«Κολυμπάει» σαν το ψάρι και υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα χιλιάδων ανθρώπων που φοβούνται τη γαστροσκόπηση και τις άλλες αντίστοιχες εξετάσεις. Ο λόγος για τη «Γοργόνα» («Mermaid»), το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο ενδοσκόπιο το οποίο μπορεί να εξερευνήσει ανώδυνα κάθε γωνιά του γαστρεντερικού συστήματος προσφέροντας πλήρη εικόνα της κατάστασής του.
Πρόκειται για μια μικροσκοπική κάμερα σε μορφή κάψουλας η οποία αναπτύχθηκε από ιάπωνες ερευνητές. Προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο του πρωτοτύπου, οι σχεδιαστές της όμως πιστεύουν ότι σε μερικά χρόνια θα είναι σε θέση να κάνει τις ενδοσκοπικές εξετάσεις του στομάχου και των εντέρων να μοιάζουν πραγματικά με «παιχνιδάκι».
Τηλεκατευθυνόμενα πτερύγια
Τα ενδοσκόπια σε μορφή κάψουλας που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα κινούνται μέσα στο στομάχι και τα έντερα μέσω των περισταλτικών κινήσεων των μυών του σώματος _ ακολουθούν δηλαδή τυχαία κατεύθυνση και δεν προσφέρουν στους ειδικούς τη δυνατότητα να τα κατευθύνουν στα σημεία που θεωρούν ότι θα πρέπει να εξετασθούν λεπτομερέστερα.
Το «Mermaid», όπως το έχουν ονομάσει οι εμπνευστές του, διαθέτει πτερύγια τα οποία κινούνται με το μαγνητικό πεδίο. Αυτά του επιτρέπουν να «κολυμπά» τηλεκατευθυνόμενα μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα ακολουθώντας την πορεία που οι γιατροί κρίνουν σκόπιμη. Μπορεί να «τραβήξει» δυο εικόνες το δευτερόλεπτο τις οποίες στέλνει πίσω σε μια οθόνη.
Μικρό και ευκίνητο
«Η κάμερα έπρεπε να έχει ένα σχήμα μικρό και τέτοιο ώστε να μπορεί κάποιος να την καταπιεί εύκολα και στη συνέχεια να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα μέσα στο σώμα για να τραβήξει εικόνες» εξήγησε ο Καζουχίντε Χιγκούτσι, επικεφαλής των ερευνητών του Ιατρικού Κολεγίου της Οσάκα που σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Ριουκόκου ανέπτυξαν τη συσκευή.
Η κάμερα-κάψουλα έχει διάμετρο 1 εκατοστού και μήκος 4,5 εκατοστών.. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για γαστροσκόπηση όσο και για ενδοσκόπηση των εντέρων και οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα είναι έτοιμη για ευρεία χρήση μέσα στα επόμενα χρόνια.