Μειώσεις µισθών στον ιδιωτικό τοµέα. Περικοπές όλων των συντάξεων, ακόµη και στους ναυτικούς. Μείωση του εφάπαξ σε δηµοσίους υπαλλήλους και εργαζοµένους στη ∆ΕΗ. Μείωση µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων µε τη θέσπιση επιπλέον εισφορών. Αυξηµένες εισφορές σε όλους τους επαγγελµατίες, εµπόρους και αγρότες. Τα µέτρα αυτά περιλαµβάνονται στο νοµοσχέδιο µε το οποίο εξειδικεύονται οι ρυθµίσεις του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος σταθερότητας, σε ό,τι αφορά τον τοµέα των εργασιακών σχέσεων και την κοινωνική ασφάλιση.

Η καθιέρωση ειδικής εισφοράς για την ανεργία σε όλους, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και οι αυξηµένες εισφορές για τα ταµεία ελευθέρων επαγγελµατιών, επιστηµόνων και αγροτών οδηγούν σε νέα µείωση τα εισοδήµατα όλων των πολιτών.

1. Εισφορά συνταξιούχων Από 1ης Αυγούστου επιβάλλεται αυξηµένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ για τους συνταξιούχους που είναι µικρότεροι των 60 ετών, ενώ από τις αρχές Σεπτεµβρίου θα µπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Σήµερα οι συνταξιούχοι µε υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξηκαταβάλλουν εισφορά από 4% ως 10%. Με τη νέα ρύθµιση η εισφορά κλιµακώνεται από 6% ως 14%. Επίσης επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά – κατά µέσον όρο – θα φθάσει το 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάνοντας χρήση προγραµµάτων εθελουσίας εξόδου. ∆εν θα θιγούν οι συντάξεις µητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσων συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά µε νόµο.

Καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ και στις επικουρικές συντάξεις. Θα αφορά τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η εισφορά θα κυµαίνεται από 3% ως 10% ανάλογα µε το ύψος της παρεχόµενης σύνταξης.

2. Παρακράτηση υπέρ των ανέργων : Από 1ης Αυγούστου εφαρµόζεται αυξηµένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε µισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα (µοιράζεται ισοµερώς από 0,5%).

Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται στον δηµόσιο και ευρύτερο δηµόσιο τοµέα. Το ποσό θα αποδίδεται στον ΟΑΕ∆.

Θεσπίζεται ειδική µηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισµένους – αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούµενους των Ταµείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η εισφορά αυτή θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασµό ανεργίας που δηµιουργείται στον ΟΑΕ∆.

Οι διατάξεις για αύξηση της ειδικής εισφοράς και αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων θα ισχύουν καιγια τους συνταξιούχους του ΕνιαίουΤαµείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

3. Ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ: Η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων θα εφαρµοστεί από το 2013, ύστερα από απόφαση των αρµόδιων υπουργών.

4. ΟΓΑ: Αυξάνεται από 1.1.2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, µε τη µετατροπή των πέντε από τις επτά ασφαλιστικές κλάσεις ως υποχρεωτικές, καθώς και την αναγκαστική µετάβαση των ασφαλισµένων σε νέα κλάση, ανά τριετία.

5. Συντάξεις των ναυτικών: Οι συντάξεις, συµπεριλαµβανοµένων των βοηθηµάτων που καταβάλλονται από το Ναυτικό Αποµαχικό Ταµείο (ΝΑΤ), όπως είχαν διαµορφωθεί στις 31.12.2010, µειώνονται αναδροµικά, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%.

6. Ταµεία επιστηµόνων: Αυξάνονται από την αρχή του 2012 και οι εισφορές και στους ασφαλισµένους των πρώην λεγόµενων ειδικών ταµείων και νυν ΕΤΑΑ. Αναλυτικά, προβλέπεται ότι καταβάλλουν πρόσθετη µηνιαία εισφορά ύψους 2% επί του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής όπως ισχύει. Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του ΕΤΑΑ τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά ύψους 0,6%, 4% και 0,65%.

Επίδομα ανεργίας για λίγους

Αυστηρότερες γίνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόµατος ανεργίας που θα εφαρµόζονται από 1ης Ιουλίου του 2012. Ο άνεργος που επιδοτείται για πρώτη φορά από τον ΟΑΕ∆ θα πρέπει, εκτός από τις γενικότερες προϋποθέσεις, να διαθέτει τουλάχιστον 80 ηµέρες ασφάλισης κάθε έτος, για τα τελευταία τρία έτη. Ως τώρα απαιτούνταν 80 ηµεροµίσθια κατ’ έτος για τα τελευταία δύο έτη. Οι εποχικοί εργαζόµενοι για να δικαιούνται επίδοµα ανεργίας θα πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει 150 ηµεροµίσθια µεταξύ των δύο επιδοτήσεων. ∆ηλαδή ο εποχικά εργαζόµενος για να επιδοτηθεί ξανά θα πρέπει να εργασθεί πλήρως ένα εξάµηνο. Σήµερα αρκούν 100 ηµέρες εργασίας το έτος.

Τρία μέτρα για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις
Με €591,65 θα αμείβονται οι νέοι

Μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις επιβάλλει το µεσοπρόθεσµo πρόγραµµα σταθεροποίησης µε τρία µέτρα που εντάχθηκαν στον εφαρµοστικό νόµο.

Οι ρυθµίσεις που κατήρτισε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνης αφορούν την επέκταση του ελαστικού ωραρίου, τη µείωση των αποδοχών των νεοπροσλαµβανoµένων ως 25 ετών κάτω από την εθνική συλλογική σύµβαση εργασίας και την αύξηση της περιόδου ανανεώσεων των συµβάσεων ορισµένου χρόνου.

1. Συµβάσεις ορισµένου χρόνου: Με τις προωθούµενες αλλαγές, οι συµβάσεις ορισµένου χρόνου µπορούν να ανανεωθούν τρεις φορές και για διάστηµα που να µην ξεπερνά τα τρία χρόνια. Επιπροσθέτως, οι όποιες ανανεώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της τριετίας. Σε περίπτωση που είτε ξεπεράσουν τα τρία έτη, είτε τις τρεις ανανεώσεις, τότε θεωρείται ότι ο εργαζόµενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύµβασή του µετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

2. ∆ιευθέτηση χρόνου εργασίας (ελαστικό ωράριο): Οι ώρες εργασίας µπορούν να αυξάνονται κατά δύο (2) ώρες ηµερησίως και συνολικά για έξι (6) µήνες τον χρόνο, µε αντίστοιχη µείωση σε άλλη χρονική περίοδο. Η προτεινόµενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας µπορεί να γίνει µε τους εξής τρόπους: µε επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις εργασίας, µε συµφωνία του εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης, µε συµφωνία του εργοδότη και των εργαζοµένων, µε συµφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

3. Κίνητρο για πρόσληψη νέων: Η αµοιβή των νέων κάτω των 25 ετών διαµορφώνεται στα 591,65 ευρώ, δηλαδή κατά 20% χαµηλότερα από τον κατώτατο µισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας, που είναι σήµερα 739,56 ευρώ. Η διάρκεια της απασχόλησης µε µειωµένες αµοιβές δεν θα ξεπερνά τα δύο έτη. Η σύµβαση θα αφορά την απόκτηση εργασιακής εµπειρίας για τους νέους, οι οποίοι θα έχουν πλήρη ασφάλιση. Οι επιχειρήσεις προκειµένου να προσλάβουν νέους για απόκτηση εργασιακής εµπειρίας, πέραν του υφιστάµενου προσωπικού, υποχρεούνται να µην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους τρεις µήνες σε µείωση προσωπικού, αλλά ούτε και να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτών των συµβάσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ