Ότι η μπύρα είναι αλκοολούχο ποτό, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο- εκτός… από τη Ρωσία. Οι Ρώσοι ως τώρα ακολουθούσαν μάλλον την λογική ότι «η μπύρα είναι αναψυκτικό, αφού περιέχει ανθρακικό!», γι’ αυτό την έχουν κατατάξει στα είδη διατροφής, με το επιχείρημα ότι περιέχει λιγότερο από 10% αλκοόλ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μετβέντεφ φαίνεται ότι, έστω και τώρα, συνειδητοποίησε πως η μπύρα περιέχει αρκετό αλκοόλ. Αποφάσισε λοιπόν την απαγόρευση της πώλησής της σε περίπτερα, λιμάνια, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων και λεωφορείων, αλλά και την διαφήμισή της από κάθε είδους μέσο μαζικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, οι λάτρεις της βότκας κατέγραψαν τα τελευταία χρόνια στροφή προς την μπύρα. Την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση της πρώτης «κυρίας» μειώθηκε κατά 1/3, ενώ η μπύρα έγινε πολύ πιο δημοφιλής, με τις πωλήσεις της να καταγράφουν μεγαλύτερη από 40% αύξηση.

Τη στιγμή που ο μέσος Ρώσος καταναλώνει 12,5 λίτρα αλκοόλ ετησίως, από τα οποία τα 4 είναι μπίρα. Αν και η βότκα διατηρεί τα σκήπτρα με 5 λίτρα κατά μέσο όρο, η αύξηση της «δημοτικότητας» του ζύθου γίνεται όλο και πιο φανερή.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση της Ρωσίας προσπαθεί εδώ και χρόνια να μετριάσει την αγάπη της χώρας για το «σκληρό» εθνικό ποτό, καθώς ο αλκοολισμός σαρώνει. Είχε προσπαθήσει λοιπόν να στρέψει το ενδιαφέρον του λαού στην μπύρα, ως ελαφρύτερο και άρα λιγότερο βλαβερό ποτό έναντι της βότκας. Φαίνεται όμως ότι είχαν κάνει λάθος, αφού οι Ρώσοι κατανάλωναν τελικά εξίσου μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μέσω της μπίρας.

Τον περασμένο χρόνο οι αρχές τριπλασίασαν τον φόρο στις μπίρες, αλλά ούτε αυτό είχε αποτέλεσμα. Έτσι τώρα, εκτός από τα μέρη στα οποία θα απαγορεύεται από το 2013 η πώληση μπύρας, προβλέπεται και ένα είδος ποτοαπαγόρευσης, όμοιο με αυτό που θεσμοθέτησαν οι αρχές της Λυών προ ημερών, όπου απαγορεύτηκε η πώληση αλκοολούχων ποτών κατά τις ώρες μεταξύ 10 το βράδυ και 6 το πρωί.