Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της τραγωδίας στη Νορβηγία, καθώς από τις δύο δολοφονικές επιθέσεις, στο Οσλο και στο νησί Ουτόγια, οι νεκροί έφτασαν τους 92.
Ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο νησί Ουτόγια ήταν Νορβηγός ντυμένος αστυνομικός, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία το συγκεκριμένο άτομο συνδέεται και με την επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Οσλο, που προκάλεσε χάος στη νορβηγική πρωτεύουσα.
Ο απολογισμός της επίθεσης στο νησί Ουτόγια είναι τουλάχιστον 85 νεκροί, ενώ ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο Oσλο έχει φτάσει τους επτά.
Ο δράστης κυνηγούσε επί μία ώρα τα θύματά του και μάλιστα πυροβολούσε από δύο φορές για να βεβαιωθεί πως οι σφαίρες του έβρισκαν στόχο.
Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλύψει, αλλά μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν πως πρόκειται για τον 32χρονο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
Κατά πληροφορίες, πρόκειται για ακροδεξιό, ο οποίος εξέφραζε ακραίες απόψεις στο Internet.
Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς συνεργάζεται κατά την ανάκριση, χωρίς ωστόσο να δίνεται κάποια άλλη πληροφορία.
«Ο παράδεισος των παιδικών μου χρόνων μετατράπηκε σε κόλαση» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, το Σάββατο.
Επίσης, χαρακτήρισε εθνική τραγωδία τη διπλή δολοφονική επίθεση. «Ποτέ άλλοτε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η μαζική δολοφονία είναι από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης, με προηγούμενη την επίθεση στη Μαδρίτη, το 2004, όπου σκοτώθηκαν 191 άτομα.
(Οι περιοχές που επλήγησαν από τα χτυπήματα)
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεκροί στην Ουτόγια μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Άγνωστο επίσης παραμένει εάν o δράστης είχε και συνεργάτες. Οι New York Times, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Expressen, ανέφεραν πως ομάδα με τον τίτλο «Υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.
Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για μία «δειλή τρομοκρατική πράξη».
Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή.
«Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε» είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες».
Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης». Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή».
Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που έζησε την Παρασκευή η Νορβηγία χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως «η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.