Την πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην 67χρονη ιστορία του απέκτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ διόρισε σήμερα τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στο αξίωμα της γενικής διευθύντριας, το ύπατο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού.
Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά την εκλογή της, απηύθυνε έκκληση υπέρ της «εθνικής πολιτικής συνεννόησης» στην Ελλάδα, ώστε να υπερψηφιστούν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.
«Αν αυτό το βράδυ έχω να στείλω ένα μήνυμα, όσον αφορά την Ελλάδα, αυτό είναι μία έκκληση στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, να ξανασυναντηθούν με πνεύμα εθνικής πολιτικής συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον μιας χώρας», επισήμανε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Στις πρώτες δηλώσεις της δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί κατά τρόπο ώστε ο οργανισμός να υπηρετεί τις χώρες-μέλη του «με την ίδια αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν».
«Το ΔΝΤ ήταν στην υπηρεσία των 187 χωρών μελών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, γεγονός που το οδήγησε να εξελιχθεί βαθιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Προσθέτει ότι «βασική μου προτεραιότητα θα είναι να συνεχίσει το ΔΝΤ στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα. Όπως είπα στο διοικητικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκλογής, η δράση του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι η αρμόζουσα, αποτελεσματική και θεμιτή για να διασφαλίσουμε την πιο ισχυρή και στέρεη ανάπτυξη, τη μακροοικονομική σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Η μέχρι σήμερα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε εξάλλου ότι «την τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη» που έδειξαν στο πρόσωπό της οι χώρες μέλη του ΔΝΤ. «Ευχαριστώ θερμά το σύνολο των χωρών μελών του ΔΝΤ για την ευρεία υποστήριξή που μου προσέφεραν και εκφράζω το σεβασμό και την εκτίμησή μου για το συνάδελφο και φίλο Αγκουστίν Κάρστενς», το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού που ήταν ο μοναδικός αντίπαλός της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.
Σε άλλο μήνυμά της, στο Twitter, η Λαγκάρντ ανακοίνωσε την εκλογή της λέγοντας ότι αισθάνεται «τιμή και χαρά» για την απόφαση.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συγχάρηκε την Κριστίν Λαγκάρντ για την εκλογή της και της ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Η ηλικίας 55 ετών γαλλιδα δικηγόρος και πολιτικός υπερίσχυσε στην ψηφοφορία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του 24μελούς διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, η Λαγκάρντ είχε εξασφαλίσει τις ψήφους των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έπλεξε το εγκώμιο της Λαγκάρντ, ενώ και ο ρώσος ομόλογός του Αλεξέι Κουντρίν είχε αποκαλύψει την υποστήριξη της χώρας του στη γαλλίδα υποψήφια. Με τα δικαιώματα ψήφου της Ευρώπης και των ΗΠΑ η Λαγκάρντ κατάφερε να εκλεγεί αντί του μεξικανού ανθυποψηφίου του, τον οποίο στήριζαν οι εκπρόσωποι αρκετών αναδυομένων οικονομιών, κυρίως της Λατινικής Αμερικής.
Κόρη καθηγητών, η Κριστίν Λαγκάρντ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1956. Ως έφηβη διέπρεψε στο άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης – στα 15 της κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο γαλλικό πρωτάθλημα. Δύο χρόνια αργότερα πέθανε ο πατέρας της αφήνοντας τη μητέρα της μόνη με τέσσερα ανήλικα παιδιά – η Κριστίν είναι πρωτότοκη με τρεις αδελφούς. Κατάφερε όμως να κερδίσει υποτροφία για τις ΗΠΑ και να ξεκινήσει σπουδές στα νομικά και την κοινωνιολογία.
Χάρη στο γεγονός ότι σπούδασε στις ΗΠΑ – και αργότερα εργάστηκε επί σειρά ετών – έμαθε να μιλά τα αγγλικά τόσο καλά όσο λίγοι Γάλλοι καταφέρνουν. Κι αυτό θεωρείται σπουδαίο προσόν για το αξίωμα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ! Το 1981 η Λαγκάρντ επέστρεψε στο Παρίσι για να εργαστεί στο δικηγορικό γραφείο Baker & McKenzie, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο (με 4.600 συνεργάτες σε 35 χώρες του κόσμου).
Επέστρεψε στην πατρίδα της και για έναν άλλο λόγο: για να ψηφίσει τον… Φρανσουά Μιτεράν! Μόλις τον περασμένο μήνα, στις 9 Μαΐου συγκεκριμένα, με αφορμή τα 30 χρόνια από την εκλογή του πρώτου (και μοναδικού προσώρας) σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, η Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι διασκέδαζε με την ανησυχία των Αμερικανών συναδέλφων της δικηγόρων στο γραφείο μήπως η συμμετοχή των Κομμουνιστών στην κυβέρνηση Μορουά οδηγούσε στην κατάργηση του δικαιώματος της… ιδιοκτησίας.
«Θα ήθελα να μιλήσω επί μακρόν με τον Ντομινίκ Στρος – Καν»
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «θα ήθελε να μιλήσει» με τον προκάτοχό της και συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν για να συζητήσει μαζί του τα μελλοντικά καθήκοντά της.
Ερωτώμενη από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 για το θέμα αυτό η Λαγκάρντ απάντησε: «Θα ήθελα να του μιλήσω επί μακρόν επειδή ένας διάδοχος πρέπει να μιλά με τον προκάτοχό του αλλά και επίσης επειδή θα μάθω από όσα μπορεί να μου πει, από την άποψή του για το Ταμείο».
«Θα κάνω ότι είναι δυνατόν να γίνει με βάση το αμερικανικό δίκαιο. Δεν θέλω ούτε να παρεμποδίσω την υπεράσπισή του, ούτε να πάρω οποιαδήποτε θέση όσον αφορά τις κατηγορίες που του αποδίδονται», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η σύλληψη του Στρος Καν ήταν «ένα βίαιο πλήγμα» για το θεσμό του ΔΝΤ. «Όλοι σίγουρα το βίωσαν με οδύνη» επειδή ο DSD ήταν «ένας γενικός διευθυντής που τον θαύμαζαν, που έκανε καλή δουλειά», συνέχισε.
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν παραιτήθηκε στις 19 Μαΐου, αφού μια υπάλληλος ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση.
Συγχαρητήρια από τον μεξικανό αντίπαλό της
Ο διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού (Banxico) Αγκουστίν Κάρστενς χαιρέτισε σήμερα το διορισμό της 55χρονης αντιπάλου του γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔNT) χαρακτηρίζοντάς την «πολύ ικανή».
«Της απέστειλα τις καλύτερές μου ευχές και την υποστήριξή μου. Είμαι σίγουρος ότι η κ. Λαγκάρντ θα είναι μια διευθύντρια πολύ ικανή για το θεσμό» δήλωσε ο κ. Κάρστενς που ήταν και ο μονος αντίπαλος της γαλλίδας υπουργού για τη διεύθυνση του ΔΝΤ.
Ο μεξικανός οικονομολόγος ευχήθηκε στην κ.Λαγκάρντ, την πρώτη γυνάικα στο τιμόνι του ΔΝΤ, να προχωρήσει με αξιοσημείωτη πρόοδο για την παγίωση της διακυβέρνησης του ΔΝΤ και για την επιβεβαίωση της νομιμότητας, της συνοχής και της αποτελεσματικότητας του θεσμού αυτού.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ συνεχάρη την Κριστίν Λαγκάρντ
«Εξαιρετική επιλογή» χαρακτήρισε την εκλογή της ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Ζέλικ συνεχάρη την Κριστίν Λαγκάρντ, για την εκλογή της στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Θα ήθελα να συγχαρώ την Κριστίν Λαγκάρντ για την υποψηφιότητά της στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» ανέφερε ο κ. Ζέλικ, υπογραμμίζοντας ότι η «Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν συνεργαστεί πολύ στενά, τα τελευταία χρόνια, για να στηρίξουν τις χώρες που ανακάμπτουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και για την πρόληψη των κρίσεων στο μέλλον».
«Είχα τη μεγάλη χαρά να εργαστώ με την κ. Λαγκάρντ, όσο ήταν υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας και πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της G20» σημείωσε.
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί της και μαζί με το ΔΝΤ, υπό τη διεύθυνσή της» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία «εξαιρετική επιλογή».
Ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε ακόμη τον «αποφασιστικό ρόλο», που έπαιξε σύμφωνα με τον ίδιο η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά οικονομικά και νομισματικά θέματα κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, όταν ξέσπασε η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που γνώρισε ο κόσμος εδώ και έναν αιώνα.