Μουσείο Ακρόπολης : «Δεν χρωστάμε σε κανέναν»

Αν είναι να αρρωστήσει κανείς, τουλάχιστον αυτό ας γίνει στο Μουσείο Ακρόπολης. Και όχι λόγω του ωραίου περιβάλλοντος αλλά γιατί η εξυπηρέτηση και άμεση είναι και αποτελεσματική!

Αν είναι να αρρωστήσει κανείς, τουλάχιστον αυτό ας γίνει στο Μουσείο Ακρόπολης. Και όχι λόγω του ωραίου περιβάλλοντος αλλά γιατί η εξυπηρέτηση και άμεση είναι και αποτελεσματική!

Στους 1596 έφθασαν οι επισκέπτες που δέχθηκαν ιατρική φροντίδα στο μουσείο _ και δεν χρειάσθηκε να περιμένουν το ασθενοφόρο_ στα δύο χρόνια της λειτουργίας του, όπως αναφέρουν οι αριθμοί που δόθηκαν σήμερα από τον πρόεδρο του μουσείου καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή με αφορμή τα δεύτερα γενέθλιά του την Δευτέρα 20 Ιουνίου.

Ενώ: 1.309.856 ήταν οι επισκέπτες του (από τους οποίους μεμονωμένοι 885.465 και σε ομάδες 424.394). 148 ήταν οι χώρες προέλευσής τους με πρώτη τις ΗΠΑ (126.887 επισκέπτες), ακολούθως τη Γαλλία (41.263), τη Γερμανία (35.330), το Ηνωμένο Βασίλειο (32585), την Ιταλία (26.830), την Ισπανία (25.683), την Αυστραλία (20.366), τον Καναδά (16.824), την Ρωσία (10.803) ενώ το μουσείο έχουν επισκεφθεί και 471.599 Ελληνες.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός και ο επισκεπτών από όλο τον κόσμο στο διαδίκτυο, που φθάνει τις 400.000 περίπου, ενώ περί τις 200.000 ήταν οι μαθητές ελληνικών και ξένων σχολείων.

Δεν είναι περίεργο επομένως που το 2010, τον πρώτο δηλαδή, χρόνο της λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης βρέθηκε στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου. Γιατί, όπως είπε ο κ. Παντερμαλής μπορεί η μεγάλη κρίση να επηρέασε και το Μουσείο Ακρόπολης αφού το 2011 παρουσιάζει μείωση του αριθμού των επισκεπτών, όμως αποκτά φίλους που το επισκέπτονται τακτικά, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η συγκράτηση του εισιτηρίου σε χαμηλό επίπεδο (5 ευρώ).

Και παρ΄ όλα αυτά «Δεν χρωστάμε σε κανέναν», όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι υγιή οικονομικά είναι και τα πωλητήρια του μουσείου. Κι όλα αυτά χωρίς κρατική επιχορήγηση, παρ΄ ότι προβλέπεται από το νόμο. Ας σημειωθεί εξάλλου ότι στο Μουσείο Ακρόπολης απασχολούνται σήμερα 200 άτομα. Πέραν αυτών:

Με το μεγάλο ανθέμιο του Παρθενώνα (ύψους 3.20μέτρων), ένα αριστούργημα της πλαστικής, που αποκαταστάθηκε ολόκληρο, αν και με λίγα είναι η αλήθεια, αυθεντικά κομμάτια γιορτάζει το Μουσείο τα γενέθλιά του αφού τη Δευτέρα, ανά μία ώρα οι φροντιστές θα δίνουν στοιχεία στους επισκέπτες για το περίφημο αυτό γλυπτό, που κοσμούσε το κέντρο της στέγης του ναού. Θα δουν τις γοητευτικές λεπτομέρειες αυτού του μοναδικού κοσμήματος και θα αντιληφθούν πώς ο σπουδαίος καλλιτέχνης μετέφερε και μεταμόρφωσε στην τέχνη του μαρμάρου την έμπνευσή του από τη φύση.
Πέντε «νέες» μετόπες έχουν εκτεθεί εξάλλου σε πλεξιγκλάς ενώ η γλαύκα της Αθηνάς, το γλυπτό που βρίσκεται στην είσοδο του μουσείου συντηρήθηκε και επέστρεψε στη θέση της. Επίσης στήθηκαν δύο πινακίδες από πλεξιγκλάς με τα δείγματα των μαρμάρων που χρησιμοποιήθηκαν για να φιλοτεχνηθούν τα γλυπτά αλλά και των χρωμάτων με τα οποία ήταν επιζωγραφισμένα συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
«Το μουσείο ξαναστήνει τον εαυτό του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντερμαλής για τις διαρκείς βελτιώσεις που γίνονται στην έκθεση των γλυπτών, με την προσθήκη νέων εκθεμάτων, την αναδιάρθρωση των θέσεών τους, τη συντήρησή τους. Αυτό όμως, που αναμένεται πλέον, στα τέλη του έτους είναι η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται κάτω από το μουσείο με διαδρομές για τους επισκέπτες. Για να ακολουθήσει σε κάποιο διάστημα και η οργάνωση του υπαίθριου «μουσείου» της ανασκαφής.
Την Δευτέρα 20 Ιουνίου πάντως το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοικτό με μειωμένο εισιτήριο (3 ευρώ) ενώ το βράδυ τ. στον προαύλιο χώρο του Μουσείου θα δοθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.