Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, κατά την 20λεπτη τηλεφωνική τους επικοινωνία το μεσημέρι της Τετάρτης.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συζήτηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου, αποδέχθηκε ότι εάν υπάρξει συγκεκριμένη ατζέντα για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών τότε δεν έχει αντίρρηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Κατά τον κ. Παπανδρέου αυτή η κυβέρνηση θα έχει μακρά προοπτική και όχι μοναδική αποστολή τη διαπραγμάτευση κάποιου μνημονίου, ενώ θα δεχόταν ακόμα και να μην είναι αυτός Πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι απάντηση από τον κ. Σαμαρά δεν έχει δοθεί αλλά επιβεβαιώνεται πως υπάρχει διάθεση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της ατζέντας των προτεραιοτήτων και των προσώπων μιας τέτοιας κυβέρνησης.
Ενόψει αυτών από το Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταθέσει ούτε πρόκειται να καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, κορυφαίες πηγές από τη Ν.Δ. τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και παραδέχονται ότι ο Πρωθυπουργός του πρότεινε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση.
Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντιπρότεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου και πρέπει να εξευρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Ο κ. Σαμαράς του τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς έχει και συγκεκριμένα πρόσωπα να προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε στον κ. Παπανδρέου, ότι εάν θέλει να υποστηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση την εθνική προσπάθεια, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δυο κόμματα για να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Για να γίνει αυτό ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι για να επιτευχθεί και θετικό αποτέλεσμα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση και πρόσωπα ευρείας αποδοχής, ακόμα και εξωκοινοβουλευτικά.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, θα πρέπει να έχει διάρκεια θητείας έως το τέλος της επαναδιπραγμάτευσης και μετά να γίνουν εθνικές εκλογές.
Επίσης, ο κ. Σαμαράς θέτει ως αναγκαία και την προώθηση της συνταγματικής αλλαγής, αλλά και την κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου.
Στην εικοσάλεπτη συνομιλία τους, ο κ. Σαμαράς, έθεσε ουσιαστικά τους εξής όρους:
– Ορίζοντας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος
– Μετά τηνεπαναδιαπραγμάτευση να γίνουν εθνικές εκλογές
– Να εξευρεθεί Πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής
– Να καταργηθεί ο νόμος για το μεταναστευτικό