Συστάσεις προς το νέο «τσάρο» της οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλο απευθύνει η Νέα Δημοκρατία, θέτοντάς του το πλαίσιο των κινήσεων που πρέπει να κάνει άμεσα, ανεξάρτητα από το Μεσοπρόθεσμο, για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, αν και αναφέρει ότι δεν αναμένεται να αλλάξει η ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά -ο οποίος είχε συναντήσει πρόσφατα τον κ. Βενιζέλο και συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις αν και επισήμως ανακοινώθηκε ότι ανέλυσαν τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ- αναμένουν ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του υπουργού Οικονομικών και κυρίως θέλουν να δουν πως θα αντιμετωπίσει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εάν θα υπάρξει πεδίο συνεννόησης.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, σημείωσε ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν αναμένεται να αλλάξει την πολιτική του προκατόχου του», ενώ υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. θυμούνται μια συνέντευξη (στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία) του κ. Βενιζέλου, πριν ακριβώς ένα μήνα. Ο κ. Μιχελάκης, που συμμετείχε νωρίτερα σε σύσκεψη στα γραφεία της Ν.Δ. υπό τον κ. Σαμαρά, όπου και συζητήθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα, επέλεξε να κινηθεί με ήπια ρητορική, ενδεχομένως διότι η ηγεσία του κόμματος, δίνει μια μικρή πίστωση χρόνου στο νέο υπουργό.

Σε αυτήν ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο «Ζάππειο ΙΙ» είχε αναφέρει, ότι ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ιδέες και μακροοικονομικά σενάρια και η κυβέρνηση εξετάζει ούτως ή άλλως πλήθος ιδεών και προτάσεων. Μάλιστα, τονίζουν την εξής επισημανσή του: «Ας κρατήσουμε συνεπώς, από όσα είπε ο κ. Σαμαράς, όσα θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο ευρύτερης συμφωνίας».

Άλλα στελέχη, επαναφέρουν μια συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής στις 30 Απριλίου 2011, όπου ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στην πρότασή του για χρηματοοικονομική κατά βάση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με στόχο την επαναγορά χρέους έτσι ώστε να υπάρξει προσέγγιση των 50 δισ. ευρώ.

Τότε, ο κ. Βενζιέλος είχε υποστηρίξει ότι αυτός ο στόχος μπορεί να προσεγγιστεί μέσα από διάφορα χρηματοοικονομικά σχήματα που θα αξιοποιούν τα χαρτοφυλάκια της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με την υποστήριξη φυσικά της ΕΚΤ και του τραπεζικού συστήματος.

Γι’ αυτό και ο κ. Μιχελάκης, σημειώνει, ότι το πρώτο που οφείλει να αντιληφθεί ο κ. Βενιζέλος, είναι ότι απαιτείται άμεση ρευστότητα στην Ελληνική αγορά, η οποία έχει απολύτως «στεγνώσει».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ως άμεσες κινήσεις την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που τις παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή η Παγκόσμια Τράπεζα, να προχωρήσουν τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης (π.χ. οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι), η επίσπευση για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, να γίνει ο συμψηφισμός των οφειλών από και προς το δημόσιο των ιδιωτών και να κινηθεί ο κ. Βενιζέλος, ώστε να ενισχυθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί τις προαναφερόμενες κινήσεις ως απαραίτητες και είναι της άποψης, ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, για να υπάρξει η αναγκαία εκείνη ένεση ρευστότητας σε μια αγορά που το έχει ζωτική ανάγκη».

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Μιχελάκης, ρωτάει τον κ. Βενιζέλο, σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου, για παράδειγμα:

• Να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Παγκόσμια Τράπεζα και που επιμόνως ζητά εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
• Να βάλει και πάλι μπροστά τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης -ανάμεσα στα οποία και οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι- τα οποία έχουν ουσιαστικά σταματήσει;
• Να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ;
• Να προχωρήσει στον απαραίτητο συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο;
• Να προνοήσει για τη συνέχιση της παροχής εγγυήσεων προς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, έτσι ώστε οι πιστώσεις αυτές να φθάσουν στην πραγματική οικονομία;