Ισχυρή αντίδραση της Μόσχας στην αντιπυραυλική ασπίδα στο Αιγαίο

Εμμεση - πλην σαφή - επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του «Βήματος της Κυριακής» για τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ασπίδας λόγω και των ισχυρών αντιδράσεων της Μόσχας συνιστά η χθεσινή σκληρή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Εμμεση – πλην σαφή – επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του «Βήματος της Κυριακής» για τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ασπίδας λόγω και των ισχυρών αντιδράσεων της Μόσχας συνιστά η χθεσινή σκληρή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την είσοδο του αμερικανικού καταδρομικού USS Monterey στη Μαύρη Θάλασσα για συμμετοχή στις αμερικανοουκρανικές ασκήσεις Sea Breeze 2011.
Οπως αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «το πρώτο στάδιο αυτού του προγράμματος προβλέπει την εγκατάσταση στην Αδριατική, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα στολίσκου αμερικανικών πλοίων, που καλούνται να διασφαλίσουν την άμυνα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, από υποθετικές πυραυλικές απειλές. Κατά την επίσημη αμερικανική εκδοχή, τα πλοία αυτά θα μπορούν επίσης να προωθούνται στη Μαύρη Θάλασσα σε περίπτωση ανάγκης, για παράδειγμα, εφ’ όσον οξύνεται η κατάσταση στην περιοχή». Και τίθεται το ερώτημα «τί είδους «όξυνση» εννοούσε η αμερικανική διοίκηση», όταν αποφάσισε να μετακινήσει από τη Μεσόγειο προς ανατολικότερα το συγκεκριμένο πλοίο.
Το ρωσικό υπουργείο αναρωτιέται αν πρόκειται για «συνηθισμένη επίσκεψη σ’ αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, τότε γιατί επιλέχθηκε πλοίο με αυτόν τον εξοπλισμό» και τί ρόλο θα μπορούσε να αναλάβει σε ασκήσεις με διακηρυγμένο στόχο μια «αντιπειρατική επιχείρηση κατά τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ».
Στο ανακοινωθέν σημειώνεται επίσης, ότι «η ρωσική πλευρά επανειλημμένως υπογράμμισε ότι δεν θα αφήσουμε χωρίς την προσοχή μας την εμφάνιση σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας στοιχείων της στρατηγικής υποδομής των ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια βήματα ως απειλή για την ασφάλειά μας» και τονίζεται ότι «οι ανησυχίες μας αγνοούνται όπως και πριν και υπό την προκάλυψη των συνομιλιών για συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη εξελίσσεται η διαμόρφωση εκείνου ακριβώς του αντιπυραυλικού συνδυασμού, για τις επικίνδυνες συνέπειες του οποίου επανειλημμένως προειδοποιούσαμε τους Αμερικανούς και ΝΑΤΟϊκούς μας εταίρους. Μάλιστα γίνεται αυτό επιδεικτικά, σαν να υποδεικνύεται στη Ρωσία ότι ουδείς σκοπεύει να υπολογίσει τη γνώμη μας».
Οπως έγραψε «Το Βήμα», το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει – μεταξύ άλλων – μέσω του Monterey συγκεκριμένες περιοχές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και ανατολικά της Κρήτης όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πλοία με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis μέχρι το τέλος του 2011 που έχει οριστεί ως η πρώτη φάση ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Τίποτα δεν έχει προς το παρόν συγκεκριμενοποιηθεί, αλλά οι αντιρρήσεις της Μόσχας (όπως και της Τουρκίας) για την ανάπτυξη τέτοιων πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα έχει οδηγήσει τους Αμερικανούς σε διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων. Μάλιστα, δεν λείπουν ενημερωμένοι κύκλοι που επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στη Νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ – ιδιαίτερα η απόσυρση του αεροπορικού στρατηγείου από τη Σμύρνη – έχουν ως σκοπό να αφαιρέσουν «αγκάθια» από μία περιοχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να αξιοποιήσουν. Αυτό, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, θα μπορούσε, με τους κατάλληλους χειρισμούς. να ευνοήσει τα ελληνικά συμφέροντα ώστε να πάψει το Αιγαίο να θεωρείται «ειδική περίπτωση» εντός του ΝΑΤΟ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.