Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ…

«Δεν ξέρεις, Τζώνη παιδί μου, ότι οι μόνοι εθνικόφρονες εδώ μέσα είμαστε εμείς οι δύο;» είπε ο τότε Πρωθυπουργός στον διπλωματικό σύμβουλό του. Είμαστε στο έτος 1964 και επικεφαλής της κυβερνήσεως της Ενώσεως Κέντρου είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος με χιούμορ αντιμετώπιζε τη σκληρή πραγματικότητα, το ότι δηλαδή η δημοκρατία, ως πολίτευμα, στην Ελλάδα ήταν χωλή... Είναι η εποχή που η χώρα ζει με τον φόβο του χωροφύλακα. Διότι το κράτος της Δεξιάς ζει και βασιλεύει ανέγγιχτο από τη «Δημοκρατία (που) ενίκησε», για να θυμηθούμε το σύνθημα του Γ.

«Δεν ξέρεις, Τζώνη παιδί μου, ότι οι μόνοι εθνικόφρονες εδώ μέσα είμαστε εμείς οι δύο;» είπε ο τότε Πρωθυπουργός στον διπλωματικό σύμβουλό του. Είμαστε στο έτος 1964 και επικεφαλής της κυβερνήσεως της Ενώσεως Κέντρου είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος με χιούμορ αντιμετώπιζε τη σκληρή πραγματικότητα, το ότι δηλαδή η δημοκρατία, ως πολίτευμα, στην Ελλάδα ήταν χωλή…

Είναι η εποχή που η χώρα ζει με τον φόβο του χωροφύλακα. Διότι το κράτος της Δεξιάς ζει και βασιλεύει ανέγγιχτο από τη «Δημοκρατία (που) ενίκησε», για να θυμηθούμε το σύνθημα του Γ. Παπανδρέου στην περίοδο του Ανένδοτου Αγώνος, που έληξε με την εκλογική νίκη της Ενώσεως Κέντρου το 1964.

Η δημοκρατία είχε νικήσει αλλά οι Ελληνες είχαν καταταγεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε κατηγορίες – ήσαν οι εθνικόφρονες, οι συνοδοιπόροι και τα μιάσματα (έτσι απεκάλεσε ο τότε βασιλεύς, σε διάγγελμά του, τους κομμουνιστές).

Η δημοκρατία ήταν χωλή. Παρά τον θρίαμβο του Κέντρου, που μιλούσε για Αλλαγή, το θεσμικό πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου παρέμενε εν ισχύι. Εν έτει 1964, μηνί Σεπτεμβρίω, για να πάρεις δίπλωμα οδηγήσεως ΙΧ αυτοκινήτου έπρεπε να προσκομίσεις χαρτί από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σου ότι είσαι νομιμόφρων πολίτης!

Την ίδια εποχή στις φυλακές Αβέρωφ είναι έγκλειστοι με την ατιμωτική κατηγορία της κατασκοπείας (Ν. 375 και Ν. 509) ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της Αριστεράς.

Τι είδους δημοκρατία ήταν αυτή; Και όμως ήταν δημοκρατία, έστω κατά τους τύπους, αφού οι κυβερνώντες ήσαν εψηφισμένοι εκπρόσωποι του λαού. Ηταν όμως και πολίτευμα άρρωστο, αφού μοιραία κατέληξε στη Χούντα των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967.

Είναι συνεπώς δεδομένο ότι έως το καλοκαίρι του 1974, οπότε έπεσε η απριλιανή Χούντα, δημοκρατία σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα δεν υπήρχε.

Οσοι ως ενήλικοι έχουμε ζήσει αυτές τις εποχές γνωρίζουμε τι συνέβη και πώς έγινε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία. Νομοθέτησε (αυθαιρέτως, με Συντακτικές Πράξεις) και κατήργησε το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, νομιμοποίησε το ΚΚΕ, και- ποιος δεν το ξέρει;- κατήργησε τη βασιλεία (καρκίνωμα, κατά το διάγγελμά του μετά το Δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974).

Ο Καραμανλής θεμελίωσε το δημοκρατικό πολίτευμα, έφερε τη δημοκρατία στη χώρα και ουσιαστικά παρέδωσε στον ουσιαστικό διάδοχό του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, ένα κράτος έτοιμο να κλείσει τις πληγές του. Ο «μαθητής», ως είθισται, ξεπέρασε τον «δάσκαλο» και η δημοκρατία ολοκληρώθηκε με την άνοδο στην εξουσία εκείνων των λαϊκών στρωμάτων που έζησαν τα πέτρινα χρόνια.

Και για τον «χορό» της Δημοκρατίας χρειάζονταν δύο.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.