Ρένα Ασημακοπούλου:«Οι δικαστές δεν είναι θεοί»

Αν είναι αλήθεια ότι την ιστορία τη διαμορφώνει κυρίως η συγκυρία σε μια δεδομένη στιγμή, τότε η ιστορική στιγμή για τη νέα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την κυρία Ρένα Ασημακοπούλου, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής εδώ και 177 χρόνια λειτουργίας του ανωτάτου δικαστηρίου, ήταν η συνάντησή της τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή με τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης. Από τότε ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εντυπωσιάστηκε από τη γυναίκα η οποία δήλωνε απροκάλυπτα «φιλοδικηγορική», αλλά και τασσόταν υπέρ της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων.

Αν είναι αλήθεια ότι την ιστορία τη διαμορφώνει κυρίως η συγκυρία σε μια δεδομένη στιγμή, τότε η ιστορική στιγμή για τη νέα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την κυρία Ρένα Ασημακοπούλου, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής εδώ και 177 χρόνια λειτουργίας του ανωτάτου δικαστηρίου, ήταν η συνάντησή της τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή με τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης. Από τότε ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εντυπωσιάστηκε από τη γυναίκα η οποία δήλωνε απροκάλυπτα «φιλοδικηγορική», αλλά και τασσόταν υπέρ της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων. Εντυπωσιάστηκε και από τη θέση της για τη Δικαιοσύνη: «Πώς είμαστε σίγουροι ότι κάποιος χάνει δίκαια;Οι δικαστές είμαστε θεοί;» είχε αναρωτηθεί με θάρρος και διάθεση για αυτοκριτική.

Ετσι η πρόταση του κ. Παπαϊωάννου στο Υπουργικό Συμβούλιο να επιλεγεί γυναίκα για πρώτη φορά στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου μάλλον ήταν αναμενόμενη. Η κυρία Ασημακοπούλου είχε επισκεφτεί τη Βουλή με την ιδιότητα τής αντιπροέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, εκείνος την εμπιστεύτηκε λίγους μήνες αργότερα ως θεσμικός παράγοντας της Πολιτείας… Η πρόταση έγινε δεκτή και από τον Πρωθυπουργό με ικανοποίηση, αφού πάντα επιθυμεί την προώθηση γυναικών σε κρίσιμες για τη Διοίκηση θέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η προαχθείσα επί ΠαΣοΚ 65χρονη αντιπρόεδρος δεν είναι άγνωστη ούτε στους δικηγόρους αλλά ούτε και σε όσους παρακολουθούν τα δικαστικά δρώμενα τις τελευταίες δεκαετίες. Η επιλογή της σηματοδοτεί για τους περισσότερους την επιβράβευση ενός προσώπου που δεν δίστασε να πάει ενάντια στο κλίμα Σανιδά εντός του Αρείου Πάγου. Οπως τότε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που μειοψήφησε μαζί με τη συνάδελφό της, τότε αρεοπαγίτη, κυρία Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη για την υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης κατά του κ. Ν.Ζαγοριανού. Τον Φεβρουάριο του 2010 η κυρία Ασημακοπούλου είχε ταχθεί υπέρ τού να τεθεί ο κ. Ζαγοριανός, πρώην ανακριτής της υπόθεσης Siemens, σε προσωρινή αργία. Μαζί με την κυρία ΜουγάκουΜπρίλλη είχαν αντιταχθεί σε εννέα ανώτατους δικαστές που είχαν «απαλλάξει» τον ανακριτή της Siemens. Μεταξύ αυτών ήταν και ο τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδας, αλλά και ο σημερινός Εισαγγελέας κ. Ι. Τέντες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυρία Ασημακοπούλου πήγαινε ενάντια στο ρεύμα του ανωτάτου δικαστηρίου. Ισως γι΄ αυτό είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές που έγιναν επί ΝΔ. Στη θέση της είχε προαχθεί η κυρία Θεοδώρα Γκοΐνη, φίλη και γειτόνισσα της σημερινής προέδρου κάπου στο Θησείο, αλλά κατά πολύ νεότερη στην επετηρίδα. Η τελευταία είχε ψηφίσει υπέρ του κ. Ζαγοριανού, ενώ είχε εκδώσει απόφαση εναντίον δημοσιογράφων και εκδοτών για τον πάλαι ποτέ «τρομονόμο».

Επίμονη και αθόρυβη

Ηκυρία Ρένα Ασημακοπούλου θα μείνει στη θέση για δύο χρόνια και ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει είναι και η αρμονική συγκατοίκηση με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφού αυτοί είναι οι δύο ισχυροί πόλοι της Δικαιοσύνης. Ο κ. Ι.Τέντες πάντως δήλωνε πριν από την επιλογή της ότι πρόκειται για εξαιρετική δικαστική λειτουργό. Συνάδελφοί της τής αποδίδουν γνώση του χώρου που υπηρετεί από το 1969, αλλά και γνώση της Δικονομίας: «Είναι», λένε, «ακέραιος χαρακτήρας αλλά και αταλάντευτη στις αποφάσεις της. Είναι ευγενική αλλά πολύ επίμονη σε όσα πιστεύει ή της υπαγορεύει η συνείδησή της»… Αθόρυβη, αλλά ουσιαστική, εργατική και στην πρώτη γραμμή. Οπως το 2007 στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που είχε μειοψηφήσει υπέρ των συμβασιούχων, όταν προήδρευε ο κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου , που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα την περίοδο εκείνη.

Η νέα πρόεδρος από του Χατζή της Πυλίας του Νομού Μεσσηνίας αναλαμβάνει το τιμόνι της Δικαιοσύνης σε μια κρίσιμη πράγματι περίοδο για τον χώρο, εν μέσω ατιμωρησίας, εκκρεμών υποθέσεων-σκανδάλων, αλλά και του συναισθήματος του πολίτη ότι δεν αποδίδεται κάποιες φορές Δικαιοσύνη. Κατάγεται από μεσοαστική οικογένεια και ζει μόνη της με τη μητέρα και την αδελφή της. Ο αδελφός της είναι δικηγόρος ενώ ο θείος της διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Εχει υπηρετήσει πολλά χρόνια στην επαρχία και έχει καταδικάσει τον Γ.Κοσκωτά (Τριμελές Εφετείο) τη δεκαετία του 1990. « Δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνική, αλλά είναι ευγενής» έλεγε ανώτατος δικαστής που συνυπηρέτησε μαζί της στην Πελοπόννησο.

Η σημερινή πρόεδρος δεν διατηρεί επαφές με δημοσιογράφους. Η πρώτη της δήλωση μετά την εκλογή της ήταν ότι «οι δικαστές πρέπει να μιλάνε διά των αποφάσεών τους και όχι διά συνεντεύξεων ή δηλώσεων». Την επομένη της επιλογής της πήρε μέρος στη διάσκεψη που είχε προγραμματιστεί, ενώ τη μεθεπόμενη δεν πήγε στο γραφείο της, το οποίο γέμισε με λουλούδια συναδέλφων της.

«Τη σοφία της θεάς αθηνάς»

Εκτός από συνάδελφοι είναι και φίλοι. Ο νυν πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γ. Καραβοκύρης απευθύνει τον χαιρετισμό του στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου. «Οταν το έμαθα της τηλεφώνησα και της ευχήθηκα να έχει την ίδια σοφία με τη θεά Αθηνά. Εκείνη ήταν η πρώτη γυναίκα δικαστής, η οποία δίκασε επίσης στον Αρειο Πάγο σύμφωνα με τη μυθολογία μας. Εχει να αντιμετωπίσει και δυσκολίες, αλλά και προκαταλήψεις…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.