Πολιτική κρίση στην Κύπρο μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση

Πολιτική κρίση έχει προκαλέσει η τραγωδία στη ναυτική βάση στο Ζύγι. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μαυροφορεμένοι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Αμυνας, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια. Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί βοήθεια για το θέμα της ηλεκτροδότησης από την τουρκοκυπριακή εταιρία παραγωγής ρεύματος.

Συγκεκριμένα, πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την κυπριακή Βουλή και αποδοκίμασαν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προσήλθαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, την περασμένη Δευτέρα.

Οι περισσότεροι πολίτες, που είναι μαυροφορεμένοι, φωνάζουν συνθήματα όπως «Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και υπουργοί σου» και «Χριστόφια παραιτήσου, εγκληματίες ανίκανοι ερασιτέχνες».

Έξω από τη Βουλή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είχαν πραγματοποιηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί βοήθεια από τα κατεχόμενα, με την παροχή ρεύματος από τουρκοκυπριακή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού.

Τη λύπη του για τη μεταφορά ρεύματος από τα κατεχόμενα εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν προλάβαινα θα τους έλεγα να μην φέρουν ρεύμα από τα κατεχόμενα και να μην δώσουν ποτέ ρεύμα στην Αρχιεπισκοπή».

«Είναι κατάντημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποχρεώνεται να απευθύνεται στο ψευδοκράτος για παροχή ρεύματος, έστω κι αν αυτό γίνεται κατά τρόπο έμμεσο και με τήρηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή «το θέμα θα τύχει εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την ενέργεια, η οποία «ενισχύει πολιτικά το ψευδοκράτος και την τουρκική προπαγάνδα για ένα πολύ μικρότερο όφελος από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν» ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «πανικό της κυβέρνησης» και επισήμανε πως σε αυτό το αποτέλεσμα «μας έφεραν φυσικά οι λανθασμένες ενέργειες της κυβέρνησης που οδήγησαν σε αυτό το εγκληματικό δυστύχημα».

Για σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης και πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Απάντηση στις επικρίσεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι «στο θέμα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα κατεχόμενα δεν έχει εμπλακεί η κυβέρνηση, ούτε η ΑΗΚ [η κυπριακή Εταιρία Ηλεκτρισμού] με οποιονδήποτε τρόπο».

«Ενήργησε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και έχουμε συνδεθεί και παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι ήταν «απόλυτα σωστοί». Επισήμανε, δε, ότι «επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να λειτουργούμε με τη λογική, όχι με τα συναισθήματα, όχι με τον φανατισμό και το μίσος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.