Απαγορευμένα τα μη-τουρκικά επώνυμα

Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του διατηρεί την απαγόρευση χρήσης που έχει επιβληθεί από το 1934 στους μειονοτικούς Τούρκους πολίτες να χρησιμοποιούν επώνυμα στη μητρική τους γλώσσα.

Η υπόθεση έφθασε στο Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του του Συριακής καταγωγής ορθόδοξου χριστιανού τούρκου πολίτη, Φάβλους Αϊ, ο οποίος ήθελε να εγγραφεί στο ληξιαρχείο στο οποίο ανήκει με το πραγματικό του όνομα, Παύλος Μπαρτούμα.

Στην προσφυγή του ο ενάγων ζητούσε την ακύρωση του νόμου που του απαγόρευε να πάρει το πραγματικό του όνομα, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση, που απαγορεύει την απόδοση στους Τούρκους πολίτες επώνυμα «που δεν έχουν τουρκική προέλευση», αποτελεί διακριτική μεταχείριση εις βάρος συγκεκριμένων πολιτών και παραβιάζει την αρχή της ισότητας με κριτήριο την εθνική ή φυλετική καταγωγή. Ο νόμος του 1934 προβλέπει ρητά ότι «δεν μπορεί να γίνεται χρήση επωνύμων ξένων φυλών και εθνών».

Το δικαστήριο ωστόσο απέρριψε την προσφυγή περί αντισυνταγματικότητας του εν λόγω νόμου, επικαλούμενο την ανάγκη διαφύλαξης της «εθνικής ταυτότητας».

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία εννέα έναντι οκτώ ψήφων. Μεταξύ των μελών του δικαστηρίου που διαφώνησαν ήταν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου. Οι μειοψηφούντες δικαστές υποστήριξαν ότι η απόφαση είναι ρατσιστική.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.