Τι είναι δηµόσιο συµφέρον

Στην αναζήτηση του ποιοι τα φάγανε, ώστε να καταντήσουµε η πιο υπερχρεωµένη και αναξιόπιστη χώρα του κόσµου, ανευρίσκεται κυρίως ο υπερδιογκωµένος, αντιπαραγωγικός, σπάταλος και ζηµιογόνος δηµόσιος τοµέας. Φορολογούνται οι έλληνες πολίτες και µας φορτώνουν και µε δάνεια από το εξωτερικό για να συντηρούµε αυτό το παµφάγο κράτος που ως άλλο τέρας του Φρανκενστάιν δηµιούργησαν οι εκάστοτε ανταλλάσσοντας ψήφους µε διορισµούς και κάθε είδους παροχές και προνόµια πολιτικοί µας. Οµοίως ...

Στην αναζήτηση του ποιοι τα φάγανε, ώστε να καταντήσουµε η πιο υπερχρεωµένη και αναξιόπιστη χώρα του κόσµου, ανευρίσκεται κυρίως ο υπερδιογκωµένος, αντιπαραγωγικός, σπάταλος και ζηµιογόνος δηµόσιος τοµέας. Φορολογούνται οι έλληνες πολίτες και µας φορτώνουν και µε δάνεια από το εξωτερικό για να συντηρούµε αυτό το παµφάγο κράτος που ως άλλο τέρας του Φρανκενστάιν δηµιούργησαν οι εκάστοτε ανταλλάσσοντας ψήφους µε διορισµούς και κάθε είδους παροχές και προνόµια πολιτικοί µας. Οµοίως συµπεριφέρονται και οι στρατιές των µονοπωλιακής δυνάµεως κοµµαταρχών συνδικαλιστών (ο «στρατός κατοχής», όπως τους αποκαλώ)

καθώς πρώτοι αυτοί διορίζουν συγγενείς και φίλους. Το κύριο επιχείρηµα υπέρ του κρατικού τοµέα είναι ότι αυτός προµαχεί για τα εθνικά συµφέροντα απαλλαγµένος δήθεν από την κερδοσκοπική βουλιµίατου ιδιωτικού. Σηµαιοφόρος αυτού του ισχυρισµού ο ταλαιπωρήσας και πάλι τον ελληνικό λαό µε διακοπέςρεύµατος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ και η παρέα του κ. Νίκος Φωτόπουλος. Το πόσο ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό, που είναι οι καταναλωτές ρεύµατος, το περιγράφει ως εξής το περιοδικό «Σπίγκελ»: «Από το 1999 το συνδικάτο του πήρε άµεσες και έµµεσες ενισχύσεις του εργοδότη του άνω των 31,3 εκατ.

ευρώ. Ακρως παρανοϊκό. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια πήρε 115.000 ευρώ για διαδηλώσεις κατά του εργοδότη του, της ∆ΕΗ», προς χάριν του ελληνικού λαού προφανώς.

Για να γίνει κατανοητό το πόσο αβάσιµο και αναίσχυντο είναι το επιχείρηµα περί δηµοσίου συµφέροντος αποδεικνύεται από την ντροπή του Οργανισµού ∆ιαχειρίσεως Ιπποδροµιών Ελλάδος (Ο∆ΙΕ). Μολονότι ασχολείται µε τον τζόγο των στοιχηµάτων στις ιπποδροµίες και συνεπώς δεν συνδέεται µε κανενός είδους εθνικά και λαϊκά συµφέροντα, τα καταφέρνει να δηµιουργεί τεράστια ελλείµµατα, που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, καθώς έχει εξελιχθεί σε πρυτανείο πληθώρας διορισµένων από τα κόµµατα και τους κάθε χρώµατος συνδικαλιστές. Τιςεκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ ζηµιές του τις πληρώνει ο πράγµατι εργαζόµενος λαός ή και οι άνεργοι χάριν δήθεν του εθνικού συµφέροντος. ∆ανείζεται το κράτος για να καλύπτει τις ζηµιές του Ο∆ΙΕ (που ασχολείται µε τον τζόγο) και σήµερα που σταµάτησε ο δανεισµός περικόπτονται µισθοί και συντάξεις και επιβάλλονται νέοι φόροι για να συνεχίζεται ακόµη η κρατική «διαχείρισή» του. Και στην πλατεία Συντάγµατος µαζί µε τους εύλογα αγανακτισµένους, που πληρώνουν τη σπατάλη και την κλοπή του δηµοσίου χρήµατος και των κακοδιαχειριστών του, διαδηλώνουν και οι εργαζόµενοι στον Ο∆ΙΕ, που απαιτούν να συνεχισθεί προς χάριν τους η λεηλασία του χρήµατος των φορολογουµένων.

Μολονότι το φάσµα της χρεοκοπίας τείνει να πνίξει τη χώρα, η κυβέρνηση δεν έχει τολµήσει ακόµη καµία αποκρατικοποίηση, παρά τις αντίθετες επαγγελίες και δεσµεύσεις. Αψευδής απόδειξη το γεγονός ότι παρά τις προβλέψεις του εφετινού προϋπολογισµού για αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ δεν έχει γίνει ούτε µία.

Επειδή δεν θέλω ναδεχθώ ότι οι επαγγελίες της κυβέρνησης είναι συνειδητά ανειλικρινείς, θεωρώ ότι η αδράνεια αυτή εξηγείται από την ατολµία της να τα βάλει µε τους προνοµιούχους του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, δηλαδή από την αδυναµία ή την ανικανότητά της να κυβερνήσει. Ετσι δίνει το δικαίωµα στον κάθε κ. Φωτόπουλο (που έφθασε να απειλεί τους υπουργούς του ενώπιον των τηλεοπτικών φακών) να το παίζει προστάτης των συµφερόντων του ελληνικού λαού. Οπως και ο διευθύνων σύµβουλος του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωµερίτης, που, µολονότι διορισµένος από την κυβέρνηση, τάχθηκε κατά της αποφασισθείσας αποκρατικοποίησης του λιµένα Πειραιά και εν τούτοις παραµένει στη θέση του. Ισως διότι αυτό υπέσχετο προεκλογικά και ο σηµερινός πρωθυπουργός σε διαδηλώσεις στο λιµάνι του Πειραιά! Θα αλλάξει επιτέλους κάτι από την ανασχηµατισµένη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου; Χρειάζεται αρετήν και τόλµην. Αλλά φοβούµαι ότι είναι πια αργά.

jmarinos@tovima.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.