Ο μόδιστρος που φόρεσε φούστα στον Σισέ!

«Ελληνική ανδρική μόδα υπάρχει. Ελληνες άνδρες δεν υπάρχουν να τη φορέσουν!». Κατά το «ουδείς προφήτης στον τόπο του», ο ράφτης και σχεδιαστής κ. Γιώργος Παπαδόγαμβρος έμελλε να γίνει γνωστός στην Ελλάδα μέσω της... γαλλικής ποδοσφαιρικής αποικίας, για την οποία σχεδιάζει πλέον σε μόνιμη βάση κοστούμια, παντελόνια και πουκάμισα «μεταμοντέρνας», όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, αισθητικής

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΚΑΦΩΣΗΣ

«Ελληνική ανδρική μόδα υπάρχει. Ελληνες άνδρες δεν υπάρχουν να τη φορέσουν!». Κατά το «ουδείς προφήτης στον τόπο του», ο ράφτης και σχεδιαστής κ. Γιώργος Παπαδόγαμβρος έμελλε να γίνει γνωστός στην Ελλάδα μέσω της… γαλλικής ποδοσφαιρικής αποικίας, για την οποία σχεδιάζει πλέον σε μόνιμη βάση κοστούμια, παντελόνια και πουκάμισα «μεταμοντέρνας», όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, αισθητικής.
Ο ράφτης που επιμελήθηκε το κοστούμι με φούστα που φόρεσε ο γάλλος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Τζιμπρίλ Σισέ και σχεδιάζει τα κοστούμια διάσημων σταρ του ποδοσφαίρου, όπως των Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, Σεντρίκ Καντέ και Σίντνεϊ Γκοβού, μιλάει για την τέχνη της ανδρικής μόδας στη (συντηρητική) Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
Ηταν αρχές του 2011 όταν ο Τζιμπρίλ Σισέ ανακοίνωσε στον Γιώργο Παπαδόγαμβρο ότι σκόπευε να εμφανιστεί στην εκδήλωση του περιοδικού «Status» φορώντας… φούστα και του ζήτησε να επιμεληθεί το σύνολο. «Δεν δίστασα καθόλου. Μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω και να πειραματίζομαι με διαφορετικά στυλ. Ο ράφτης για μένα οφείλει να είναι και καλλιτέχνης. Ωστόσο στην Ελλάδα αυτό είναι πρόβλημα, γιατί οι άνδρες είναι αρκετά συντηρητικοί και φοβούνται να πρωτοτυπήσουν. Αντιθέτως, οι ξένοι είναι πιο ελεύθεροι, και ειδικά αυτοί που είναι καταξιωμένοι στον τομέα τους, όπως ο Σισέ, δεν φοβούνται να χαρακτηριστούν «εκκεντρικοί»» αναφέρει ο ίδιος. Υστερα από πολύωρες «διαβουλεύσεις», οι δύο άνδρες κατέληξαν στη μακριά φούστα γιαπωνέζας σχεδιάστριας, την οποία συνδύασαν με μαύρες μπότες και ένα σμόκιν που σχεδίασε ο έλληνας ράφτης.

«Είμαστε λαός της φίρμας»
Παραδόξως, η εκκεντρική στυλιστική επιλογή του Σισέ, αντί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους συντηρητικούς, προσείλκυσε εν τέλει πολλούς νέους έλληνες πελάτες. «Κακά τα ψέματα, είμαστε λαός της «φίρμας». Είμαι τόσα χρόνια στον χώρο και χρειαζόταν ένας Σισέ για να με μάθουν οι Ελληνες» λέει ο κ. Παπαδόγαμβρος. Παρ’ ότι διαθέτει πολλούς πελάτες ποδοσφαιριστές, ο ίδιος παρακολουθεί διακριτικά τα δρώμενα. Για τον καλό του πελάτη όμως, Τζιμπρίλ Σισέ, δεν γινόταν να μη γνωρίζει το πολυσυζητημένο… θρίλερ της μεταγραφής του από τον Παναθηναϊκό. Οι αθλητικές εφημερίδες αποκάλυψαν εδώ και εβδομάδες τις επαφές του Γάλλου με την ιταλική Λάτσιο, οι οποίες τελικά κατέληξαν σε «γάμο» και ο Σισέ αποχαιρέτησε το τριφύλλι. Ο κ. Παπαδόγαμβρος τονίζει ότι η Ιταλία θα πήγαινε στον Σισέ λόγω… μόδας, ωστόσο, όπως λέει, «είχα την εντύπωση ότι ο Τζιμπρίλ έψαχνε κάτι στην Αγγλία, όχι στην Ιταλία»…

Σόι το βασίλειο
Ο ίδιος μεγάλωσε από παιδί μέσα στα υφάσματα, καθώς παππούς του ήταν ο διακεκριμένος ράφτης Παναγιώτης Γιαννέτος, με διάσημους πελάτες, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ ο πατέρας του, Βασίλης Παπαδόγαμβρος, ήταν ο ράφτης του Γιώργου Μαρίνου αλλά και του Νικόλα Ασιμου. Ο ίδιος μετά τις σπουδές του σε Αθήνα, Μιλάνο και Μπρέσια αποφάσισε να «αυτομολήσει» και να ανοίξει τη δική του επιχείρηση σε ηλικία μόλις 25 ετών.
«Πίστευα στον εαυτό μου και είχα μεράκι και ορμή. Εκ των υστέρων καταλαβαίνω ότι είχα «άγνοια κινδύνου». Δεν θέλω καν να σκέφτομαι πόσο δύσκολο είναι υπό τις σημερινές συνθήκες ένα τέτοιο εγχείρημα για ένα νέο παιδί. Η αγορά στην Ελλάδα καταδυναστεύεται από συντεχνίες και δεν υπάρχει αξιοκρατία. Από την άλλη, στο εξωτερικό το όνομα της χώρας μας λοιδορείται διαρκώς, και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση. Τις προάλλες παρήγγειλα κάποια παπούτσια και η παράδοσή τους καθυστέρησε αδικαιολόγητα επί μήνες ολόκληρους. Εν τέλει πληροφορήθηκα ότι ο ιταλός βιοτέχνης φοβόταν ότι δεν θα πάρει ποτέ τα χρήματά του επειδή η χώρα αποστολής ήταν η Ελλάδα!» διηγείται ο κ. Παπαδόγαμβρος.
Ωστόσο παραμένει αισιόδοξος και πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα έρθει χάρη στη νέα γενιά. «Οι νέοι έχουν τσαγανό και δημιουργικές ιδέες. Τολμούν να πρωτοτυπήσουν, και αυτό φαίνεται ακόμη και από το ντύσιμό τους. Εύχομαι να έχουν το κουράγιο να κυνηγήσουν τα όνειρά του, ακόμη και αν χρειαστεί να φύγουν από τη χώρα. Αν είσαι καλός στο εξωτερικό, το σύστημα σε αναδεικνύει από μόνο του. Αντιθέτως, στη χώρα μας κινδυνεύεις να χαθείς» καταλήγει ο ίδιος.

Οι Ελληνες τον εμπιστεύτηκαν
Αν και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό χάρη στους ξένους ποδοσφαιριστές, ο κ.Παπαδόγαμβρος δεν λησμονεί ότι οι διάσημοι αθλητές που τον εμπιστεύτηκαν πρώτοι, πριν από μία δεκαετία, ήταν Ελληνες. Ετσι, μιλάει για τρεις από αυτούς:
Για τον Νίκο Λυμπερόπουλο τονίζει ότι «η σχέση μας μετράει περίπου δέκα χρόνια και πλέον συνεννοούμαστε χωρίς καν να… προβάρουμε τα ρούχα. Μου τηλεφωνεί από τη Γερμανία και μου λέει «ράψε τρία κοστούμια όπως εσύ κρίνεις και στείλε τα σε πακέτο»». Για τον Ευθύμη Ρετζιά σημειώνει ότι «είναι από τους πιο… επίμονους πελάτες. Δοκιμάζει και ξαναδοκιμάζει τα ρούχα, μου τηλεφωνεί από το σπίτι, ξαναέρχεται στο μαγαζί για νέα πρόβα. Τον πειράζω λέγοντας ότι είναι «ψυχοφθόρος» αλλά τον θεωρώ εξαιρετικό άνθρωπο και από τους καλύτερους πελάτες μου εδώ και πολλά χρόνια». Τέλος, για τον μπασκετμπολίστα Γιώργο Καλαϊτζή ο κ. Παπαδόγαμβρος λέει ότι «είναι άνθρωπος που εμπιστεύεται και «αφήνεται» στον ράφτη χωρίς να φέρνει αντιρρήσεις. Ράβω γι’ αυτόν κυρίως πουκάμισα ή σακάκια που φοράει με τζιν για πιο απλές εμφανίσεις».

Ο σχεδιαστής και τα «μοντέλα» του
«Ο βασιλιάς στέκεται προσοχή μόνο στον ράφτη» λέει ένα παλιό ρητό. Πράγματι, η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ράφτη και στον πελάτη του βασίζεται στην (συχνά άρρητη) επικοινωνία και στην απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο ίδιος ο κ. Παπαδόγαμβρος λέει ότι το μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι να πείσει τους πελάτες του να έρθουν… χωρίς τις γυναίκες τους και να εμπιστευθούν απόλυτα την κρίση του για τις ενδυματολογικές επιλογές τους. Μιλάει για πέντε από αυτούς:
Τζιμπρίλ Σισέ: «Τα τελευταία δύο χρόνια έχει παραγγείλει 30-35 κοστούμια και δίνει μεγάλη σημασία στα ιδιαίτερα υφάσματα υψηλής ποιότητας. Εχει ένα τελείως προσωπικό στυλ, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει. Η συνεργασία μας, μάλιστα, θα συνεχιστεί και όταν φύγει από την Ελλάδα. Περιμένω να μάθω σε ποια χώρα θα πάρει μεταγραφή για να του σχεδιάσω τα χειμερινά κοστούμια».

Σεντρίκ Καντέ: «Είναι άνθρωπος του τζιν και του αθλητικού παπουτσιού, και γι’ αυτό όταν χρειάζεται να φορέσει κοστούμι για κάποια περίσταση ζητάει τη συμβουλή μου».

Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ: «Είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες μου και άνθρωπος με ιδιαίτερη κουλτούρα και πολλές προσλαμβάνουσες αναφορικά με το ανδρικό ρούχο. Πηγαίνει ακόμη και για καφέ με κοστούμι και είναι πολύ συνειδητός στις επιλογές του».

Σίντνεϊ Γκοβού: «Είναι κλειστός χαρακτήρας αλλά λατρεύει την Ελλάδα, κυρίως για το… ξενύχτι της. Δεν μιλάει αγγλικά και εγώ δεν μιλάω γαλλικά, συνεπώς έπρεπε να «εφεύρουμε» έναν δικό μας κώδικα επικοινωνίας. Ευτυχώς με τον καιρό δημιουργήθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και συνεννοούμαστε πλέον άριστα».

Ντουντού Σεαρένσε: «Ως γνήσιος Βραζιλιάνος είναι λάτρης του τζιν παντελονιού και «φοβόταν» το κοστούμι. Με τις προτροπές μου αφέθηκε σταδιακά και κινήθηκε προς πιο επίσημες εμφανίσεις».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.