Eurogroup: Ολες οι πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους

Αντιμέτωπος με τους «αγανακτισμένους» των Βρυξελλών βρίσκεται από το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος συμμμετέχει στην σύσκεψη του Eurogroup. Το κλίμα της συνεδρίασης έχει ήδη προκαθορισθεί από τα πορίσματα της τελευταίας - μαραθώνιας - αποστολής της τρόϊκας στην Αθήνα, βάσει των οποίων η Ελλάδα ναι μεν σημείωσε προόδους, πλην όμως δεν συμμορφώθηκε απολύτως με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις.

Αντιμέτωπος με τους «αγανακτισμένους» των Βρυξελλών βρέθηκε από το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη του Eurogroup. Σύμφωμα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες όλες οι πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους.

Η νέα δανειακή βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ίσως φθάσει συνολικά στα 80 δισ. ευρώ, δήλωσε στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Bloomberg στη βελγική πρωτεύουσα, ο βέλγος πολιτικός διευκρίνισε ότι οι ιδιώτες επενδυτές (δηλαδή οι τράπεζες) ίσως συνεισφέρουν κατά 25 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Ρεϊντέρς έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «κάθε συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών πρέπει να είναι εθελοντική».

Στο μεταξύ το κλίμα της συνεδρίασης είχει ήδη προκαθορισθεί από τα πορίσματα της τελευταίας – μαραθώνιας – αποστολής της τρόϊκας στην Αθήνα, βάσει των οποίων η Ελλάδα ναι μεν σημείωσε προόδους, πλην όμως δεν συμμορφώθηκε απολύτως με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις.

Οι καθυστερήσεις στις προσαρμογές του μνημονίου, σε συνδυασμό με την κοινή πλέον διαπίστωση ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά βεβαρημένο, έχουν ενισχύσει στις πολιτικές ηγεσίες ουκ ολίγων ευρωπαϊκών χωρών την πεποίθηση ότι τελικώς η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, «δεν θα πιάσει λιμάνι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Συν τοις άλλοις το εγχείρημα της δεύτερης προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας δυσχεραίνεται από την άνθηση στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη ορισμένων κινημάτων ενός ιδιότυπου εθνικο-οικονομικού λαϊκισμού. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα που ίδρυσε ο Χάϊντερ και το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, τυπώνει αφίσες υπό το σύνθημα «τα χρήματά μας για τους ανθρώπους μας».

Στην Ολλανδία το αντίστοιχο κόμμα απαιτεί την αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ στη Γερμανία οι απόψεις αυτές εκφράζονται μέσω της «Μπίλντ».

Με δεδομένο αυτό το κλίμα, οι πολιτικές ηγεσίες ορισμένων κρατών αναμένεται να συνταχθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με τη γερμανική αντίληψη ότι στο δεύτερο εγχείρημα διάσωσης της Ελλάδας «θα πρέπει οι τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα να βάλουν και αυτές το χέρι στην τσέπη».

Πρόκειται για ένα αίτημα που σαφώς «χαϊδεύει» τα αφτιά πολλών στην Ευρώπη και δίδει στην κυρία Ανγκελα Μέρκελ το δικαίωμα να εμφανίζεται ως «Ρομπέν των Δασών» που προστατεύει τους φορολογούμενους και «τιμωρεί» τις Τράπεζες.

Με την αντίληψη αυτή ωστόσο, διαφωνούν πλήρως όλοι οι κοινοτικοί ιθύνοντες, αλλά και η Γαλλία, προβάλλοντας το επιχείρημα πως αν οι τράπεζες τιμωρηθούν επειδή αγόρασαν ελληνικά ομόλογα τότε όχι μόνο δεν θα τα ξαναγοράσουν, αλλά θα αρχίσουν να αποφεύγουν και τα ομόλογα όλων των «επίφοβων» κρατών της ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ωστόσο η Γερμανία, είτε για λόγους ψηφοθηρίας της κυρίας Μέρκελ, είτε επειδή οι τράπεζές της δεν έχουν πολλά ελληνικά ομόλογα, εμφανίζεται να εμμένει στις απόψεις της προκαλώντας συνολικό αδιέξοδο.

Το αδιέξοδο αυτό δεν αναμένεται να λυθεί σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι τηλεδιασκέψεις ήταν συνεχείς το τελευταίο τετραήμερο.

Η ειδική «ομάδα κρούσης» εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης, που διαβουλεύεται με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί η Ελλάδα, χωρίς να δημιουργηθεί «πιστωτικό επεισόδιο» θα συνεχίσει το έργο της με στόχο να υποβάλει προτάσεις στο επόμενο Eurogroup, που συνέλθει σε μια εβδομάδα στο Λουξεμβουργο.

Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούσαν πως το σημερινό – έκτακτο – Eurogroup θα περιορισθεί σε μια πολιτική δήλωση – διαβεβαίωση ότι η ευρωζώνη θα πράξει οτιδήποτε απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητάς της και ότι οι τελικές αποφάσεις μάλλον παραπέμπονται στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.