έσοδα μείον δαπάνες) στον προϋπολογισμό το 2012.

2 Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015. Μάλιστα, προκειμένου να ανακοπεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη για όλες τις χώρες αποφασίστηκε « τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός από τις υπαγόμενες σε πρόγραμμα που έχουν συγκεκριμένους στόχους να μειωθούν κάτω από 3% ως το 2013 το αργότερο».

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ

Αυτό που περιμένει τώρα η κυβέρνηση είναι η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης.Η λύση που δόθηκε ήδη χαρακτηρίστηκε από τη Fitch «περιορισμένη χρεοκοπία» ενώ αναμένετ αι από τους Μoody΄s και την S&Ρ να αξιολο γηθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

Η εξέλιξη αυτή έχει προβλεφθεί και η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογ α, αναμένοντας μάλιστα ότι οι νέοι τίτλοι που θα εκδοθούν θα έχουν την εγγύηση του ΕFSF,άρα και υψηλότερη βαθμολογία.Ιδιαίτε ρα ενθαρρυντικό για ταχύτερη έξοδο από τη διαδικασία αυτή είναι ότι δεν ενεργοποιείτ αι ο μηχανισμός πληρωμής των ασφαλίστρω ν κινδύνου (CDS), όπως ακριβώς επεδίωκε η ΕΚΤ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.