Ρεπορτάζ στο εβδομαδιαίο περιοδικό DER SPIEGEL με τίτλο «Φοβερά ωραία οικογένεια» και υπότιτλο «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κάποτε κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σπαράσσεται από διαμάχες. Ορισμένα μέλη τείνουν σε λαϊκισμό κατά των Βρυξελλών», αναφέρει:
Όταν συγκεντρώνονται τα κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δεν είναι καθόλου εύκολο για την Άνγκελα Μέρκελ να βρει θέση που να μην είναι κοντά σε άλλον περίεργης φήμης ηγέτη. Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει αποκτήσει κακή φήμη λόγω διαφόρων σεξουαλικών σκανδάλων. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν εξέδωσε ένα νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος καταπνίγει την ελευθερία του Τύπου. Και τώρα και ο Αντώνης Σαμαράς: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άφησε το κόμμα του της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης, παρόλο που αυτό ήταν απολύτως αναγκαίο για τη διάσωση του ευρώ.
Το ΕΛΚ είναι ο συνασπισμός των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης. Κατ’ όνομα αποτελεί την ισχυρότερη κομματική οικογένεια εντός της ΕΕ: Σε αυτήν ανήκουν οι 17 από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, δεν επικράτησε και τόσο πραγματική εορταστική διάθεση, όταν προσήλθαν οι πρόεδροι του κόμματος την προ – προηγούμενη Πέμπτη στην Academie Royale στις Βρυξέλλες, για να πανηγυρίσουν την 35ετή ύπαρξη του ΕΛΚ. Στην πραγματικότητα έγινε μεγάλος καυγάς.
Υπό τις οδηγίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων προσπαθούσαν να πείσουν τον Σαμαρά να υποστηρίξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Διαφορετικά, η στάση πληρωμών δεν θα απειλούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την συντριβή του ευρώ ή ακόμα και την κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
Ο ρουμάνος πρωθυπουργός Emil Boc δήλωσε ότι, ενώ στην αρχή επέκρινε το πρόγραμμα λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Ρουμανία, τώρα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ήταν σωστό. Οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας Πέδρο Πάσος Κοέλο και Εντα Κένι είπαν με τη σειρά τους ότι συμφώνησαν με τις μεταρρυθμίσεις των προκατόχων τους και παρόλα αυτά εξελέγησαν.
Παρ’ όλα αυτά ο Σαμαράς επέμενε. «Θέλετε βέβαια να γίνετε πρωθυπουργός», είπε κοροϊδευτικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι. «Αλλά αν συνεχίσετε έτσι, δεν θα είστε σε θέση στην Ελλάδα να πληρώσετε ούτε το χαρτί, με το οποίο θα τυπωθεί το ψηφοδέλτιο».
Κάποτε οι σύνεδροι συντηρητικοί του ΕΛΚ, όπως ο Χέλμουτ Κόλ και ο Ζακ Σιράκ, ήταν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τώρα, καλλιεργούν όλο και περισσότερο τους εθνικούς εγωισμούς. Ειδικά οι συντηρητικοί πολιτικοί τείνουν προς τον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό. Έτσι, ο Μπερλουσκόνι μαζί με τον ομόλογό του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ, επεχείρησαν να περιορίσουν την ελευθερία διακίνησης στην ΕΕ.
Αλλά και το CSU δεν φέρεται με τον καλύτερο τρόπο όσον αφορά το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έτσι, ο γενικός γραμματέας Αλεξάντερ Ντόμπριντ προ καιρού υπέβαλε ένα επικριτικό για την ΕΕ έγγραφο θέσεων, το οποίο ο ευρωβουλευτής του CDU Ελμα Μπροκ χαρακτήρισε «λαϊκιστικό».
Τα «εσωπολιτικά παιχνιδάκια», για τα οποία ο Μπροκ κατηγορεί τους έλληνες κομματικούς φίλους του, υπάρχουν και στις δικές του κομματικές τάξεις. Η διαφορά έγκειται στο ότι από την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση εξαρτάται η μοίρα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Οι ιθύνοντες της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται όμως ότι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα.
Η Μαριέτα Γιαννάκου, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντικρούει τις επικρίσεις των συντηρητικών κομματικών της φίλων. «Το πρόγραμμα λιτότητας υπερψηφίστηκε ούτως ή άλλως, οι σοσιαλιστές δεν μας έχουν ανάγκη», λέει.
Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια: Για την επόμενη δανειακή δόση αρκεί η απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας το ΔΝΤ επιθυμεί τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, επειδή το πρόγραμμα θα εκτείνεται χρονικά και μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σε περίπτωση που οι έλληνες κομματικοί φίλοι συνεχίσουν να παραμένουν άκαμπτοι, υπάρχουν ήδη σκέψεις στο ΕΛΚ να τους επιβληθούν κυρώσεις. «Όταν ένα κόμμα παραβιάζει τόσο θεμελιακά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, θα πρέπει να ξανασκεφτεί κανείς αν θα πρέπει να παραμείνει στο ΕΛΚ», λέει ο πολιτικός του CSU Μάνφρεντ Βέμπερ.