Δημιουργικές εκρήξεις στην… κουζίνα!

Η ΙΔΕΑ ενός παιδιού που προκαλεί έκρηξη στην κουζίνα ενώ κάνει πειράματα Φυσικής δεν είναι ελκυστική για καμιά μητέρα. Παρά τον απειλητικό τίτλο του όμως, το βιβλίο του Ρίτσαρντ Χάμοντ «Εκρηκτική Φυσική!» έχει άριστες προθέσεις. Ο βρετανός δημοσιογράφος- παρουσιαστής εξαιρετικά πετυχημένων τηλεοπτικών προγραμμάτων εκλαΐκευσης της επιστήμηςικανοποιεί τις επιθυμίες των μικρών επιστημόνων με ασφάλεια. Το βιβλίο απαρτίζεται από τέσσερις ενότητες: η πρώτη «Το ξεκίνημα» κάνει ένα σύντομο ιστορικό πέρασμα από την αρχαιότητα ως τον Νεύτωνα με αναφορές στον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και τον Γαλιλαίο.

Η ΙΔΕΑ ενός παιδιού που προκαλεί έκρηξη στην κουζίνα ενώ κάνει πειράματα Φυσικής δεν είναι ελκυστική για καμιά μητέρα. Παρά τον απειλητικό τίτλο του όμως, το βιβλίο του Ρίτσαρντ Χάμοντ «Εκρηκτική Φυσική!» έχει άριστες προθέσεις. Ο βρετανός δημοσιογράφος- παρουσιαστής εξαιρετικά πετυχημένων τηλεοπτικών προγραμμάτων εκλαΐκευσης της επιστήμηςικανοποιεί τις επιθυμίες των μικρών επιστημόνων με ασφάλεια.

Το βιβλίο απαρτίζεται από τέσσερις ενότητες: η πρώτη «Το ξεκίνημα» κάνει ένα σύντομο ιστορικό πέρασμα από την αρχαιότητα ως τον Νεύτωνα με αναφορές στον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και τον Γαλιλαίο. Η δεύτερη, «Αισθάνεσαι τη δύναμη», αναφέρεται στις δυνάμεις, η τρίτη, «η πρώτη ύλη», εξηγεί τα μυστήρια της ύλης και η τέταρτη, «μπορείς να δεις το φως;», είναι αφιερωμένη στο φως.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του βιβλίου που το καθιστούν ελκυστικό στους νεαρούς αναγνώστες: η σχέση του με την καθημερινότητα των παιδιών και η δυνατότητα που τους παρέχει να την προσεγγίσουν μέσα από πειραματισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η επεξήγηση των νόμων του Νεύτωνα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με το ποδήλατο (σελ. 26-27) ή η μελέτη των ιδιοτήτων των αερίων και των ελαστικών μέσα από ένα παιχνίδι με μπαλόνια (σελ. 72-73). Οσο για τον πειραματισμό, όπως προαναφέρθηκε αυτός είναι ασφαλής (αν και μάλλον δεν εγγυάται την καθαριότητα της κουζίνας-εργαστηρίου μετά το πέρας του πειράματος…). Παραδείγματος χάριν, προκειμένου να κατανοήσουν τη φύση των μη νευτώνειων υγρών τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν μια χλαπάτσα (από κορν-φλάουρ, νερό και χρώμα για περισσότερο εφέ), ενώ καθιστώντας φακίρη μια ντομάτα (τοποθετημένη πάνω σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό πινεζών ώσπου να μπορεί να σταθεί χωρίς να πληγώνεται) κατανοούν την έννοια της πίεσης. Και σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αντιληφθούν τα μυστήρια του ηλεκτρισμού από το να ηλεκτρίσουν μια θήκη από CD (με την τριβή) και να κάνουν τους κόκκους ρυζιού να «χορεύουν» όταν τους πλησιάζει ή να αλλάξουν τη ροή του νερού της βρύσης πλησιάζοντας κοντά του ένα ηλεκτρισμένο μπαλόνι.

Συμπερασματικά, το πόνημα του Ρίτσαρντ Χάμοντ είναι τόσο διασκεδαστικό που μπορεί να καταστήσει τη διδασκαλία της Φυσικής παιχνίδι. Είναι βέβαιον ότι τα παιδιά θα το χαρούν, ιδιαίτερα αν οι γονείς παίξουν μαζί τους, ενώ θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο και σε εκπαιδευτικούς που αναζητούν ιδέες για να κάνουν το μάθημά τους ελκυστικότερο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.