Δροσιά στο πιάτο και στον οργανισμό μας

Τα κρύα ντους και οι βουτιές στη θάλασσα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να δροσιστούμε το καλοκαίρι. Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει, ο ιδρώτας κυλάει και τα ρούχα κολλούν στο σώμα, είναι απαραίτητο να κάνουμε μερικές αλλαγές στη διατροφή μας προκειμένου να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες. Με τη βοήθεια του κλινικού διαιτολόγου-βιολόγου κ. Χάρη Δημοσθενόπουλου εστιάζουμε στους βασικούς κανόνες της καλοκαιρινής διατροφής.

Ο ρόλος του νερού σε κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος είναι καθοριστικός. Περισσότερο από το μισό μας βάρος είναι νερό _ το 55%-60% του βάρους των ανδρών και το 50%-55% του βάρους των γυναικών. Τις ημέρες που ο υδράργυρος ανεβαίνει στα ύψη, χάνουμε μεγάλες ποσότητες νερού μέσω της εφίδρωσης. Είναι σημαντικό λοιπόν να τις αναπληρώνουμε προκειμένου να βοηθήσουμε το σώμα μας να μειώσει τη θερμοκρασία του και να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, οι γυναίκες χρειάζονται εννέα μερίδες υγρών την ημέρα και οι άνδρες 13 (μία μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml). Τους θερινούς μήνες όμως οι ανάγκες μας σε υγρά αυξάνονται κατά περίπου 20%. Για να τις καλύψουμε πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ακόμη και ο καφές και τα αναψυκτικά, συνυπολογίζονται πλέον στις απαραίτητες «μερίδες υγρών».

Ωστόσο το νερό της βρύσης και μάλιστα σε θερμοκρασία δωματίου _ επειδή τότε θεωρείται ότι πίνουμε περισσότερο συγκριτικά με το παγωμένο νερό _ παραμένει η πρώτη μας επιλογή. Καλό είναι λοιπόν να πίνουμε ένα ποτήρι νερό προτού φύγουμε από το σπίτι και να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό όταν είμαστε εκτός σπιτιού.

Η δίψα είναι…

παραπλανητική

Είναι λανθασμένη πρακτική να βασιζόμαστε στο αίσθημα της δίψας για να πιούμε νερό, μια και σύμφωνα με μελέτες όταν φθάσουμε στο σημείο να διψάσουμε ο οργανισμός μας είναι ήδη ήπια αφυδατωμένος κατά περίπου 2%. Το στεγνό στόμα, η γλώσσα που «κολλάει», τα μειωμένα αντανακλαστικά, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η κόπωση και ο εκνευρισμός είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Οι υπέρβαροι, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και όσοι αθλούνται εντατικά είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση.

Φρούτα και λαχανικά

απαραιτήτως

Το 80% των καθημερινών αναγκών μας σε υγρά καλύπτεται από το νερό και τα διάφορα ροφήματα, ενώ το υπόλοιπο 20% το… τρώμε. Με άλλα λόγια, καλύπτεται από τα τρόφιμα, κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Τρώγοντας μια μερίδα χόρτα ή μια φέτα καρπούζι, λόγου χάρη, είναι σαν να έχουμε πιει ένα ποτήρι νερό. Τα ποσοστά υγρασίας των φρούτων και των λαχανικών είναι εντυπωσιακά, π.χ. 97,8% για τα κολοκυθάκια, 96,4% για τα αγγούρια, 94% για το καρπούζι, 93,4% για τις ντομάτες.

Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, καθώς και με πολύτιμους ηλεκτρολύτες (π.χ. κάλιο, νάτριο) που χάνονται με την εφίδρωση.

Τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού συνιστάται να καταναλώνουμε το λιγότερο τρία φρούτα την ημέρα. Μια μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε μία μεγάλη φέτα καρπούζι ή πεπόνι, ένα ροδάκινο, 12 κεράσια. Επίσης καλό είναι τρώμε δύο ατομικές σαλάτες την ημέρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.