Η καθιστική ζωή και τα κομπιούτερ σκοτώνουν!

Πολυετής ερευνα Αμερικανών επιστημόνων σε 70.000 νοσηλεύτριες δείχνει πως όσοι δεν προτιμούν την άσκηση αλλά τον καναπέ τους μετά την εργασία διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο θρομβώσεων στους πνεύμονες

Πολυετής ερευνα Αμερικανών επιστημόνων σε 70.000 νοσηλεύτριες δείχνει πως όσοι δεν προτιμούν την άσκηση αλλά τον καναπέ τους μετά την εργασία διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο θρομβώσεων στους πνεύμονες. Για πρώτη φορά καταδεικνύεται η πιθανότητα θανατηφόρας πνευμονικής εμβολής ως αποτέλεσμα της ελλιπούς άσκησης σε συσχέτιση με το σωματικό βάρος, την ηλικία και την ύπαρξη ή μη βλαβερών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα.

Αίτια της φλεβικής θρόμβωσης (DVT) δεν είναι μόνο οι χειρουργικές επεμβάσεις, τα αντισυλληπτικά χάπια και τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, αλλά και η παρατεταμένη αδράνεια του σώματος. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που μένουν πολλές ώρες ακίνητες την ημέρα αντιμετωπίζουν διπλό ή ακόμα και τριπλό κίνδυνο σχηματισμού φλεβικών θρόμβων που απειλούν τους πνεύμονές τους, άρα και την ίδια τους τη ζωή.

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζει η φλεβική θρόμβωση είναι μεταξύ άλλων πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας και γενικότερη δυσφορία. Ωστόσο η επικινδυνότητα της πάθησης έγκειται στην έλλειψη συμπτωμάτων που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Μασαχουσέτη και αφορούσαν στον τρόπο που αξιοποιούν τον ελεύθερό χρόνο τους 70.000 νοσηλεύτριες, έδειξαν πως εκτός από τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής η ακινησία σχετίζεται άμεσα με καρδιακές παθήσεις καθώς και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αξιοσημείωτο είναι πως επιστήμονες στη Βρετανία μεταχειρίζονται τελευταία τον όρο «ηλεκτρονική θρόμβωση», καθώς πολλοί είναι αυτοί που περνούν περισσότερο από δώδεκα ώρες την ημέρα καθισμένοι στον υπολογιστή τους επιβαρύνοντας έτσι την υγεία τους.

Εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις ιατρικές συνέπειες της καθιστικής ζωής, καθώς φαίνεται δύσκολο να συνειδητοποιήσει η κοινωνία τους θανατηφόρους κινδύνους που κρύβει. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως άτομα που περνούν πολλές ώρες σε αδράνεια δε θα πρέπει να αγνοούν τυχόν μυϊκούς πόνους ως ασήμαντους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.